
Τα τελευταία χρόνια, η kombucha (προφέρεται κομπούτσα) έκανε την εμφάνισή της ως ένα ακόμα health trend που υιοθετήθηκε από stars του Hollywood και health experts, όμως σταδιακά έγινε μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων. Με το πέρασμα των χρόνων, η δημοτικότητά της όχι μόνο δεν εξασθένησε αλλά αυτό το "ζωντανό τσάι" κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς που ορκίζονται στις ευεργετικές του ιδιότητες. Παρά το πρόσφατο hype, η kombucha υπάρχει ήδη εδώ και πολύ καιρό. Σε άρθρο του, το Forbes, εξηγεί ότι έχει τις ρίζες της στη βορειοανατολική Κίνα γύρω στο 200 π.Χ. και με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώθηκε και εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, τη Ρωσία καθώς και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Σήμερα, η kombucha είναι ένα προϊόν αρκετά δημοφιλές στην Αμερική. Στην ελληνική αγορά, η Δανάη Τσεκούρα, δημιουργός της ΤROO FOOD, φτιάχνει τη δική της TROO BREW Kombucha. Η κομπούτσα είναι ένα προϊόν ζύμωσης. Ένα τσάι που περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Το ανθρακικό δημιουργείται με 100% φυσικό τρόπο και μπορεί να διαφέρει από μπουκάλι σε μπουκάλι. Σε αντίθεση με μία σόδα, οι μπουρμπουλήθρες αυξάνονται με το χρόνο, δηλαδή ένα πιο φρέσκο προϊόν μπορεί να είναι πιο "ήσυχο". Η ποιότητα και τα οφέλη της είναι πάντα παρόντα στην TROO BREW Kombucha ακόμα και αν δεν έχει πολλές μπουρμπουλήθρες.
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Λετονίας το 2014, η κατανάλωση τσαγιού kombucha μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές λοιμώξεις και ασθένειες λόγω των τεσσάρων κύριων ιδιοτήτων του: αποτοξίνωση, αντιοξειδωτική δράση, ενδυνάμωση και προαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος . Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της κομπούτσας, περιέχει μεγάλο αριθμό ζωντανών βακτηρίων γνωστών ως προβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια από τη μια, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και από την άλλη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

"Το 2011 όταν γύρισα από την Αμερική κι άρχισα να μένω μόνιμα στην Ελλάδα, ήμουν ήδη μεγάλη οπαδός της. Ζώντας στην Αμερική, κάθε φορά που έβρισκα ευκαιρία έπαιρνα μια παγωμένη κομπούτσα από το ψυγείο - στην αρχή την έβρισκες μονό σε καταστήματα με βιολογικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έβρισκες πολλές καινούργιες γεύσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, στα deli δηλαδή τα αμερικάνικα "περίπτερα" ή μίνι μάρκετ.
Αυτά τα βακτήρια από τη μια, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και από την άλλη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεν ξέρω αλλά κάτι έχει αυτό το ποτό με το που το πίνεις νιώθεις τις ευεργετικές του ιδιότητες, κολλάς. Έχει άμεση επίδραση στο σώμα, στον οργανισμό, είναι σαν να πίνεις- κυριολεκτικά- θετική ενέργεια. Γυρνώντας στην Αθήνα (όπου βέβαια δεν μπορούσες να βρεις κομπούτσα πουθενά) έψαχνα τον μύκητα ή μανιτάρι της κομπούτσας, αυτό δηλαδή που δημιουργεί τη ζύμωση, που γεννά τα προβιοτικά/ πρεβιοτικά. Μέσα από κάτι αρχαίου τύπου forum βρήκα τον άνθρωπό μου. Τον Ηλία Νεραντζή οινολόγο-καθηγητή στα ΤΕΙ Αθηνών, ένας επιστήμονας και συγγραφέας που όχι μόνο φτιάχνει μπίρες και κρασιά, αλλά είναι και ο ίδιος οπαδός της κομπούτσας. Γρήγορα γίναμε φίλοι και σύμμαχοι και οραματιζόμασταν να μυήσουμε τον κόσμο στη μαγεία της κομπούτσας. Έκτοτε όποτε έκανα σεμινάρια μαγειρικής, καλούσα και τον Ηλία σαν special guest star να μας μάθει για την κομπούτσα -τις μαγικές ιδιότητές της και πως να την φτιάχνεις μόνος στο σπίτι.

Ήθελα πολύ να φτιάξουμε ένα αναψυκτικό κομπούτσα με τοπικά προϊόντα, όσο μπορούμε - κάνναβη από τον Βόλο, ρόδι από την Εύβοια κτλ και να διατίθενται στα μαγαζιά. Γιατί είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει και θα αγαπηθεί όπως αγαπιέται στο εξωτερικό. Φυσικά και μπορείς να το φτιάξεις μονός σου αλλά θέλει δέσμευση...είναι σαν ένα κατοικίδιο που θέλει τροφή και φροντίδα. Αυτή τη στιγμή στο εργαστήρι τής ΤROO FOOD, η κομπούτσα έχει την καλύτερη ομάδα να την φροντίζει και να την μεγαλώνει".
Τα οφέλη της kombucha
- Βοηθά στην πρόληψη μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών
- Υποστηρίζει για ένα υγιές έντερο
- Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας
- Ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας
- Ωφέλειες στο καρδιαγγειακό σύστημα
- Διατήρηση ενός υγιούς ήπατος
Info
FB: troofoodliberation / IG: troofood

Πηγή: madamefigaro.gr