ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο γλύπτης της Καλλιδρομίου δε θεωρεί ότι σχεδιάζει παπούτσια -αν και αρχικά έτσι φαίνεται

Σε ένα εργαστήριο των Εξαρχείων ο Νικόλαος Γερμανός οραματίζεται και δημιουργεί «γλυπτά κοσμήματα», όπως ο ίδιος λέει.

Ο γλύπτης της Καλλιδρομίου δε θεωρεί ότι σχεδιάζει παπούτσια -αν και αρχικά έτσι φαίνεται

«Γεννήθηκα στη Σπάρτη. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το χάος της τέχνης δεν μου ταίριαζε και πέρασα σε κάτι πιο εφαρμοσμένο, στο Graphic Design. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο στο Central Saint Martens και στο London College of Fashion. Όνειρό μου ήτανε να ανοίξω το δικό μου κατάστημα και τους τελευταίους 16 μήνες έχω ανοίξει το δικό μου ατελιέ, στην Καλλιδρομίου 24, όπου σχεδιάζω και υλοποιώ τις ιδέες μου» λέει ο Νικόλαος ενώ στέκεται κάτω από την νέον επιγραφή του μαγαζιού/εργαστηρίου του, με το μήνυμα «Don't Walk, Dance». Τα χειροποίητα παπούτσια του πέρα από μοναδικά και εξόχως εντυπωσιακά φλερτάρουν με την άνεση και τη φινέτσα.

Πόσες φορές δεν αναζητήσαμε στα παπούτσια μας τη λύση για όλα τα προβλήματα εμείς οι γυναίκες; Πόσες φορές δεν αγοράσαμε ένα ζευγάρι παπούτσια για να μας φτιάξει η διάθεση; Και πόσες φορές δεν μας έφτιαξε η διάθεση με την αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών;

Ο γλύπτης της Καλλιδρομίου δε θεωρεί ότι σχεδιάζει παπούτσια -αν και αρχικά έτσι φαίνεται
«Τα παπούτσια κατά τη γνώμη μου είναι πολύ παραπάνω από χρηστικά αντικείμενα, θεωρώ πως πρέπει να είναι κοσμήματα».
«'Ηθελα να δημιουργήσω ένα γλυπτό το οποίο να υπακούει στις στιλιστικές ανάγκες της σημερινής γυναίκας».

«H αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στο Λονδίνο δεν ήμουν αποφασισμένος ότι θα γίνω αποκλειστικά footwear designer. Αυτό προέκυψε μετά από έναν κύκλο σπουδών που ολοκλήρωσα στο accessories & textile design και υπό την καθοδήγηση του πρώτου μου αφεντικού ο οποίος μου έδινε συνεχώς ευκαιρίες να εμπλέκομαι σε δημιουργικά project. 'Ηθελα να δημιουργήσω ένα γλυπτό το οποίο να υπακούει στις στιλιστικές ανάγκες της σημερινής γυναίκας. Δεν θεωρώ ότι δημιουργώ παπούτσια αλλά γλυπτά κοσμήματα» συνεχίζει ο Νικόλαος Γερμανός μιλώντας για την πορεία της ζωής του, η οποία τον οδήγησε στην Καλλιδρομίου -τον πιο ωραίο δρόμο της Αθήνας σύμφωνα με πολλούς.

«Έχω μελετήσει σχέδια προηγουμένων δεκαετιών, για παράδειγμα της δεκαετίας του ‘40 και του ‘50 και ακολουθώ μια κλασική γραμμή. Μπορεί κάποια γυναίκα να βλέπει ευφάνταστα υλικά και πατρόν στα σχέδιά μου αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάτι timeless. Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τις τάσεις της μόδας σήμερα όπως και να ακολουθώ τη ροή των σεζόν. Ιδανικά αυτό που θα θέλω να πετυχαίνω κάθε μέρα είναι να δημιουργώ σχέδια τα οποία θα ικανοποιούν τις στιλιστικές επιθυμίες τις σύγχρονης γυναίκας» εξηγεί ο σχεδιαστής και δημιουργός των -όντως- μοναδικών παπουτσιών και έξω από τα καλούπια των τρεντ της εποχής.

Τα γλυπτά-παπούτσια του μου θυμίζουν τότε, που κάποιες δεκαετίες πριν, ψάχναμε τους θησαυρούς των υποδημάτων σε εργαστήρια χειροποίητων, με δέρματα της επιλογής μας και χρώματα της αρεσκείας μας -ναι, το sur mesure ήταν μια καθημερινότητα και όχι μια έξτρα πολυτέλεια.

«Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τις τάσεις της μόδας σήμερα όπως και να ακολουθώ τη ροή των σεζόν».

«Δε θεωρώ ότι σχεδιάζω παπούτσια. Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά και προσπαθώ να δημιουργήσω γλυπτά για αυτό και με αποκαλούν συχνά "ο γλύπτης της Καλλιδρομίου". Αν πρέπει να διαλέξω κάποιες λέξεις θα είναι timeless με chuncky details. Μου αρέσει να παντρεύω διάφορα ετερόκλιτα υλικά όπως: ξύλο, μετάξι, glitter με έντονα χρώματα, μεταλλικές λεπτομέρειες, βινύλιο και χρωματιστά δέρματα με animal print».

«Ο χρόνος κατασκευής κάθε ζευγαριού κυμαίνεται από 2 μέχρι 40 ώρες. Εξαρτάται από τον τύπο του σχεδίου και την πολυπλοκότητα του πατρόν. Για παράδειγμα, μια γόβα μπορεί να μου πάρει 8 με 10 ώρες, ένα mule 4 ώρες και μια μπότα 40 ώρες. Το πιο σπουδαίο στην κατασκευή είναι ο σχεδιασμός των πατρόν οπότε τον περισσότερο χρόνο τον αφιερώνω στο να σχεδιάσω σωστά. Μετά είναι η κοπή των υλικών, το ράψιμο, το μοντάρισμα πάνω στο ξύλινο καλαπόδι και μετά η σόλα και το τακούνι. Όταν σχεδιάζω μια καινούρια ιδέα μπορεί να χρειαστεί να την υλοποιήσω από 2 ως 5 φορές μέχρι να πετύχω το perfect fit».

«Μου αρέσει να παντρεύω διάφορα ετερόκλιτα υλικά όπως: ξύλο, μετάξι, glitter με έντονα χρώματα, μεταλλικές λεπτομέρειες, βινύλιο και χρωματιστά δέρματα με animal print».

«Οι γυναίκες λατρεύουν τα παπούτσια γιατί τα θεωρούν καθοριστικό αξεσουάρ, το οποίο διαμορφώνει ξεκάθαρα το στυλ τους. Έχω παρατηρήσει ότι έρχονται στο μαγαζί μου με κολάν από το γυμναστήριο και ξαφνικά φοράνε ένα mule ή μια γόβα και το στυλ τους μεταμορφώνεται κατευθείαν σε κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι το πιο σημαντικό αξεσουάρ ενός outfit. Τα παπούτσια κατά τη γνώμη μου είναι πολύ παραπάνω από χρηστικά αντικείμενα, θεωρώ πως πρέπει να είναι κοσμήματα. Εγώ τουλάχιστον όταν σχεδιάζω ένα ζευγάρι παπούτσια σκέφτομαι ότι σχεδιάζω γλυπτά κοσμήματα τα οποία θα ικανοποιήσουν τις στιλιστικές ανάγκες τις εκάστοτε γυναίκας».

Καλλιδρομίου 24, Αθήνα 114 73

nikolaosgermanos.com

instagram.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.