
Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που τα λιτά έθνικ κοσμήματα Anna Maria Lambert έκαναν την επίσημη Πρώτη τους στην γκαλερί της Μαριάννα Πετρίδη στο Κολωνάκι. Σήμερα πλέον έχουν αποκτήσει αναγνωρίσιμη ταυτότητα και το δικό τους φανατικό κοινό, που επιμένει στις χειροποίητες δημιουργίες με ξεχωριστό ύφος.
Κολιέ και βραχιόλια, από μεταξωτές κλωστές και κορδέλες, ξετυλίγουν άλλοτε τα εκτυφλωτικά χρώματα του ουράνιου τόξου κι άλλοτε τις διακριτικές αποχρώσεις της γήινης παλέτας. Άλλοτε παίζουν με τις δυνατές διχρωμίες κι άλλοτε με τα ήσυχα ντεγκραντέ. Πάντα όμως περιστρέφονται σταθερά γύρω από τον άξονα της πολυπολιτισμικότητας. Όχι τυχαία, καθώς η Άννα Μαρία είναι η ίδια μια πολίτις του κόσμου, ένα ζωντανό ψηφιδωτό από διαφορετικές κουλτούρες από κάθε γωνιά της γης. Ο πατέρας του πατέρα της Κεφαλλονίτης, που μετανάστευσε πριν από πολλά χρόνια στη Νέα Ζηλανδία και ξαναβαφτίστηκε «Lambert». Η μητέρα της από την Κολομβία, όπου γεννήθηκε κι έμεινε ελάχιστα και η ίδια η Άννα-Μαρία. «Στο σπίτι μιλούσαμε σε τρεις διαφορετικές γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Θεωρώ και τις τρεις μητρικές μου γλώσσες» μου λέει κι αρχίζει να μου μιλάει ακόμη και για κάτι Ιάπωνες συγγενείς. Το γενεαλογικό της δέντρο μοιάζει με ένα τεράστιο κουβάρι, που όσο ξετυλίγεται τόσο αποκαλύπτει γονίδια από όλες τις φυλές του κόσμου.
Το multi-culti ταμπεραμέντο της ενισχύεται ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αγγλία και τη Γαλλία, όπου εντρύφησε στο art video και γενικότερα στα σύγχρονα media arts. Επίσης, έζησε για λίγο στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκίνησε να δουλεύει ως σκηνοθέτις και οπερατρίς στην τηλεόραση. Παράλληλα όμως δούλευε και το κόσμημα. Από μικρό κορίτσι εξάλλου, η Άννα Μαρία έφτιαχνε κοσμήματα και πάντα διατηρούσε στενή επαφή με τη μόδα. «Για αρκετά χρόνια έκανα πολύ ωραίες δουλειές, όπως στους Πρωταγωνιστές του Θεοδωράκη και στους Φακέλους του Παπαχελά. Μέχρι που ήρθε η κρίση και αποφάσισα να αφοσιωθώ στο κόσμημα».
»Όταν έφτιαξα τα πρώτα μου έθνικ κολιέ, τυχαία τα είδε η Μαριάννα Λυκουρέζου και μου πρότεινε να λάβω μέρος σε μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί της. Έφτιαξα περίπου 40 κομμάτια και έγιναν σχεδόν sold-out». Κάπως έτσι και με την ενθάρρυνση της μητέρας της, πήρε απόφαση να μετατρέψει ένα χόμπι των παιδικών χρόνων σε επάγγελμα. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.
Ευτυχώς, όπως λέει η ίδια, στάθηκε τυχερή και δεν κόπιαραν (όπως γίνεται συνήθως) το στυλ της. Ίσως γιατί εκείνη την εποχή το ίντερνετ ήταν ακόμη στη χαραυγή του, ίσως γιατί η Άννα Μαρία ταξιδεύει μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο για να βρει μοναδικές μεταξωτές κλωστές και κορδέλες (όπως αυτή της φετινής συλλογής με τον μαίανδρο, που έφερε από την Κολομβία). Ίσως πάλι γιατί έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες δουλειάς για να τελειοποιήσει την τεχνική της. Γιατί μπορεί η ιδέα να φαίνεται εύκολη, αλλά στην εκτέλεση εμφανίζονται όλες οι δυσκολίες: από το πώς θα σταθεί σωστά στο ντεκολτέ και θα αγκαλιάσει το γυναικείο λαιμό μέχρι το πώς θα φαίνεται τόσο τέλειο στις λεπτομέρειες, που δεν θα μοιάζει με χειροποίητο.
Τα κοσμήματα Anna Maria Lambert έχουν όλα τα παραπάνω. Μάλιστα, επειδή πολλές φοβούνταν να τα λυγίσουν για να τα προσαρμόσουν στο δικό τους λαιμό, η Άννα-Μαρία αποφάσισε να τα συνοδεύει και με οδηγίες χρήσης.
Χάρη στις λιτές γραμμές τους, τα Anna Maria Lambert συνδυάζονται με κάθε στυλ, εφαρμόζουν τέλεια στο ντεκολτέ και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με άπειρους τρόπους.
Photo credits (κεντρική φωτογραφία): Cristiana Alifanti











