ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δεν θα ξαναχάσουμε κατοικίδιο: Τρία αδέρφια κατασκεύασαν συσκευές εντοπισμού για ζώα

Η Ελένη, ο Παναγιώτης και η Μαρία Μαντά βραβεύτηκαν για την ιδέα τους. Τώρα τα καινοτόμα προϊόντα τους βγήκαν στην αγορά με την επωνυμία mCubed για να σώσουν ζωές.

Δεν θα ξαναχάσουμε κατοικίδιο: Τρία αδέρφια κατασκεύασαν συσκευές εντοπισμού για ζώα

Αν έχεις χάσει ποτέ κατοικίδιο μπορεί να έχεις νιώσει το τρομακτικό συναίσθημα ότι είσαι εντελώς αβοήθητος: πως ό,τι κι αν κάνεις, όσες αγγελίες κι αν αναρτήσεις στα social media και κολλήσεις στους τοίχους της γειτονιάς, όσους κι αν ρωτήσεις, όσο κι αν οργώσεις τους δρόμους, όσο κι αν φωνάξεις το όνομα του αγαπημένου σου τετράποδου, ίσως να μην το ξανακρατήσεις στην αγκαλιά σου.

Όμως μια νέα σειρά από συσκευές εντοπισμού ζώων, κατοικιδίων και κτηνοτροφίας, ήρθε με την υπόσχεση να σώσει ζωές - και την ψυχική ηρεμία μας. Την υπογράφουν τρία αδέρφια, η Ελένη, ο Παναγιώτης και η Μαρία Μαντά, οι οποίοι μάλιστα τον Απρίλιο του 2019 κατέκτησαν την κορυφαία θέση στον μαραθώνιο καινοτομίας «crowdhackathon#Agrifood» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τώρα τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας τους, mCubed, κυκλοφόρησαν και ετοιμάζονται να κατακτήσουν την αγορά. Μιλήσαμε μαζί τους για την καινοτομία και την επιχειρηματική διαδρομή τους.

Μπορείτε να μας συστήσετε τα προϊόντα σας; Σε ποια είδη ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

«Έχουμε τρία προϊόντα για κατοικίδια, τα δύο είναι συσκευές GPS tracking που τοποθετούνται στο κολάρο του ζώου, ένα για σκύλους και ένα για γάτες ή μικρόσωμους σκύλους (P-BOX). Το τρίτο είναι κολάρο για σκύλους με GPS tracking και απευθύνεται σε μεγαλόσωμους σκύλους ή σκύλους που ζουν κατά κύριο λόγο σε εξωτερικό χώρο (P-LITE). Αυτά τα προϊόντα έχουν αυτονομία μπαταρίας από 3 έως 10 ημέρες και είναι επαναφορτιζόμενα.

»Έχουμε επίσης δύο προϊόντα κτηνοτροφίας, ένα για αιγοπρόβατα και ένα για αγελάδες. Και αυτά έχουν GPS tracking και μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, μέχρι και 6 μήνες (F-BOX, F-LITE).

«Έχουμε τρία προϊόντα για κατοικίδια, τα δύο είναι συσκευές GPS tracking που τοποθετούνται στο κολάρο του ζώου, ένα για σκύλους και ένα για γάτες ή μικρόσωμους σκύλους. Το τρίτο είναι κολάρο για σκύλους με GPS tracking και απευθύνεται σε μεγαλόσωμους σκύλους ή σκύλους που ζουν κατά κύριο λόγο σε εξωτερικό χώρο»

»Όλες οι συσκευές είναι δικού μας σχεδιασμού και λειτουργούν με την εφαρμογή mCubed tracker που έχουμε αναπτύξει. Μέσα από αυτήν ο χρήστης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία του ζώου του ενώ του δίνεται μια σειρά από επιλογές, όπως να ορίσει ζώνες όπου επιτρέπεται ή απαγορεύεται η κίνηση του ζώου, να συμπληρώσει τα στοιχεία του και να παρακολουθήσει την ημερήσια δραστηριότητά του».

Ποιο είναι το best seller σας και πού αποδίδετε την επιτυχία του;

«Το best seller μας είναι το P-BOX, το GPS tracker για κατοικίδια. Ο λόγος της επιτυχίας είναι ότι είναι πολύ εύχρηστο για τους ιδιοκτήτες και πολύ χρήσιμο, καθώς μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν τη θέση του κατοικιδίου τους.

»Ξέρουμε πολλές γατούλες και σκυλάκια που βγαίνουν για βόλτα και μπορεί να λείπουν για ώρες, και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο δίλημμα να τους απαγορεύουν να βγαίνουν ή να ζουν με το άγχος. Δε χρειάζεται πλέον να επιλέγουν ανάμεσα στη χαρά και την ασφάλεια του κατοικιδίου τους».

«Ξέρουμε πολλές γατούλες και σκυλάκια που βγαίνουν για βόλτα και μπορεί να λείπουν για ώρες, και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο δίλημμα να τους απαγορεύουν να βγαίνουν ή να ζουν με το άγχος».

Ως οικογένεια είχατε ανέκαθεν, π.χ., κατοικίδια ζώα ή επαφή με την κτηνοτροφία; Πώς γεννήθηκε η ιδέα των mCubed;

«Είχαμε κατοικίδια, συγκεκριμένα σκύλους, από πολύ μικρή ηλικία, και τώρα που μένουμε στην Αθήνα έχουμε γάτους. Με την κτηνοτροφία δεν είχαμε πολύ κοντινή σχέση όταν ήμασταν μικροί, αλλά ήρθαμε σε επαφή με τον κλάδο μέσα από διαγωνισμό καινοτομίας στον οποίο συμμετείχαμε.

»Ο Παναγιώτης βρήκε το event για το "crowdhacathon smartcity" και μας έπεισε να συμμετάσχουμε. Επιλέξαμε να αναπτύξουμε μια ιδέα που θα βοηθούσε τους δήμους να διαχειριστούν με ευαίσθητο τρόπο το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στις πόλεις. Αναπτύξαμε τα GPS tracker μας με βλέψεις να προστεθούν και αισθητήρες στη συσκευή για να ελέγχονται εξ αποστάσεως τα ζωτικά στοιχεία του ζώου, όπως οι παλμοί, το οξυγόνο και η θερμοκρασία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή».

Δεν θα ξαναχάσουμε κατοικίδιο: Τρία αδέρφια κατασκεύασαν συσκευές εντοπισμού για ζώα
Σκύλος με ηλεκτρονικό κολάρο για κατοικίδια P-LITE της mCubed.

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στα mCubed; Έχετε έρθει σε επαφή με δήμους για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων;

«Και οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων και οι κτηνοτρόφοι ανταποκρίνονται πολύ θετικά στα προϊόντα μας γιατί μπορούν να τους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και ασφάλεια για τα ζώα τους.

»Με δήμους είχαμε έρθει σε επαφή πριν από δύο χρόνια περίπου και είχαμε πολύ θετική ανταπόκριση. Δυστυχώς η αλλαγή των διοικήσεων μετά τις εκλογές έφερε και αλλαγή στα σχέδια μας. Η επαναπροσέγγιση των δήμων είναι όμως στα σχέδιά μας».

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο στήσιμο της επιχείρησής σας;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κεφάλαιο εκκίνησης και η ρευστότητα στα πρώτα βήματα της επιχείρησης. Πώς δηλαδή θα έχεις αρκετό στοκ για να μπορείς να προωθήσεις το προϊόν σου και να καλύψεις τις ανάγκες, πώς θα βελτιώσεις το προϊόν για να είναι πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό, ενώ στην αρχή έχεις ελάχιστα έσοδα. Στη δεύτερη θέση έρχονται τα διοικητικά ζητήματα, πώς ιεραρχούνται οι εργασίες και οι ανάγκες και πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Ευτυχώς το δεύτερο καταφέραμε να το λύσουμε με την εμπειρία που έχουμε από σεμινάρια με το Prince's Trust και το Orange Grove».

«Δεν ξέρω αν η γάτα/ο σκύλος μου θα ανεχτεί τη συσκευή στο λαιμό του», «Μήπως δεν είναι ασφαλές για την υγεία του ζώου μου;»: Αν κάποιος κηδεμόνας ζώου σάς εξέφραζε αυτούς τους προβληματισμούς για τα mCubed, τι θα απαντούσατε;

«Οι συσκευές μας είναι πολύ μικρές, συγκεκριμένα για σκύλους είναι 43x43x13mm και για γάτες ή μικρούς σκύλους είναι 38x32x14mm, είναι δηλαδή πιο μικρά από 5 εκατοστά και το βάρος τους είναι μερικά γραμμάρια. Τα έχουμε δοκιμάσει σε πολλά ζωάκια και κανένα δεν είχε πρόβλημα.

»Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας της συσκευής γιατί δεν έχει κάτι επικίνδυνο, όπως εμείς φοράμε smartwatches με ασφάλεια έτσι είναι και η συσκευή μας για τα κατοικίδια. Επίσης, έχουμε φροντίσει να παράγονται και να συναρμολογούνται με τον ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο.

«Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας της συσκευής γιατί δεν έχει κάτι επικίνδυνο, όπως εμείς φοράμε smartwatches με ασφάλεια έτσι είναι και η συσκευή μας για τα κατοικίδια. Επίσης, έχουμε φροντίσει να παράγονται και να συναρμολογούνται με τον ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο»

»Επιπλέον, εντός 14 ημερών από την αγορά ο καταναλωτής μπορεί να επιστρέψει το προϊόν σε περίπτωση που το ζωάκι του δεν τα πάει καλά μαζί του, αν και μέχρι τώρα δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο».

Σε τι υπερέχουν τα mCubed από αντίστοιχα προϊόντα του εξωτερικού; Γιατί να τα προτιμήσει κάποιος - πέρα, βέβαια, από το γεγονός ότι στηρίζει μια ελληνική επιχείρηση;

«Τα προϊόντα μας προσφέρουν παγκόσμια εμβέλεια, για να μπορεί ο χρήστης να έχει πλήρη εποπτεία όπου και αν βρίσκεται. Ακόμα, οι συσκευές έχουν προεγκατεστημένη SIM και δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω ενέργεια ή συμβόλαιο για τη χρήση. Ο χρήστης, απλά, το ανοίγει και το χρησιμοποιεί με τη βοήθεια της εφαρμογής».

Γάτα με συσκευή P-BOX smol GPS Tracker για μικρά κατοικίδια της mCubed.

Ως συνέταιροι και αδέρφια, πώς είναι για εσάς η εμπειρία της εργασίας σε μια άκρως οικογενειακή επιχείρηση;

«Επειδή έχουμε πολύ καλές σχέσεις ως αδέρφια, έχουμε καταφέρει αυτό να μεταφραστεί και σε καλές εταιρικές σχέσεις. Δείχνουμε κατανόηση και δεν τίθεται ποτέ θέμα παρεξήγησης. Φροντίζουμε όμως η δουλειά και η ζωή να διαχωρίζονται για να μην κινδυνεύσουν ούτε η σχέση ούτε η εταιρεία μας. Το μόνο που δυσκολευόμαστε να αποφύγουμε είναι να μιλάμε για δουλειά και να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας γι' αυτήν ακόμα και όταν συναντιόμαστε για κοινωνικούς λόγους, οι αποφάσεις όμως παίρνονται μόνο στο γραφείο».

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία που αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα;

«Το πιο σημαντικό που έχουμε μάθει από τη μέχρι τώρα πορεία μας είναι ότι η επιτυχία απαιτεί σωστές βάσεις όταν ξεκινάει μία επιχείρηση και ευτυχώς υπάρχουν μερικοί οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η αρχή είναι δύσκολη, αλλά με επιμονή και εφευρετικότητα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους».

Info
Περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων στο mcubed.io

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

Περισσότερα από

Made in Greece

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.

16 Ιουν 2022

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπνέει σήμερα σχεδιαστές και καλλιτέχνες σε όλο τον πλανήτη

Το BBC, αποθεώνει την Ελλάδα και διαβεβαιώνει πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας "ελληνιστικής αναγέννησης"

07 Ιουν 2022

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Είναι η ελληνική κουζίνα η νέα διεθνής γαστρονομική τάση;

Η ελληνική κουζίνα εξελίσσεται σε δυναμική διεθνή τάση και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας θα χειροκροτήσουν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στις 7 Ιουνίου στο "Makedonia Palace" στη Θεσσαλονίκη.

02 Ιουν 2022

Η νέα καμπάνια του ΕΟΤ: "Ελλάδα, θα θέλεις να μείνεις για πάντα"

Με την αληθινή ιστορία του Όττο on camera απευθείας από τη Μήλο ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν που συμβουλεύει τους επισκέπτες "να προσέχουν γιατί…"

27 Μαϊ 2022

Greekaba: Η capsule συλλογή του Christian Louboutin φέρει έντονα στοιχεία ελληνικότητας

Γαλάζιο και λευκό, σχήματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική τέχνη, το "μπλε μάτι" αλλά και η διάσημη "Κυρία Τεπενδρή" πρωταγωνιστούν στα νέα κομμάτια του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή.

17 Μαϊ 2022

Γαλάζιες σημαίες: 2η παγκοσμίως σε παραλίες η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέκτησε και φέτος 96 σημαίες σε Αττική, Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική.

15 Μαϊ 2022

Made in Greece | 15 κομμάτια για να δημιουργήσεις μία καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα από ελληνικά brands

Όλα τα κομμάτια που αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου φέτος το καλοκαίρι από τις νέες συλλογές των ελληνικών brands.

15 Μαϊ 2022

Το ντιζάιν σουβλατζίδικο στη Βαλένθια που θυμίζει ελληνικό νησί

Ένα ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια με απόλυτα δωρικό ντιζάιν αποθεώνει το γαστριμαργικό μας θησαυρό, το ελληνικό σουβλάκι