ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα

«Παράγουμε γάλα φτιαγμένο από μητέρες για άλλες μητέρες» λένε με μια φωνή και ο αντίλαλος αντηχεί σε όλο το Γυναικόκαστρο.

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα

Αντιγόνη Κουτρούτσου, αγελαδοτρόφος. Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη της χαρά. Τα γαλάζια μάτια της χαμογελούν όταν μιλούν για τη ζωή στο χωριό. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ, με μία φίλη.

Κούλα Ιορδανίδου, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε οικονομικά στην μακρινή Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με την γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα.

Σύλβια Σαμολαδά, αγελαδοτρόφος. Δυναμική και γεννημένη αρχηγός, η Σύλβια είναι η ψυχή της ένωσης και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της.

Λαμπρινή Τσομπανίδου, αγελαδοτρόφος. Το γέλιο της ακούγεται σε όλο το Γυναικόκαστρο. Και της αρέσει να γελάει, πολύ.

Κρυσταλλία Σαράντη, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε μάλιστα με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως πλέον ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της.

Χριστίνα Σπύρου, αγελαδοτρόφος. Κάποτε ασχολιόταν με τη ραπτική, κρύβει δηλαδή μία καλλιτεχνική ψυχή. Είναι επίσης και η πιο γλυκιά της παρέας, η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες.

Δέσποινα Βουδούρη, επιχειρηματίας. Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στην δύναμη των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”, στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα.

Ερασμία Παπαδοπούλου, επιχειρηματίας. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να “συστήσει” δηλαδή με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα “8 Γυναίκες” στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές.

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα
"To γάλα είναι η δουλειά μας. Με αυτό ζουμε, με αυτό κάνουμε τα πάντα"

Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”. Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας – δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο - και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

''Αλλά το χει η γυναίκα είναι σκληρή από τη φύση της και εδώ επειδή η Β.Ελλάδα έχει γυναίκες κτηνοτρόφους, αν και δεν φαίνονται - είναι οι από πίσω - αντέχουν και μπορούν να το κάνουν''

Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

"Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα για την ένωση είναι πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα καλό γάλα. Ένα πλήρες και καλό γάλα. Και φυσικά ελεγμένο"

Έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”.

Μα πραγματικά; Γυναικόκαστρο; Καλύτερο όνομα δε θα μπορούσε να εφευρεθεί

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σαρακατσαναίοι ή έχουν καταγωγή από τα χωριά Καρς του Πόντου.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο είναι γνωστό χάρη στο κάστρο του, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, και μοιάζουν να εποπτεύουν την περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό. Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο το 1328, με σκοπό την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών, και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής.

​Ο μύθος λέει μάλιστα ότι ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του - αυτή είναι άλλωστε και μία πιθανή εκδοχή για το πώς προέκυψε το όνομά του. Η πιο διαδεδομένη - και ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή - είναι εκείνη που αφορά τον μύθο της περίφημης Μαρουλίας.

"Τα ζώα όταν τα αγαπάς, σ'αγαπάνε και αυτά. Εμείς τα ζώα τα βάζουμε στο αρμεχτήριο οταν ξεκινάμε το άρμεγμα, και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πατήσω το κουμπί, τη μουσική, και αυτά έρχονται μόνα τους. Τα ζώα έχουν ένστικτο. "

Ο μύθος της Μαρουλίας

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου γραμματικού Χατζή - Καλφά, όταν το φθινόπωρο του 1383 κατέφθασαν τα τουρκικά στρατεύματα του Εβρενός Γαζή στο φρούριο, αντιλήφθηκαν ότι διοικητής του ήταν μία γυναίκα με το όνομα “Μαρουλία”. Διόλου τυχαία, αφού φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης, οι άντρες κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν οι γυναίκες την υπεράσπιση του κάστρου απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Η Μαρουλία, χήρα του προηγούμενου διοικητή, οργάνωσε την άμυνα και πολέμησε και η ίδια ηρωικά υπερασπιζόμενη το φορύριο. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες, πριν το κάστρο παραδοθεί τελικά στα χέρια των Τούρκων. Από τότε το κάστρο ονομάστηκε Αβρέτ - Χισάρ, που σημαίνει “Κάστρο των Συζύγων/Γυναικών"

8 Γυναίκες Facebook

8gynaikes

''Δίνουμε τροφές αγνες.Όλες οι τροφές είναι δικές μας και όλες οι τροφές παραγωγή χωρίς να έχουνε άλλες ουσίες''
''Σκέφτηκα όμως οτι θα είναι κάτι καλό, για εμας που αγωνιζόμαστε μερα - νυχτα ... γιατί το γάλα δεν είναι εύκολη δουλειά να βγει. Σταγόνα σταγόνα, έχει μεγάλο αγώνα. Και είπα πως θα ναι για καλό σκοπο. Θα πάμε μπροστά, θα πάμε καλύτερα.Σκέφτηκα αισιοδοξα''

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.