ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν τα ελληνικά σανδάλια συνάντησαν το βελονάκι στο χέρι και το παραδοσιακό κέντημα

«Η δουλειά μας εμπνέεται από τις απλές, ακούραστες γυναίκες που "πιάνει το χέρι τους"» λέει η Νικόλ Δαλάτση των Alchimia vegan shoes.

Όταν τα ελληνικά σανδάλια συνάντησαν το βελονάκι στο χέρι και το παραδοσιακό κέντημα

«Από μικρή αγαπούσα και θαύμαζα τις απλές γυναίκες. Παρατηρούσα την δεξιοτεχνία τους αλλά και την «μαθηματική» τους ευστροφία να αποτυπώνουν άμεσα σχέδια που μοιράζονταν η μια με την άλλη με περισσή γενναιοδωρία. Συναντούσες σχεδόν σε κάθε σπίτι τα ίδια κοινά μοτίβα. Ένα δίκτυο αγάπης και συνεργασίας αναπτύσσονταν καθημερινά, γεγονός που επιβεβαιώνονταν από την τυπική μάζωξη όπου όλες οι γυναίκες κεντούσαν η έπλεκαν μαζί στις αυλές και στα πεζούλια της γειτονιάς. Κάθε βελονιά ήταν ζωτικής σημασίας καθώς συνεισέφερε στο «δέσιμο» του πλεκτού και του κεντήματος.

Βιώνοντας, με την σειρά μου, τα ευεργετικά οφέλη από το πλέξιμο και το κέντημα μπορώ τώρα να καταλάβω καλύτερα την καθημερινή, ευλαβική αφοσίωση αυτών των γυναικών στο αγαπημένο τους εργόχειρο παρά την κουραστική καθημερινότητα που συνιστούσαν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το πλέξιμο και το κέντημα κατατάσσονται σήμερα στις λεγόμενες «Ζεν» ασχολίες. Οι δυο τεχνικές μοιάζουν με τη ίδια την ζωή. Όλα γίνονται σταδιακά, βήμα– βήμα, μέχρι τον τελικό προορισμό του ταξιδιού. Διαδικασία (διαδρομή) και αποτέλεσμα (προορισμός) είναι εξ ίσου σημαντικά και ανεκτίμητα» εξηγεί η Νικόλ Δαλάτση.

«Στην Alchimia Vegan shoes συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να επαναχρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, υλικά από θερμοκήπια κλπ., δημιουργώντας ξεχωριστές δημιουργίες με εναλλακτικό σχεδιασμό. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε όμορφα, λειτουργικά προϊόντα με πρώτες ύλες και διαδικασίες που αφήνουν το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα» λένε οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τα vegan αυτά ελληνικά σανδάλια.

Όταν τα ελληνικά σανδάλια συνάντησαν το βελονάκι στο χέρι και το παραδοσιακό κέντημα
GREEN HOUSE line. Συλλέγουμε και επαναχρησιμοποιούμε εγκαταλελειμμένα γεωτεχνικά υλικά από θερμοκήπια. Τα συνδυάζουμε με νήμα από πλαστικές σακούλες.

«Οι δημιουργίες μας επεκτείνουν τον χρόνο ζωής υλικών που αξιοποιούνται εκ νέου αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια. Όλα τα προϊόντα της συλλογής μας διηγούνται στην πραγματικότητα μια ιστορία». Οι φίλοι των Alchimia Vegan shoes αντλούν επιπλέον ικανοποίηση γιατί, κατά κάποιο τρόπο, «φοράνε» τις αξίες που τους εκφράζουν, αξίες που εδράζονται στις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

Όταν η πλαστική σακούλα συνάντησε το μοτίφ από το σεμεδάκι της γιαγιάς.

«H συλλογή μας εμπλουτίστηκε με νέα και περίτεχνα, μέσα στην απλότητά τους, σχέδια. Το πλέξιμο με το βελονάκι και το κέντημα με σταυροβελονιά, παραμένουν οι βασικές τεχνικές των νέων σχεδίων με αναφορές στην Ελληνική παράδοση αλλά και στο μοτιφ από το σεμεδάκι της γιαγιάς». Η χρήση των δυο πατροπαράδοτων τεχνικών προσφέρει νέες απαντήσεις στα παλιά ερωτήματα σχετικά με τις έννοιες «ομορφιά» και «αισθητική».

Η πολυσυζητημένη πλαστική σακούλα στα καλυτέρα της. Κατασκευή Crochet από 100% επαναχρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες. Επεξεργαζόμαστε προσεκτικά τα νήματα με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και ευκαμψία

Τα χειροποίητα Alchimia Vegan shoes, κατασκευάζονται με αγάπη και αληθινό μεράκι, ιδιότητες που απουσιάζουν από την μαζική παραγωγή αγαθών. «Η δουλειά μας εμπνέεται από τις απλές, ακούραστες γυναίκες που "πιάνει το χέρι τους"».

Προϊόντα εμπνευσμένα από τις καρό τσάντες. Συλλέξαμε τέτοιες κατεστραμμένες τσάντες για να τις χρησιμοποιήσουμε στις κατασκευές μας. Οι crochet λεπτομέρειες είναι από νήμα επαναχρησιμοποιημένης πλαστικής σακούλας.

Τα Alchimia Vegan shoes είναι προϊόν της μινιμαλιστικής προσέγγισης των παραπάνω τεχνικών σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μας στον σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδημάτων.

Η παλιά Αλχημεία προσπαθούσε να δώσει υπεραξία σε απλά υλικά. Η νέα Alchimia της βιώσιμης μόδας, βασίζεται στην ίδια αρχή.

Η παλιά Αλχημεία προσπαθούσε να δώσει υπεραξία σε απλά υλικά. Η νέα Alchimia της βιώσιμης μόδας, βασίζεται στην ίδια αρχή. Χρησιμοποιεί εξ ίσου απλά, παραμελημένα υλικά, δημιουργώντας νέα, πρωτότυπα και βιώσιμα προϊόντα.

YIN and YANG line: Πρώτη ύλη από σακιά με “μεταξένια “ υφή τα οποία συλλέγουμε από βιομηχανίες τροφίμων. Συνδυάζονται με ειδικά επεξεργασμένο νήμα από πλαστικές σακούλες.
Αγαπημένη σταυροβελονιά με θέματα από την Ελληνική παράδοση.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

Περισσότερα από

Made in Greece

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.