ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα

«Παράγουμε γάλα φτιαγμένο από μητέρες για άλλες μητέρες» λένε με μια φωνή και ο αντίλαλος αντηχεί σε όλο το Γυναικόκαστρο.

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα

Αντιγόνη Κουτρούτσου, αγελαδοτρόφος. Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη της χαρά. Τα γαλάζια μάτια της χαμογελούν όταν μιλούν για τη ζωή στο χωριό. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ, με μία φίλη.

Κούλα Ιορδανίδου, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε οικονομικά στην μακρινή Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με την γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα.

Σύλβια Σαμολαδά, αγελαδοτρόφος. Δυναμική και γεννημένη αρχηγός, η Σύλβια είναι η ψυχή της ένωσης και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της.

Λαμπρινή Τσομπανίδου, αγελαδοτρόφος. Το γέλιο της ακούγεται σε όλο το Γυναικόκαστρο. Και της αρέσει να γελάει, πολύ.

Κρυσταλλία Σαράντη, αγελαδοτρόφος. Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε μάλιστα με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως πλέον ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της.

Χριστίνα Σπύρου, αγελαδοτρόφος. Κάποτε ασχολιόταν με τη ραπτική, κρύβει δηλαδή μία καλλιτεχνική ψυχή. Είναι επίσης και η πιο γλυκιά της παρέας, η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες.

Δέσποινα Βουδούρη, επιχειρηματίας. Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στην δύναμη των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”, στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα.

Ερασμία Παπαδοπούλου, επιχειρηματίας. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να “συστήσει” δηλαδή με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα “8 Γυναίκες” στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές.

Με δύναμη από το Γυναικόκαστρο: 8 γυναίκες παράγουν το καλύτερο ελληνικό γάλα
"To γάλα είναι η δουλειά μας. Με αυτό ζουμε, με αυτό κάνουμε τα πάντα"

Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”. Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας – δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο - και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

''Αλλά το χει η γυναίκα είναι σκληρή από τη φύση της και εδώ επειδή η Β.Ελλάδα έχει γυναίκες κτηνοτρόφους, αν και δεν φαίνονται - είναι οι από πίσω - αντέχουν και μπορούν να το κάνουν''

Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

"Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα για την ένωση είναι πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα καλό γάλα. Ένα πλήρες και καλό γάλα. Και φυσικά ελεγμένο"

Έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”.

Μα πραγματικά; Γυναικόκαστρο; Καλύτερο όνομα δε θα μπορούσε να εφευρεθεί

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σαρακατσαναίοι ή έχουν καταγωγή από τα χωριά Καρς του Πόντου.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο είναι γνωστό χάρη στο κάστρο του, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, και μοιάζουν να εποπτεύουν την περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό. Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο το 1328, με σκοπό την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών, και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής.

​Ο μύθος λέει μάλιστα ότι ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του - αυτή είναι άλλωστε και μία πιθανή εκδοχή για το πώς προέκυψε το όνομά του. Η πιο διαδεδομένη - και ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή - είναι εκείνη που αφορά τον μύθο της περίφημης Μαρουλίας.

"Τα ζώα όταν τα αγαπάς, σ'αγαπάνε και αυτά. Εμείς τα ζώα τα βάζουμε στο αρμεχτήριο οταν ξεκινάμε το άρμεγμα, και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πατήσω το κουμπί, τη μουσική, και αυτά έρχονται μόνα τους. Τα ζώα έχουν ένστικτο. "

Ο μύθος της Μαρουλίας

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου γραμματικού Χατζή - Καλφά, όταν το φθινόπωρο του 1383 κατέφθασαν τα τουρκικά στρατεύματα του Εβρενός Γαζή στο φρούριο, αντιλήφθηκαν ότι διοικητής του ήταν μία γυναίκα με το όνομα “Μαρουλία”. Διόλου τυχαία, αφού φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης, οι άντρες κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν οι γυναίκες την υπεράσπιση του κάστρου απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Η Μαρουλία, χήρα του προηγούμενου διοικητή, οργάνωσε την άμυνα και πολέμησε και η ίδια ηρωικά υπερασπιζόμενη το φορύριο. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες, πριν το κάστρο παραδοθεί τελικά στα χέρια των Τούρκων. Από τότε το κάστρο ονομάστηκε Αβρέτ - Χισάρ, που σημαίνει “Κάστρο των Συζύγων/Γυναικών"

8 Γυναίκες Facebook

8gynaikes

''Δίνουμε τροφές αγνες.Όλες οι τροφές είναι δικές μας και όλες οι τροφές παραγωγή χωρίς να έχουνε άλλες ουσίες''
''Σκέφτηκα όμως οτι θα είναι κάτι καλό, για εμας που αγωνιζόμαστε μερα - νυχτα ... γιατί το γάλα δεν είναι εύκολη δουλειά να βγει. Σταγόνα σταγόνα, έχει μεγάλο αγώνα. Και είπα πως θα ναι για καλό σκοπο. Θα πάμε μπροστά, θα πάμε καλύτερα.Σκέφτηκα αισιοδοξα''

Read Next

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.