ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

Ένα fashion brand που συνδυάζει στο όνομά του την αγάπη για τα λουλούδια και την αγάπη για τα vintage κομμάτια μόνο καλή διάθεση μπορεί να σε γεμίσει. Και σίγουρα σου κινεί το ενδιαφέρον για το τι είδους θησαυρούς μπορεί να κρύβει στη συλλογή του. Γιατί, όπως θα πει και η Νικολέττα Στρελτσόβα, η ιδρύτρια και ψυχή του Anthophile Vintage, η αναζήτηση vintage κομματιών είναι "το κυνήγι του χαμένου θησαυρού", το οποίο τελικά θα σε ανταμείψει με τα πιο απίθανα, ιδιαίτερα και μοναδικά κομμάτια μόδας από άλλες δεκαετίες. Αυτά που θα σου εξασφαλίσουν looks που δεν μοιάζουν με άλλα!

Με παιδικές αναμνήσεις από ένα σπίτι όπου κυριαρχούσε η αγάπη για την τέχνη και για τη φύση, με αγάπη για τη μόδα που ξεκίνησε από μικρή ηλικία, και τελικά, με επαγγελματική εμπειρία στον χώρο, ως βοηθός σε μεγάλο πρακτορείο μοντέλων, το επόμενο βήμα ήταν προφανώς μία φυσική εξέλιξη, το πεπρωμένο, για τη Νικολέττα Στρελτσόβα. "Πάντα ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν ένας τόσο δυνατός και αγαπημένος συνδυασμός όπως η αγάπη που τρέφω προς τα λουλούδια και τα vintage ρούχα. Έτσι, μέσα σε μια μέρα το αποφάσισα και χωρίς να το σκεφτώ πολύ έτρεχα να βρω vintage ρούχα...", θα δηλώσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο madamefigaro.gr, μιλώντας για την αφετηρία του υπέροχου ταξιδιού της στην αναζήτηση vintage κομματιών για τη συλλογή του Anthophile Vintage. Τα κομμάτια που επιλέγει έχουν ως κυρίαρχη αισθητική τον ρομαντισμό και την ομορφιά των λουλουδιών και βασικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα.

Με τη Νικολέττα Στρελτσόβα μιλήσαμε ακόμα για το μέλλον της vintage μόδας, σε μία εποχή μάλιστα που ένας μεγάλος αριθμός αγοραστών, ιδίως της Gen Z γενιάς, στρέφεται προς το vintage και το second-hand, ενώ μοιράζεται μαζί μας την πολύτιμη συμβουλή της για το πως μπορούμε να υιοθετήσουμε το vintage στιλ.

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα
Η Νικολέττα Στρελτσόβα

Courtesy of Anthophile Vintage

-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την πορεία σας μέχρι σήμερα.

Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά οι γονείς μου ήρθαν εδώ λίγο πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ακολούθησαν κάποια δύσκολα χρόνια, αλλά η μητέρα μου, τις ελάχιστες ώρες που την έβλεπα, προσπαθούσε να μου περάσει πολλά από τη Ρώσικη κουλτούρα. Λάτρευα να παρακολουθώ παραστάσεις μπαλέτου και να πηγαίνω σε μουσεία. Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά για πολλά χρόνια ήμουν μπερδεμένη και χαμένη με το τι ακριβώς θα ήθελα να ασχοληθώ.

Όσο περνούσε ο καιρός ήμουν όλο και πιο σίγουρη για το πόσο μ' αρέσει η μόδα αλλά δεν ήξερα πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω την αγάπη μου προς αυτόν τον χώρο. Θυμάμαι από μικρή παρακολουθούσα στην τηλεόραση τις επιδείξεις μόδας και χανόμουν στην ομορφιά των μοντέλων και των ρούχων. Ώσπου, λες και ήταν γραφτό, το 2016 ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός σε ένα μεγάλο πρακτορείο μοντέλων της Αθήνας όπου είχα την ευκαιρία να περάσω από πολλές θέσεις του συγκεκριμένου γραφείου. Έτσι, με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, κατάφερα να αποκτήσω πολύ βασικές γνώσεις του χώρου και να μου δοθεί το σωστό έναυσμα για το επόμενο βήμα.

-Πείτε μας για το Anthophile Vintage: Πώς προέκυψε η ιδέα, γιατί δώσατε αυτό το όνομα, πού αναζητάτε τα κομμάτια που φιλοξενούνται στη συλλογή σας και με ποια κριτήρια τα επιλέγετε;

Σε ένα ταξίδι μου στην Αυστρία γνώρισα μια κυρία 78 χρόνων πολύ γνωστή για το εκλεπτυσμένο της στιλ, που δώριζε επιλεκτικά πολλά από τα ρούχα της. Βλέποντας τις επιλογές που έκανα, μου είπε πως έχω εξαιρετικό γούστο και ύστερα από μια πολύωρη συζήτηση μου είπε πως σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθώ με το vintage. Επίσης, μεγάλωσα σε ένα σπίτι που κυριαρχούσε η τέχνη και η έντονη αγάπη προς τη φύση. Οπότε όλα αυτά σίγουρα έπαιξαν βασικό ρόλο στο να μου δημιουργηθεί αυτή η ιδέα.

Πάντα ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν ένας τόσο δυνατός και αγαπημένος συνδυασμός όπως η αγάπη που τρέφω προς τα λουλούδια και τα vintage ρούχα. Έτσι, μέσα σε μια μέρα το αποφάσισα χωρίς να το σκεφτώ πολύ και εν μέσω έξαρσης του κόβιντ βρισκόμουν στην Αγγλία και έτρεχα να βρω τα πιο ιδιαίτερα vintage ρούχα.

Σχετικά με το όνομα, έψαχνα κάτι που να φανερώνει τον χαρακτήρα του brand. Έτσι, μετά από αρκετή έρευνα τελικά κατέληξα στο όνομα που είχα εξαρχής στο μυαλό μου, το Anthophile vintage. Ο χαρακτηρισμός Anthophile έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και αποδίδεται στους λάτρεις των λουλουδιών.

Η αναζήτηση των ρούχων γίνεται από ταξίδια μου στο εξωτερικό πηγαίνοντας σε μικρά χωριά και τοπικές αγορές, αλλά και από κάποιους προμηθευτές. Τη δουλειά μου τη χαρακτηρίζω ως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Μπορεί να ψάχνω ρούχα για πολλές μέρες και να μη βρίσκω τίποτα, αλλά ύστερα έρχεται μια μέρα που βρίσκω το ένα ρούχο που θα με ανταμείψει για τον χρόνο που "έχασα". Τα ρούχα επιλέγονται από εμένα την ίδια ένα- ένα καθώς θέλω να διατηρήσω μια συγκεκριμένη ταυτότητα και να είμαι σίγουρη για την ποιότητα του ρούχου που λαμβάνω.

Τα βασικό κριτήριο επιλογής ενός ρούχου είναι να είναι υψηλής ποιότητας, καθώς θέλω ο πελάτης να κινείται σε ένα ασφαλές πλαίσιο όπου δε θα φοβάται ότι θα λάβει ένα ρούχο με φθορές. Επίσης, τα ρούχα που αναζητώ θέλω να έχουν ως βασική αισθητική τον ρομαντισμό και την ομορφιά των λουλουδιών και να προέρχονται από τα τέλη του '80 ή νωρίτερα. Μεταξωτά tops, γιακάδες με ruffles, βελουτέ σακάκια ή φούστες, floral φορέματα είναι μερικά από τα βασικά ρούχα που θα βρει κανείς στις συλλογές μου.

-Τι είχε να προσφέρει η vintage μόδα σε σχέση με τις επίκαιρες τάσεις; Γιατί να επιλέξει κάποια γυναίκα να επενδύσει σε vintage κομμάτια;

Οι επίκαιροι σχεδιαστές αντλούν πολύ μεγάλη έμπνευση από παλαιότερες δεκαετίες καθώς είναι βασική πηγή γι' αυτούς. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι γνωστοί οίκοι μόδας επαναφέρουν τάσεις από δεκαετίες των 60s μέχρι και 90s- και όχι μόνο. Οπότε κατά τη γνώμη μου, η vintage μόδα είναι κάτι σαν την εγκυκλοπαίδεια για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές τάσεις.

Πολλές γυναίκες μου λένε πόσο έχουν βαρεθεί να βλέπουν παντού τα ίδια ρούχα και πόσο έχουν κουραστεί από το fast fashion. Γι' αυτό επιλέγουν να φορέσουν vintage κομμάτια τα οποία μπορεί να είναι μοναδικά ή να φοράει το ίδιο κομμάτι μια γυναίκα που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης. Αυτό αμέσως την κάνει να νιώθει ξεχωριστή.

Θεωρώ πως αξίζει να επενδύσει κάποιος στο vintage επειδή με λίγο ψάξιμο μπορεί να φτιάξει την πιο όμορφη και ιδιαίτερη γκαρνταρόμπα που είχε ποτέ ονειρευτεί. Είμαι σίγουρη πως πολλές γυναίκες ακόμα δεν γνωρίζουν την πραγματική αξία και την όμορφη ποικιλία ρούχων που υπάρχει στην vintage αγορά. Επίσης, σχεδόν κανένα σύγχρονο ρούχο δεν συγκρίνεται με την ποιότητα του vintage. Δεν είναι τυχαίο πως ρούχα ακόμα και 50 ετών δεν έχουν την παραμικρή φθορά και μπορούν να φορεθούν για πολλά χρόνια ακόμη.

-Η στροφή στη secondhand & vintage μόδα είναι μεγάλη τάση της εποχή: πιστεύετε ότι αυτό είναι το μέλλον της μόδας; Και πώς βλέπετε το δικό σας brand μέσα σ' αυτό;

Ελπίζω να είναι το μέλλον καθώς η ανάγκη να κυριαρχήσει η βιωσιμότητα της μόδας γίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ. Το fast fashion είναι πλέον εκτός ορίων και πολλά brands βγάζουν sustainable collections χωρίς στην πραγματικότητα να είναι sustainable. Ευτυχώς, παρατηρώ πως ο κόσμος σχολιάζει αρνητικά αυτές τις πρακτικές οπότε είναι ένα πολύ θετικό σημάδι.

Δεν μπορώ να πω, όμως, με απόλυτη βεβαιότητα ότι η secondhand & vintage μόδα είναι σίγουρα το μέλλον της μόδας καθώς όλα είναι πολύ ρευστά σε όλους του τομείς και όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά ο κόσμος πάντα θα ψάχνει το ξεχωριστό και μοναδικό ρούχο για να ξεχωρίσει και να διαφοροποιηθεί. Αυτό μπορεί να το προσφέρει κυρίως η vintage μόδα, οπότε θεωρώ πως είναι ένας απ΄τους λόγους που δύσκολα θα εξαλειφθεί αυτός ο χώρος.

Προσωπικά, βλέπω το Anthophile vintage σε βάθος χρόνου να εξελίσσεται και να γίνεται ένας δυνατός πυλώνας της vintage κοινότητας. Το αγαπάω και το πιστεύω πολύ αυτό που έχω δημιουργήσει. Οπότε έχω πολλά όνειρα σχετικά με το μέλλον και ένα από τα βασικά είναι να γίνω η αφορμή που αρκετός κόσμος θα ξεκινήσει να αγοράζει vintage ρούχα. Πολλοί έχουν μια λάθος εικόνα γι' αυτόν τον τομέα κι εγώ θέλω να δημιουργήσω ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Νιώθω ότι είναι ευθύνη μου.

-Πώς θα περιγράφατε το δικό σας στιλ; Και ποια στιλιστική συμβουλή θα δίνατε σε μία γυναίκα που θέλει να στραφεί σε ένα στιλ vintage;

Έχω διάφορα στιλ και συνήθως εξαρτιούνται από τη διάθεση που έχω. Τις περισσότερες φορές είναι ρομαντικό με μοντέρνες πινελιές και λίγο δημιουργικό, και κάποιες φορές καθημερινό. Σίγουρα θα βρει κανείς ελάχιστα μονόχρωμα ρούχα στην γκαρνταρόμπα μου καθώς και πριν ασχοληθώ με το vintage, ήμουν ανέκαθεν λάτρης των έντονων floral patterns.

Η στιλιστική μου συμβουλή σε μια γυναίκα που θέλει να στραφεί σε ένα στιλ vintage είναι να επιλέξει ρούχα βάση των σημερινών τάσεων της μόδας. Για παράδειγμα, vintage floral φορέματα, πουκάμισα με φουσκωτά μανίκια, ψηλόμεσα παντελόνια. Ύστερα, μπορεί να κάνει ένα mix& match με σύγχρονα ρούχα που μπορεί να έχει ήδη στην γκαρνταρόμπα της. Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν άπλετα μοντέρνα looks.

Βέβαια, αυτό είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για να κινηθεί για αρχή και μετά με την κατάλληλη αυτοπεποίθηση μπορεί να ξεκινήσει τους πειραματισμούς. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, πως vintage ή όχι, μια σταθερή συμβουλή στιλ που πρέπει να ακολουθούμε, είναι πως πάντα έχει προτεραιότητα η προσωπικότητα της γυναίκας και να νιώθει άνετα με αυτό που φοράει.

*Αναζητήστε τα vintage κομμάτια του Anthophile Vintage στο anthophilevintage.com και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο Instagram anthophile_vintage για περισσότερη έμπνευση.

**Μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά το Anthophile Vintage και τη Νικολέττα Στρελτσόβα στο Meet Market που θα πραγματοποιηθεί 15 -16/10 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή: madamefigaro.gr

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.