ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

Η τέχνη της υφαντικής αποτελούσε ανέκαθεν τη βασική πηγή έκφρασης της Αγάπης Σμπώκου, μια και η ίδια υπήρξε υφάντρα.

Γι' αυτό και η έκθεση αυτή ουσιαστικά στηρίζεται στην ιδέα της να οργανώσει ένα πυρήνα από υφάντρες ο οποίος με τη σειρά του να δημιουρφήσει ένα δίκτυο νημάτων και νοημάτων. Το νήμα έχει την ιδιότητα να συνδέει και να συγκρατεί άλλα αντικείμενα. Κατά τον ίδιο τρόπο και εκείνη συγκρότησε και βοήθησε τις γυναίκες του τόπου της να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, διατηρώντας ζωντανή την κρητική υφαντική τέχνη τις δεκαετίες του 1950 έως τη δεκαετία του ‘80.

Η έκθεση θα λάβει χώρα έως τις 05.11.22 στο Cretan Malia Park, member of Design Hotels, στην Κρήτη. Τα υφαντά παρεμβαίνουν στο χώρο δυναμικά και αφομοιώνονται από αυτόν αρμονικά . Ιδιαίτερος χώρος το lobby του ξενοδοχείου, το οποίο και μας απανασυστήνεται κρατώντας αμετάβλητη την ανθρωποκεντρική του ταυτότητα που διέπει το όραμα της Αγάπης Σμπώκου.

Τα υφαντά της έκθεσης δεν καλύπτουν, αλλά αποκαλύπτουν τις επιδέξιες τεχνικές των γυναικών εκείνης της εποχής ενώ παράλληλα απεικονίζουν την πηγαία δημιουργικότητα τους.

Μια δημιουργικότητα που ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και εκφράζεται μοναδικά, τόσο στα σχέδια, όσο και στη διαύγεια και αρμονία των χρωματικών συνδυασμών, επιτρέποντας στον θεατή να ψηλαφήσει έναν κόσμο γεμάτο από ν(ο)ήματα.

Info Επιμελήτρια: Κατερίνα Νικολάου Επιστημονικός σύμβουλος: Βασιλική Παναγιωτοπούλου Διάρκεια έκθεσης: 18.05.22 – 05.11.22 Τοποθεσία έκθεσης: Cretan Malia Park , Κρήτη

Read Next

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.

16 Ιουν 2022

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπνέει σήμερα σχεδιαστές και καλλιτέχνες σε όλο τον πλανήτη

Το BBC, αποθεώνει την Ελλάδα και διαβεβαιώνει πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας "ελληνιστικής αναγέννησης"