ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Φρίντα Κάλο στο πιάτο: Δύο κορίτσια από τη Δράμα δημιουργούν τα ομορφότερα κεραμικά στην Ελλάδα

Στο Flaw Project η ατέλεια είναι σαν μικροσκοπική ελίτσα στο άνω χείλος ενός μοντέλου.

Η Φρίντα Κάλο στο πιάτο: Δύο κορίτσια από τη Δράμα δημιουργούν τα ομορφότερα κεραμικά στην Ελλάδα

Θυμάστε εκείνα τα κεραμικά πιάτα που κοσμούσαν παλιά τα νησιώτικα σπίτια - και συνεχίζουν να κοσμούν κάποια μέχρι σήμερα; Ζωγραφισμένα με το ναΐφ μεράκι ενός παραδοσιακού τεχνίτη; Και αν αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα στολίζονταν με μορφές από την ποπ κουλτούρα; Με εικόνες της φύσης αλλά σε μοντέρνα, μινιμαλιστική απόδοση; Με στιγμές τρυφερότητας από την καθημερινότητά μας; Με γάτες, κύκνους, με όλα όσα αγαπάμε και ομορφαίνουν τη ζωή μας;

Συμβαίνει ήδη στο Flaw Project, μια σειρά μοντέρνων κεραμικών πιάτων, των ομορφότερων στην Ελλάδα. Ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι στο Instagram και πίσω από αυτό βρίσκονται δύο αδερφές από τη Δράμα, οι Στέλλα και Ελευθερία Ιωσηφίδου. Αν και σπούδασαν φιλοσοφικά και παιδαγωγικά (η Στέλλα), αγγλική γλώσσα και φιλολογία (η Ελευθερία), ανέκαθεν αγαπούσαν το DIY, τη ζωγραφική και οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Ανέκαθεν επίσης αγαπούσαν το διακοσμητικό πιάτο. «Έχει ένα vintage χαρακτήρα που αγαπάμε ιδιαίτερα» λένε σήμερα. «Πιατάκια μικρά και μεγάλα, συνήθως φλοράλ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις κρεμασμένα στα σπίτια των γιαγιάδων μας, όπως και στης δικής μας, και πλέον βλέπουμε ότι αποτελούν τάση με ένα πιο σύγχρονο στυλ και ποικίλα σχέδια».

Η Φρίντα Κάλο στο πιάτο: Δύο κορίτσια από τη Δράμα δημιουργούν τα ομορφότερα κεραμικά στην Ελλάδα
Το Flaw Project, μια σειρά μοντέρνων κεραμικών πιάτων, των ομορφότερων στην Ελλάδα, ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι στο Instagram.

Άρχισαν να φτιάχνουν κεραμικά για να διακοσμήσουν τον προσωπικό τους χώρο με πήλινα πιατάκια ζωγραφισμένα με τα δικά τους σχέδια. Το Flaw Project γεννήθηκε ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι, «γιατί θέλαμε αυτό που κάναμε και αγαπήσαμε πολύ να το δει και ο υπόλοιπος κόσμος και, γιατί όχι, στο μέλλον να μπορέσουμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και επαγγελματικά με αυτό». Όπου Flaw, ατέλεια, «η απαραίτητη ατέλεια» του χειροποίητου σύμφωνα με τα κορίτσια. Που υπογραμμίζει τη μοναδικότητα και τη γοητεία, σαν μικροσκοπική ελίτσα στο άνω χείλος ενός μοντέλου.

Η Στέλλα ζωγράφιζε από μικρή, ενώ η Ελευθερία έχει καταπιαστεί με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα: πλέξιμο, κόσμημα, κατασκευές από πηλό. Με βάση αυτό προέκυψε και ο καταμερισμός της δουλειάς τους στο Flaw: η Ελευθερία φτιάχνει το πιάτο και η Στέλλα βγάζει τα σχέδια και ζωγραφίζει.

Όπου Flaw, ατέλεια, «η απαραίτητη ατέλεια» του χειροποίητου σύμφωνα με τα κορίτσια. Που υπογραμμίζει τη μοναδικότητα και τη γοητεία, σαν μικροσκοπική ελίτσα στο άνω χείλος ενός μοντέλου.

Η έμπνευση δεν έρχεται από μια συγκεκριμένη πηγή, αλλά «από πράγματα που αγαπάμε όπως φυτά, κάποιο πρόσωπο που μας εμπνέει, κάποια σκηνή από ένα αγαπημένο βιβλίο ή από ιδέες που μας δίνουν οι φίλοι μας». Την τιμητική τους ωστόσο έχουν οι γυναίκες σε διάφορους ρόλους, όπως μητέρα, φίλη, γιόγκι. Πρωταγωνίστρια είναι η Φρίντα Κάλο. «Πρόκειται για μια υπέροχη γυναίκα, σύμβολο του φεμινισμού η οποία στην εποχή της ίσως φαινόταν διαφορετική, σήμερα όμως αποτελεί μάλλον πρότυπο. Είναι μια καλλιτέχνιδα που θαυμάζουμε απεριόριστα καθώς χρησιμοποίησε όχι μόνο την τέχνη της για να εκφραστεί αλλά και το ίδιο της το σώμα».

Πρωταγωνίστρια στο Flaw Project είναι η Φρίντα Κάλο. «Πρόκειται για μια υπέροχη γυναίκα, σύμβολο του φεμινισμού η οποία στην εποχή της ίσως φαινόταν διαφορετική, σήμερα όμως αποτελεί μάλλον πρότυπο».

Προς το παρόν, τα πιάτα που δημιουργούν έχουν αποκλειστικά διακοσμητικό και όχι χρηστικό χαρακτήρα, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούν. Ένας από τους επόμενους στόχους τους είναι να προχωρήσουν στη χρήση άλλου είδους πηλού, που θα επιτρέπει την δημιουργία αντικειμένων, όχι μόνο πιάτων, που θα έχουν χρηστικό χαρακτήρα. «Αν ο κόσμος αγκαλιάσει το εγχείρημα μας, το επόμενο βήμα θα είναι σίγουρα να βρούμε τρόπους ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα προμηθεύεται», καταλήγουν.

Πίσω από το Flaw Project βρίσκονται δύο αδερφές από τη Δράμα, οι Στέλλα και Ελευθερία Ιωσηφίδου, που ανέκαθεν αγαπούσαν το DIY, τη ζωγραφική και οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης

Info

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Flaw Project στον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram.

Δείτε παρακάτω περισσότερα κεραμικά πιάτα του Flaw Project.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

30 Ιαν 2023

240791 by Eleni Kavvada: Ένα νέο ελληνικό brand με αυθεντικό όραμα και ανατρεπτική δημιουργικότητα

Θεατρικότητα, εκφραστική δύναμη και couture δεξιοτεχνία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της πρωτοεμφανιζόμενης Ελένης Καββάδα.

21 Δεκ 2022

Laviate | Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το νέο ελληνικό brand με την ξεχωριστή αισθητική και το ιδιαίτερο όνομα

Με ευαισθησία και φαντασία δύο ταλαντούχες αδελφές, μας καλωσορίζουν στο παραμυθένιο σύμπαν του ελληνικού βιώσιμου fashion label.

Περισσότερα από

Made in Greece

08 Δεκ 2022

Θεσ/νίκη: Νεαρό ζευγάρι εφηύρε και εμπορεύεται τα δικά του επιτραπέζια παιχνίδια

Με τα παιχνίδια μαθαίνουν παιδιά και γονείς μαζί, διασκεδάζοντας παρέα.

08 Δεκ 2022

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

07 Δεκ 2022

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Σοφιστικέ συλλογές από πολύτιμο μετάξι που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία διότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες.

07 Δεκ 2022

Klotho: Η πρώτη χειμερινή συλλογή του ελληνικού fashion label είναι εδώ

Κομψά fashion pieces φέρνουν το resort πνεύμα του brand στην καρδιά του χειμερινού στυλ.

28 Νοε 2022

Μια σύγχρονη "Πηνελόπη" επαναφέρει στο προσκήνιο την τέχνη της υφαντικής

Ο αργαλειός επανέρχεται- το αποδεικνύει με τα επιδέξια χέρια της η Μερόπη Βερβέρη στη Θεσσαλονίκη.

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022