ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H ελληνίδα σχεδιάστρια και εικαστικός, Λητώ Λάμα, έχει κατακτήσει το Λονδίνο με τα φουλάρια της

Τα μεταξωτά και κασμιρένια φουλάρια που είναι συνώνυμο του γαλάζιου καλοκαιριού λένε τις πιο όμορφες ιστορίες από την ελληνική μυθολογία.

H ελληνίδα σχεδιάστρια και εικαστικός, Λητώ Λάμα, έχει κατακτήσει το Λονδίνο με τα φουλάρια της

«Τις Κυριακές πήγαινα στα μουσεία και παρατηρούσα τα σώματα από αγάλματα θεών καθώς και τα αγγεία,» λέει η Λητώ Λάμα, σχεδιάστρια, εικαστικός και δημιουργός του brand "Cyclades" με έδρα το Λονδίνο, μία συνεχώς ανερχόμενη εταιρία μόδας που έχει αναγάγει τα φουλάρια και τα χειροποίητα κοσμήματα σε αληθινή τέχνης.

Η ταυτότητα του οίκου μοναδικά ξεχωριστή και απόλυτη ελληνική. Το μετάξι και το κασμίρι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι τα γλυκά υφάσματα πάνω στα οποία αναπτύσσονται πανέμορφες, τρυφερές ιστορίες. Οι ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, οι πρώτες ιστορίες που μάθαμε στη ζωή μας, γεμάτες γενναίους ήρωες και περήφανους καβαλάρηδες, γεμάτες εκτυφλωτικές θεές, όμορφες και τρομακτικές συνάμα.

Είναι οι θρύλοι της μυθολογίας, αυτοί που ενέπνευσαν τόσους και τόσους καλλιτέχνες μέσα στους αιώνες, που έδωσαν το έναυσμα και στη Λητώ Λάμα να δημιουργήσει μία εταιρία που θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τα εντυπωσιακά αξεσουάρ, φουλάρια και κοσμήματα, ποτισμένα από άρωμα Ελλάδας.

Η ιστορία του "Cyclades" αξίζει να ειπωθεί όχι μόνο γιατί είναι μία ιστορία ελληνικής δημιουργίας με διεθνή επιτυχία, αλλά γιατί είναι ένας ακόμα λόγος να για να πεισθούμε πως λίγη έξτρα πολυτέλεια και γκλάμουρ, είναι, ίσως, αυτό που λείπει από τις ζωές μας.

Η ίδια η σχεδιάστρια, Λητώ Λάμα, λίγο αφού ολοκλήρωσε το στήσιμο του pop up καταστήματος του "Cyclades" στο Λονδίνο και λίγο πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη για την προσωπική της έκθεση ζωγραφικής στη New York Art Gallery στο Tribeca, μας μιλάει για την εταιρία της που τόσο αγαπά.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα γύρω από το brand “Cyclades”;

Φορούσα φουλάρια σχεδον καθημερινά χειμώνα και καλοκαίρι και παντα όταν μια φίλη μου είχε τα γενέθλια της θα ήταν η πρώτη μου επιλογή για δώρο. Αυτα που μου αρέσαν ηταν απο συγκεκριμένες εταιρείες αλλα ήταν και τα πιο ακιβά και επίσης πολύ κλασσικά σχέδια. Αναζητούσα κατι πιο φρέσκο, νεανικό που να έχει ιδια ποιότητα με τους γνωστούς οίκους αλλα διαθέσιμο σε πιο λογική τιμή.

-Από που πηγάζει το μεγάλο ενδιαφέρον σας για την ελληνική μυθολογία;

Μου άρεσε απο πολυ μικρή, μου διαβάζανε μύθους συνέχεια σαν παιδί αλλα και λόγω τέχνης. Ζωγραφίζω πολύ και στην οικογένεια μου έχω πολλούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, η γιαγιά μου και η μητέρα μου ειναι και οι δυο ζωγράφοι. Με μάθανε απο μικρή να εκτιμώ την ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική τέχνη. Τις Κυριακές πήγαινα στα μουσεία και παρατηρούσα τα σώματα απο αγάλματα θεών καθως και τα αγγεία.

H ελληνίδα σχεδιάστρια και εικαστικός, Λητώ Λάμα, έχει κατακτήσει το Λονδίνο με τα φουλάρια της
«Φορούσα φουλάρια σχεδον καθημερινά χειμώνα και καλοκαίρι και παντα όταν μια φίλη μου είχε τα γενέθλια της θα ήταν η πρώτη μου επιλογή για δώρο.»

-Τι είναι αυτό που σας γοητεύει τόσο πολύ στην έννοια του παρελθόντος; Θεωρείται ότι μπορεί να είναι καθοριστική για την κατανόηση του παρόντος μας;

Ειναι σημαντικό να μελετάμε το παρελθόν, μας μορφώνει και μας δείχνει να καταλάβουμε πράγματα που έχουν γίνει απο άλλες γενιές και να εμπνευστούμε. Πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Renoir, Picasso, Dali, George de Chirico, Τσαρούχης, Μώραλης, πηραν στοιχεία απο την αρχαία Ελλάδα και άλλες εποχές.

-Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα μαντήλια Cyclades και ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε για την δημιουργία των κοσμημάτων σας;

Τα μαντήλια ειναι φτιαγμένα και στριφωμένα στο χέρι στην Ιταλία απο 100% μετάξι ενώ τα κοσμήματα φτιάχνονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούμε πολυ χρυσό 14 και 18 καράτια καθώς και επίχρυσα πάνω απο ασήμι KGold Vermeil) και έχουν πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες.

-Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα σχέδιο από κάποιο μαντήλι σας με το οποίο αισθάνεστε περισσότερη σύνδεση ποιο θα ήταν και γιατί;

To Friendship γιατί ήταν το πρώτο σχέδιο που είχα φτιάξει και απο τις ερωτήσεις που μου κάνανε όταν το φορούσα και απο την θετική ανταπόκριση, με ώθησε στο να διημιουργήσω περισσότερα σχέδια.

«Πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Renoir, Picasso, Dali, George de Chirico, Τσαρούχης, Μώραλης, πηραν στοιχεία απο την αρχαία Ελλάδα και άλλες εποχές.»

-Πόσο είδος πρώτης ανάγκης θεωρείται ότι είναι για το λουκ μίας γυναίκας ένα πολυτελές φουλάρι;

Ειναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε γυναίκα γιατι ειναι το μόνο που μπορεί να φορεθεί με άπειρους τρόπους και να διημιουργήσει πολλές εμφανίσεις.

-Πώς θα θέλατε ιδανικά να αισθάνεται μία γυναίκα που έχει επιλέξει να φοράει μία δημιουργία του brand “Cyclades”;

´Ομορφη και κομψη με αυτοπεποίθηση.

«Ειναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε γυναίκα γιατι ειναι το μόνο που μπορεί να φορεθεί με άπειρους τρόπους και να διημιουργήσει πολλές εμφανίσει».

-Τι θα αλλάζατε στο στυλ των Ελληνίδων σήμερα και τι θα θέλατε να παραμείνει πάντα ακριβώς όπως είναι;

Θα έλεγα να δίνουν πιο πολύ εμφαση στα παπούτσια και στα καλα αξεσουάρ όπως οι τσάντες και τα φουλάρια γιατι μπορούν να μεταμορφώσουν θετικά αλλα και αρνητικά μια εμφάνιση. Μου αρέσει οταν τις βλέπω να φοράνε τζιν με ένα απλό τοπ για καθημερινό ντύσιμο και ελαφρύ βάψιμο γιατι η Ελληνίδες έχουν μια φυσική γοητεία.

-Ποια υπήρξε μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε στην δημιουργία του δικό σας brand με έδρα το Λονδίνο;

Όταν ξεκινήσαμε είχαμε πιο πολλές παραγγελίες απο αυτο που περιμέναμε και καθόμασταν να ετοιμάζουμε μια, μια ενω έπρεπε να συγκεντρωθούμε στο διημιουργικο κομμάτι, στις πωλήσεις και στο μαρκετινγκ. Δεν βρίσκαμε καμία εταιρεία που να μπορούσε να μας εξυπηρετήσει τους πρώτους μηνες γιατι είχαν όλες τρομερό φόρτο εργασίας οποτε αναγκαστικά τις κάναμε εμείς.

«Ειναι σημαντικό να μελετάμε το παρελθόν, μας μορφώνει και μας δείχνει να καταλάβουμε πράγματα που έχουν γίνει απο άλλες γενιές και να εμπνευστούμε».

-Σε τι θα λέγατε ότι διαφέρει η βρετανική αγορά από την ελληνική;

Η βρετανική αγορά ειναι συνηθισμένη στο να αγοράζουν μεσω ιντερνετ, 87% των αγορών τους γίνεται online και γενικά ειναι μια αγορά που κινείται αρκετά γρήγορα. Η ελληνική αγορα συνήθως θέλει να δει τις συλλογές απο κοντά στα μαγαζιά αλλα θα αγαπήσει και θα υποστηρίξει ενα brand που έχει στοιχεία απο την Ελλάδα.

Όταν ξεκινήσαμε είχαμε πιο πολλές παραγγελίες απο αυτο που περιμέναμε και καθόμασταν να ετοιμάζουμε μια, μια ενω έπρεπε να συγκεντρωθούμε στο διημιουργικο κομμάτι, στις πωλήσεις και στο μαρκετινγκ.

«Μου αρέσει οταν βλέπω τις Ελληνίδες να φοράνε τζιν με ένα απλό τοπ για καθημερινό ντύσιμο και ελαφρύ βάψιμο γιατι η Ελληνίδες έχουν μια φυσική γοητεία».

«Τα μαντήλια ειναι φτιαγμένα και στριφωμένα στο χέρι στην Ιταλία απο 100% μετάξι ενώ τα κοσμήματα φτιάχνονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούμε πολυ χρυσό 14 και 18 καράτια καθώς και επίχρυσα πάνω απο ασήμι KGold Vermeil)».

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.