ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άντζελα Ράπτη και Lazy D: Χειροποίητη τέχνη και προσωπική επαφή με κάθε πελάτισσα

Η Άντζελα φτιάχνει παπούτσια, η Ντόρα και η Νατάσα φτιάχνουν φορέματα. Και οι τρεις μαζί δημιουργούν διαχρονικά «φορέσιμα» σκηνικά από τανίες.

Άντζελα Ράπτη και Lazy D: Χειροποίητη τέχνη και προσωπική επαφή με κάθε πελάτισσα
Άντζελα Ράπτη και Lazy D: Χειροποίητη τέχνη και προσωπική επαφή με κάθε πελάτισσα

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής: Τρία ρομαντικά και πολύ ικανά κορίτσια, γεμάτα ταλέντα και αγάπη για την κοπιαστική, επίμονη και πεισματάρα τέχνη του χειροποίητου συμπράττουν υπό την κοινή στέγη του καταστήματός τους, στο Κουκάκι. Το «σύγχρονο ρετρό» αποθεώνεται -ακόμα και το Κουκάκι ως επιλογή ταιριάζει γάντι. Μια αστική περιοχή με οικιστική αίγλη στα 60s και αναβίωση στα 00s. Η Άντζελα, του brand Angela Rapti, φτιάχνει παπούτσια, η Ντόρα και η Νατάσα, του brand Lazy D, φτιάχνουν φορέματα. Και οι τρεις μαζί δημιουργούν διαχρονικά «φορέσιμα» σκηνικά από ταινίες.

«Με άριστα το 10 αγαπάω τα παπούτσια 11» λέει η Άντζελα, η οποία γεννήθηκα στην Αθήνα και έμαθε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του παπουτσιού στην σχολή υποδηματοποιίας ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ (Ελληνικό Κέντρο Δέρματος). «Δεν το είχα όνειρο από μικρή, αλλά αγαπούσα τα παπούτσια όπως όλα τα κορίτσια κι όταν ανακάλυψα την ύπαρξη της σχολής στην Αθήνα, ενθουσιάστηκα και αποφάσισα να μάθω την συγκεκριμένη τέχνη. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα».

Η Ντόρα και η Νατάσα, μια γραφίστρια και μια διακοσμήτρια, βρέθηκαν να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν ρούχα με πολλή αγάπη και προσήλωση στο χόμπι τους, αυτό που στη συνέχεια έγινε το επάγγελμά τους. «Μας αρέσει να δημιουργούμε, να βλέπουμε τη φαντασία μας να παίρνει μορφή και τι πιο ωραίο, να ντύνει τις πελάτισσες μας, την καθημερινότητα τους αλλά και τις όμορφες στιγμές τους. Τα ρούχα μας είναι εμπνευσμένα από παλιότερες δεκαετίες, από αγαπημένες μας φιγούρες, από εξωτικά μέρη, από ρομαντικές ταινίες... Θέλουμε να είναι κομψά και θηλυκά, αλλά και άνετα» λένε.

«Η βασική διαφορά του χειροποίητου παπουτσιού από τα άλλα, είναι ότι φτιάχνονται ένα-ένα ζευγάρι κι έτσι υπάρχει περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Επίσης υπάρχει προσωπική επαφή με την κάθε πελάτισσα, έτσι στο τέλος καταλήγει να έχει διαλέξει το χρώμα, το υλικό και το ύψος/σχήμα τακουνιού που θα την βολέψει, ώστε να τα ευχαριστηθεί και να μην κυκλοφορούν τα ίδια παντού γύρω της» συνεχίζει η Άντζελα, η οποία έχει ταχθεί με γλύκα και ποιότητα εναντίον του νόμου της ομοιομορφίας. Το ίδιο και οι Lazy D: «Το χειροποίητο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για μας είναι πολλές ειδικότητες που πρέπει να συγκεντρώσουμε σε δυο ζευγάρια χέρια. Σχέδιο, πατρόν, κόψιμο, ράψιμο, πρόβα, φινίρισμα... Δυστυχώς είναι όλα τόσο τυποποιημένα στις μέρες μας που δεν εκτιμάται σωστά η δουλειά στο χέρι. Όμως η αξία του παραμένει και η χαρά μας όταν ολοκληρώνουμε κάθε ρούχο μας είναι ανεκτίμητη».

Η αγορά ενός φορέματος των Lazy D και ενός ζευγαριού παπουτσιών της Angela Rapti μοιάζει με εμπειρία ταξιδιού στον χρόνο. Τότε που τα κορίτσια είχαν κορδέλες στους μπούκλες τους, κοκκίνιζαν στα αντρικά βλέμματα και έδιναν φιλιά στο πίσω κάθισμα κάποιου 60s αυτοκινήτου με στρογγυλά φανάρια και εντυπωσιακό χρώμα. «Το ύφος των παπουτσιών που σχεδιάζω το χαρακτηρίζω διαχρονικό, δεν ακολουθώ την μόδα. Επηρεάζομαι από παλαιότερες εποχές και γι' αυτό μπορείς να τους βάλεις την ταμπέλα “ρετρό”. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επηρεαζόμαστε από την μόδα και να προσπαθούμε να βάλουμε στα πόδια μας παπούτσια που δεν μας ταιριάζουν, όπου το αποτέλεσμα είναι άκομψο και τελείως ξένο επάνω μας» εξηγεί η Άντζελα και ο χρόνος πέφτει σε λούπα. Θέλει μεγάλη όρεξη και δύναμη να πας κόντρα στην ταχύτητα του χρόνου την εποχή του φέισμπουκ και των σόσιαλ μίντια. «Το κάθε φόρεμα έχει διαφορετικό χρόνο να ραφτεί, εξαρτάται από το αν είναι νέο ή δουλεμένο πατρόν, αν είναι ένα απλό ή ένα πιο σύνθετο ύφασμα, ή ένας συνδυασμός υφασμάτων, αν χρειάζονται πρόβες ή όχι.. Μπορεί από λίγες ώρες μέχρι και λίγες μέρες» συμπληρώνουν η Ντόρα και η Νατάσα.

«Είναι αρκετά από τα σχέδιά μου που έχουν κάνει σουξέ. Για παράδειγμα η μυτερή σουέτ γόβα, το μποτάκι αστραγάλου, η γόβα T-strap, το flat oxford και τα flat desert boots, κυρίως σε υφάσματα tweed. Τα δέρματα και τα υφάσματα (ειδικά για παπούτσια) τα προμηθεύομαι από Έλληνες εισαγωγείς, πολύ ελάχιστα από Ελληνικά εργοστάσια, γιατί πλέον οι περισσότεροι έχουν κλείσει. Προσέχω πρώτα να είναι μαλακά και άνετα τα υλικά. Μετά να μπορούν να περπατιούνται εύκολα, γι' αυτό και το ψηλότερο τακούνι που χρησιμοποιώ είναι 9 εκ.» προσθέτει η Άντζελα χαρίζοντας συμπυκνωμένη πληροφορία τόσο για το ιδανικό ύψος τακουνιού, όσο και για την υπέρμαχη ορολογία των παπουτσιών.

Facebook Angela Rapti shoes

Facebook Lazy D

Η Άντζελα, η Ντόρα και η Νατάσα. Η ρετρό ισχύς εν τη ενώσει

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.