ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

My Greek Games: Τα ελληνικά παιχνίδια που γίνονται μπεστ σέλερ στο Λονδίνο

Ανακαλύφθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο και ταξίδεψαν μέχρι το πωλητήριό του.

My Greek Games: Τα ελληνικά παιχνίδια που γίνονται μπεστ σέλερ στο Λονδίνο

Σε μια επίσκεψή της στην Ελλάδα, η υπεύθυνη του πωλητηρίου του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου ανακάλυψε μια σειρά παιχνιδιών «εμπνευσμένα από τους αρχαίους θεούς» που παίζονται από «σύγχρονους ήρωες», όπως είναι το μότο της εταιρείας που τα κατασκευάζει, και λίγο καιρό αργότερα φρόντισε να προμηθευτεί κάποια απ' αυτά για τις ανάγκες του πωλητηρίου.

Η εταιρεία My Greek Games, που εμπνεύστηκαν, έστησαν μερικά χρόνια πριν και τρέχουν με ασίγαστο πάθος και μεράκι δύο νέοι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, η Έφη Καραγκούνη και ο Χρήστος Παπαχρήστου, φτιάχνει παιχνίδια με γνώμονα την αγάπη για τα παιδιά, τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους, αλλά και τον σεβασμό για τις τέχνες, τα μουσεία και την πλούσια ελληνική ιστορία.

Αυτό το μεράκι τους για δημιουργία φαίνεται πως ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει στα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το «εισιτήριο» για το Βρετανικό Μουσείο, που αυτή την εποχή φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση από την Τροία (η έκθεση τρέχει ήδη από τις 21 Νοεμβρίου).

«Μια μέρα μας ήρθε ένα email από την υπεύθυνη πωλητηρίου του Βρετανικού Μουσείου, που μας έλεγε ότι θέλει να συνεργαστούμε. Είχε έρθει στην Ελλάδα και είδε τα προϊόντα μας και -με αφορμή την έκθεση για την Τροία- θέλησε να βάλει κάποια απ' αυτά στο πωλητήριο του Μουσείου. Ήταν κάτι ανέλπιστο που μας γέμισε χαρά και ενθουσιασμό», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Έφη Καραγκούνη.

My Greek Games: Τα ελληνικά παιχνίδια που γίνονται μπεστ σέλερ στο Λονδίνο
Την εταιρεία My Greek Games εμπνεύστηκαν, έστησαν μερικά χρόνια πριν και τρέχουν με ασίγαστο πάθος και μεράκι δύο νέοι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, η Έφη Καραγκούνη και ο Χρήστος Παπαχρήστου.

Η «Οδύσσεια», το παζλ για την Τροία και τα εναλλακτικά σημειωματάρια με τον Όμηρο «ταξίδεψαν» στο Λονδίνο και όχι μόνο βρήκαν μια θέση στα ράφια του Βρετανικού Μουσείου, αλλά αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει επαναληπτική παραγγελία, «θα έλεγε πως πάμε καλά!», λένε -με μια φωνή- οι δημιουργοί τους.

Το Βρετανικό μπορεί, μάλιστα, να είναι το πρώτο μουσείο στο εξωτερικό που φιλοξενεί τις δημιουργίες των δύο νέων αυτών ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Ελλάδα η My Greek Games συνεργάζεται εδώ και καιρό με διάφορα μουσεία στην Ελλλάδα, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Γκάζι και το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Η My Greek Games συνεργάζεται εδώ και καιρό με διάφορα μουσεία στην Ελλλάδα, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Γκάζι και το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.

Η best seller «Οδύσσεια» και οι αρχαίοι φιλόσοφοι με σύγχρονη περιβολή

Απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία η Έφη και με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Sunderland ο Χρήστος, αποφάσισαν μερικά χρόνια πριν να κάνουν αυτό το κοινό βήμα. «Να κατασκευάσουμε παιχνίδια», πρότεινε ο Χρήστος σε μία από τις ατέλειωτες συζητήσεις -και αναζητήσεις- τους για το πώς θα μπορούσαν να βρουν το αντίδοτο στο μικρόβιο της δημιουργίας που κουβαλούσαν. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα My Greek Games και μέσα από ένα πάντρεμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας με τον σύγχρονο σχεδιασμό -του παρελθόντος με το παρόν- η ιδέα τους πήρε σιγά σιγά σάρκα και οστά.

«Και οι δύο αγαπάμε πολύ τα παιχνίδια -και δη τα επιτραπέζια- και είπαμε να τα συνδυάσουμε με το ελληνικό πνεύμα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Έτσι, αντλώντας έμπνευση από την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μυθολογία, με μια διαφορετική, ωστόσο, προσέγγιση ως προς το σύγχρονο design και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποφασίσαμε να μπούμε στον χώρο αυτό» εξηγούν η Έφη και ο Χρήστος. Παρά το γεγονός, δε, ότι και οι δύο έχουν ροπή στο σχέδιο, αρκούνται -μέχρι στιγμής- στη σύλληψη της ιδέας για το πώς θα πρέπει να είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ή ένα ξεχωριστό, καλαίσθητο προϊόν και συνεργαζόμενοι με πολύ γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες καταφέρνουν να της δώσουν σάρκα και οστά.

«Και οι δύο αγαπάμε πολύ τα παιχνίδια -και δη τα επιτραπέζια- και είπαμε να τα συνδυάσουμε με το ελληνικό πνεύμα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος» εξηγούν η Έφη και ο Χρήστος.

Σε best seller των προϊόντων τους, τα οποία συνοδεύονται πάντα από κάποιο φυλλάδιο, όπου υπάρχει μία σύντομη περιγραφή του χαρακτήρα, των επιτευγμάτων και των γεγονότων που αφηγούνται (εκτός από την ελληνική και σε άλλες γλώσσες), εξελίσσεται η «Οδύσσεια», ενώ και η νέα σειρά προϊόντων (μπλουζάκια, σημειωματάρια κ.ά) με μορφές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας ιδωμένες με μια διαφορετική ματιά φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά.

Η Έφη Καραγκούνη, η οποία εργάζεται παράλληλα και σε αρχιτεκτονικό γραφείο εξασκώντας το επάγγελμα που σπούδασε και ο Χρήστος Παπαχρήστου, ο οποίος διατηρεί το δικό του κατάστημα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, να φτιάχνουν παιχνίδια, καθώς εκεί, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διοχετεύουν την ανάγκη τους για δημιουργία. «Δεν σταματάμε σε καμία περίπτωση!» τονίζουν και ήδη σχεδιάζουν πώς θα κατασκευάσουν κι άλλα παιχνίδια που εκτός από το νου θα «θρέφουν» και το μάτι.

Σε best seller των προϊόντων τους, τα οποία συνοδεύονται πάντα από κάποιο φυλλάδιο, όπου υπάρχει μία σύντομη περιγραφή του χαρακτήρα, των επιτευγμάτων και των γεγονότων που αφηγούνται (εκτός από την ελληνική και σε άλλες γλώσσες), εξελίσσεται η «Οδύσσεια».

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το mygreekgames.com

Κείμενο: Σοφία Παπαδοπούλου, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

Περισσότερα από

Made in Greece

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο