ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί θα ξαναπάω στην έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη

Μπορεί μια και μόνο αίθουσα να χωρέσει μια δημιουργική πορεία στη μόδα που καλύπτει ένα τέταρτο του αιώνα (1965 - 1991);

Γιατί θα ξαναπάω στην έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη

Ήταν ένα ηλιόλουστο και αισιόδοξο Σαββατοκύριακο. Με ανάλογες διαθέσεις, ως επισκέπτρια της αναδρομικής έκθεσης «Tseklenis Τα Χρόνια της Μόδας» του φιλόξενου (και τόσο φιλικού στα παιδιά) πολυχώρου Φουγάρο στο Ναύπλιο, μόλις συνειδητοποίησα ότι έχω να περιδιαβώ μια και μόνο αίθουσα φρόντισα να δώσω ραντεβού στο απέναντι Le Cafe τρία τέταρτα μετά. Πίστευα ότι θα είχα ολοκληρώσει την περιήγησή μου - μη πω πως θα είχα στριμώξει και μια εμφάνιση στο μικρό και κομψό Πωλητήριο.

Κι όμως. Η ώρα του ραντεβού έφτασε κι εγώ δεν βρισκόμουν ακόμα ούτε στα μισά...

Κάπως έτσι σου κλείνει το μάτι μια πυκνή και μεστή έκθεση που στήθηκε με έξυπνο τρόπο έτσι ώστε να αξιοποιεί κάθε χιλιοστό του χώρου που καταλαμβάνει. Δεν είναι μόνο οι συλλογές ρούχων κι υφασμάτων του Έλληνα σχεδιαστή με τη διεθνή φήμη - ξεκινώντας από το 1965, όταν λάνσαρε την πρώτη του συλλογή, και καταλήγοντας στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας. Είναι κι οι μακέτες υφασμάτων, οι φωτογραφίες, τα ντοκουμέντα της εποχής, οι ταινίες και το σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του που συνθέτουν μια δυναμική εικόνα της ζωής και του έργου του, η οποία προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.

Για να ξεφυλλίσεις μόνο το έντυπο υλικό που, δίπλα στους πάγκους με το συμβολικό εισιτήριο των 2 ευρώ, προλογίζει τα όσα θα δεις μετά, χρειαζόσουν ήδη αρκετή ώρα. Και κάπως έτσι το ταξίδι ξεκίνησε.

Γιατί θα ξαναπάω στην έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη
Σαν ένα πολύχρωμο δάσος από εμπνεύσεις οι δημιουργίες του σχεδιαστή ορθώνονταν στον χώρο οργανωμένες ανά συλλογή και με χρονολογική βάση.

Σαν ένα πολύχρωμο δάσος από εμπνεύσεις οι δημιουργίες του σχεδιαστή ορθώνονταν στον χώρο οργανωμένες ανά συλλογή και με χρονολογική βάση. Μπορούσε έτσι εύκολα να δει κανείς τις ιστορικές περιόδους ('όπως «Βυζαντινά χειρόγραφα», «Βεργίνα») αλλά και τα ιστορικά πρόσωπα (όπως «El Greco») που αποτέλεσαν αστείρευτη πηγή δημιουργίας για τον Γιάννη Τσεκλένη. Μπορούσε, επίσης, να δει την ποικιλία των υφασμάτων που ζωντάνεψαν τα σχεδιαστικά του οράματα. Και πως να μην σταθείς στο βίντεο που οπτικοποιούσε με εικόνα αυτή τη δημιουργική πορεία;

Αφησα προς το τέλος το χρονολόγιο δίχως να περιμένω πως θα βυθιζόμουν στην ανάγνωσή του τόση ώρα. Δεν ήταν μόνο η βιωματική περιγραφή της ζωής του, 81χρονου σήμερα, μετρ που συνέδεσε τη δημιουργική του δράση με την Ολυμπιακή, το Μινιόν, τις σχολικές στολές και τόσα άλλα.΄Ηταν και το «πάντρεμα» με πολιτικά, καλλιτεχνικά γεγονότα και φωτογραφίες της εποχής που ζωντάνεψαν σε πολλές εκφάνσεις τους τα χρόνια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και, κυρίως, το πως αυτά επέδρασαν στις δημιουργίες του Τσεκλένη.

Η πορεία στη μόδα σταματά το 1991.

Η πορεία στη μόδα σταματά το 1991. Την εποχή που έβλεπε τις βιομηχανίες υφασμάτων να κλείνουν κι έχοντας προσπαθήσει «ηρωϊκά», όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΠΛΙ, Ιωάννα Παπαντωνίου, να εξάγει την ελληνική μόδα στο εξωτερικό χωρίς την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχε, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη μόδα. Σιωπηρά αλλά τελεσίδικα. Από τότε διοχετεύει το ταλέντο και την αειθαλή του φόρα σε άλλες μορφές δημιουργίας. Και δεν σταματά.

Όταν σήκωσα το κεφάλι από τον κόσμο του Γιάννη Τσεκλένη για να δω το ρολόι μου, συνειδητοποίησα ότι έχω αργήσει κατά πολύ στο ραντεβού μου. Εφυγα αλλά την έκθεση δεν τη χόρτασα. Κι αυτό, νομίζω είναι η μεγαλύτερή της επιτυχία.

Όταν σήκωσα το κεφάλι από τον κόσμο του Γιάννη Τσεκλένη για να δω το ρολόι μου, συνειδητοποίησα ότι έχω αργήσει κατά πολύ στο ραντεβού μου. Εφυγα αλλά την έκθεση δεν τη χόρτασα. Κι αυτό, νομίζω είναι η μεγαλύτερή της επιτυχία.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και από πολύ νέος εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων. Σε ηλικία 27 ετών διαδέχθηκε τον πατέρα του και δοκίμασε το ταλέντο του στη σχεδίαση υφασμάτων, δημιουργώντας σχολή για πολλούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1961 ίδρυσε την εταιρία μελετών και διαφήμισης “Spectra”, ενώ το 1967 άρχισε τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συλλογών μόδας και δημιούργησε την αλυσίδα “boutiques Tseklenis”. Ο Γιάννης Τσεκλένης πρωτοστάτησε στην οργάνωση της περίφημης εκδήλωσης ελληνικής μόδας το 1970 και πάλεψε πολλά χρόνια για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα με στόχο τις επώνυμες ελληνικές εξαγωγές. Το 1972 τα είδη του πωλούνται σε 30 περίπου χώρες. Από το 1991 ασχολείται με άλλες μορφές δημιουργίας (διαμόρφωση εσωτερικών χώρων μέσων μαζικής συγκοινωνίας, ξενοδοχείων και συνεδριακών αιθουσών). / ΠΗΓΗ: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα

Info:

Το ΦΟΥΓΑΡΟ, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα δημιουργό Γιάννη Τσεκλένη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου 2018.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης. Γενική εποπτεία έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου. Σχεδιασμός: Σταμάτης Ζάννος. Σύμβουλος: Νόλη Μωυσή. Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Παρασκευή 18.00 Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών ΠΛΙ κάθε Σάββατο 13.00 Γιάννης Τσιόδρας, Ιστορικός – Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Φουγάρου κάθε Κυριακή 13.00 Δημήτρης Ξανθούλης, επιμελητής της έκθεσης .

Γενική είσοδος 2€ για την ενίσχυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

www.fougaro.gr

Δείτε το βίντεο - Μοντάζ: Βαγγέλης Παπουτσής

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.