ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από κοκαλάκια μέχρι φούστες: Μία Ελληνοϊταλίδα στο Γαλάτσι φτιάχνει τα πάντα από ανακυκλώσιμα υλικά

Το HandMade By ZenaViet βάζει στοίχημα ότι μπορεί να προσθέσει στο πώς ντυνόμαστε περισσότερη ευσυνειδησία για το περιβάλλον, μπόλικη προσωπικότητα και χαριτωμενιά.

Από κοκαλάκια μέχρι φούστες: Μία Ελληνοϊταλίδα στο Γαλάτσι φτιάχνει τα πάντα από ανακυκλώσιμα υλικά

Ένα παλιό φόρεμα που έχει χρόνια στην ντουλάπα της μπορεί να γίνει η αφορμή. Ή το ύφασμα από κάποιο παλιό, ξεχασμένο μαξιλάρι που κανείς δεν θυμάται πια την ύπαρξη του. Η Τζένα Σοφού, μισή Ελληνίδα μισή Ιταλίδα, έχει στήσει το πιο χαρούμενο και δραστήριο εργαστήριο δημιουργίας στο σπίτι της, φτιάχνοντας με τα χέρια της στιλάτα, όμορφα, πολύχρωμα και εύχρηστα αντικείμενα από μαλακά υφάσματα, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα ανακυκλώσιμα υλικά.

Κάτι που μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς, το να πάρουμε βελόνα και κλωστή -ή ακόμα και μία ραπτομηχανή- για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε ολομόναχοι πράγματα που λαχταράμε ή που χρειαζόμαστε, στην περίπτωση της Tζένας δεν έμεινε απλά μία ουτοπική φαντασίωση, αλλά έγινε χειροποιαστή πραγματικότητα με συνοπτικές διαδικασίες.

Από την σκέψη του να φτιάξει μόνη τις κουρτίνες του σπιτιού της μέχρι το σημείο που πέρασε ένα μέτρο γύρω από τους ώμους της και με φόντο τα αμέτρητα βιβλία της, άρχισε να σχεδιάζει από το μηδέν παιχνιδιάρικα ρούχα και αξεσουάρ για όλες τις ώρες της ημέρας, για κάθε προσωπικότητα και κάθε στυλ, τα πράγματα έγιναν αληθινά αυθόρμητα και βιαστικά, με την ίδια ορμή που ξεκινάνε όλες οι παράτολμες και παράλληλα δημιουργικές ιδέες.

Τώρα το HandMade By ZenaViet έχει πάρει σάρκα και οστά και βάζει στοίχημα ότι μπορεί να προσθέσει στον τρόπο που ντυνόμαστε λίγη ακόμα ευσυνειδησία για το περιβάλλον, περισσότερη προσωπικότητα και μπόλικη χαριτωμενιά. Και, γιατί όχι, να μας μάθει να ντυνόμαστε λίγο παραπάνω σαν βέρες Ιταλίδες, που για τη Τζένα είναι χωρίς αμφιβολία οι πιο καλοντυμένες γυναίκες στην Ευρώπη - γιατί έτσι.

-Πως γεννήθηκε η ιδέα για το Handmade by ZenaViet ;

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποια στιγμή πριν από μερικά χρόνια θέλησα να φτιάξω κουρτίνες για το σπίτι μου. Και αποφάσισα να μάθω να χρησιμοποιώ ραπτομηχανή για να επιδιορθώνω μόνη μου ό,τι χρειάζεται. Τελικά άρχισα να δοκιμάζω συνέχεια πράγματα. Με μάγεψε. Μετά έμαθα να πλέκω. Αρχικά έφτιαχνα δώρα για φίλους και συγγενείς κ κάποια στιγμή, αφού είδα ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση, και με παρότρυνση του άντρα μου είπα να κάνω ένα βήμα παραπέρα.

-Ποια είναι τα υλικά που δουλεύεις συνήθως;
Νήμα και ύφασμα, και όσο γίνεται ανακυκλώσιμα υφάσματα.

-Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς στην ανακύκλωση των υφασμάτων;
Οι περισσότερες γυναίκες έχουμε άπειρα ρούχα στις ντουλάπες μας. Τα οποία έχουμε βαρεθεί ή δε χρησιμοποιούμε. Έτσι, είτε από δικά μου ρούχα είτε από φίλες βρίσκω το ύφασμα που χρειάζομαι.

-Γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανακυκλώσιμα υλικά;
Γιατί γενικότερα πιστεύω πως ότι μπορεί να ανακυκλωθεί πρέπει και να ανακυκλωθεί. Είναι οικονομικό και οικολογικό. Να μην υπάρχει σπατάλη.
Φυσικά δεν δουλεύω μόνο με ανακυκλώσιμα υφάσματα, δεν γίνεται να βάλω πολλά ίδια μεγαλα κομμάτια έτσι, όμως μπορώ μικρότερα, όπως τα λαστιχάκια ή τα σουβέρ ή τα στολίδια που έφτιαξα τα Χριστούγεννα ή τα εσωτερικά κομμάτια από κάποιο τσαντάκι, για παράδειγμα.

Από κοκαλάκια μέχρι φούστες: Μία Ελληνοϊταλίδα στο Γαλάτσι φτιάχνει τα πάντα από ανακυκλώσιμα υλικά
Η Τζένα πέρασε ένα μέτρο γύρω από τους ώμους της και με φόντο τα αμέτρητα βιβλία της, άρχισε να σχεδιάζει από το μηδέν παιχνιδιάρικα ρούχα και αξεσουάρ για όλες τις ώρες της ημέρας, για κάθε προσωπικότητα και κάθε στυλ.

-Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στη σελίδα σου;
Ανάλογα και με την εποχή, από στολίδια, σκουφάκια, κορδέλες πλεκτές, κορδέλες υφασμάτινες, λαστιχάκια μαλλιών τσάντες υφασμάτινες, νεσεσέρ υφασμάτινα, μαξιλαράκια διακοσμητικά σουβερ πλεκτα και υφασμάτινα, φούστες, και προσεχώς έρχονται κ άλλα γιατί μ αρέσει να εξελίσσομαι.

-Πώς θα ήθελες ιδανικά να αισθάνεται μια γυναίκα που αγοράζει ένα αντικείμενο από εσένα;
Σίγουρη για τον εαυτό της και χαρούμενη.

-Ποια είναι η γνώμη σου για το «fast fashion»;
Είναι αναγκαίο κακό. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, για να ντυθείς θα απευθυνθείς εκεί. Όταν βγάζεις 500 ευρώ δε μπορείς να δώσεις 100 για παντελόνι. Θα δώσεις 15. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από κει και πέρα υπάρχει και η σπατάλη που λέγαμε. Και με αυτό πια δε συμφωνώ.

Τώρα το HandMade By ZenaViet έχει πάρει σάρκα και οστά και βάζει στοίχημα ότι μπορεί να προσθέσει στον τρόπο που ντυνόμαστε περισσότερη ευσυνειδησία σχετικά με το αποτύπωμα μας στο περιβάλλον, λίγη ακόμα προσωπικότητα και μπόλικη χαριτωμενιά.

-Πιστεύεις ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ντύνονται με προσωπικό στυλ;
Πιστεύω πως έχει αρχίσει κάτι να γίνεται.

-Γιατί πιστεύεις ότι οι Ιταλίδες ειναι οι πιο καλό ντυμένες στην Ευρώπη;
Γιατί είναι.

-Tι κάνουν διαφορετικά από τις Ελληνίδες;
Δεν είναι απλώς ότι κάνουν κάτι συγκεκριμένομε διαφορετικό τρόπο. Είναι όλη η κουλτούρα τους διαφορετική. Ακόμα και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες φροντίζουν να είναι πάντα περιποιημενες. Η Ιταλία είναι συνώνυμο της μόδας.

-Τι νέο ελπίζεις πως θα φέρει η δικιά σου δημιουργία;
Δε ξέρω αν θα φέρω κάτι νέο, είναι δύσκολο να πεις πως θα κάνω κάτι καινούργιο. Έχουν γίνει τόσα πράγματα. Αυτό που σίγουρα θέλω, είναι ναι είμαι αυθεντική, να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να δημιουργώ και να συνεχίσω να ανακυκλώνω.

13.Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σου;
Στις σελίδες μου στο Facebook και Instagram handmade_by_ZenaViet και σε διάφορα μπαζάρ. Για παράδειγμα, τη Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, μαζί με άλλους δημιουργούς θα βρίσκομαι στο Τζώννυ Ντέπυ, δίπλα από το μετρό του Χολαργού.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.