ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπνέει σήμερα σχεδιαστές και καλλιτέχνες σε όλο τον πλανήτη

Το BBC, αποθεώνει την Ελλάδα και διαβεβαιώνει πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας "ελληνιστικής αναγέννησης"

"Η νοσταλγία θα επιστρέψει στις ρίζες της το 2022. Φέτος, οι άνθρωποι θα εμπνευστούν από την Αρχαία Ελλάδα. Μια από τις νεότερες γενιές, η γενιά Z, αγκαλιάζει αυτή την τάση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον" γράφει το Pinterest σε ανάρτησή του στον ιστότοπο.

Το Pinterest, αναφέρει, κατέγραψε αύξηση στις αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών, όπως αρχαία ελληνικά κοσμήματα (αύξηση 120%) και ταπετσαρίες εμπνευσμένες από την Θεά Αφροδίτη (αύξηση 180%), ενώ τριπλασιάστηκαν οι αναζητήσεις για την τέχνη των ελληνικών αγαλμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, βρισκόμαστε εν μέσω μιας "ελληνιστικής αναγέννησης". Πιθανώς, η φαντασία και η χλιδή της Αρχαίας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην εποχή μετά τα λόκνταουν, ακριβώς όπως το New Look του Dior σηματοδότησε την επιστροφή σε μια πιο θηλυκή μόδα μετά τη λιτότητα και τα χρηστικά ρούχα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιρροή και ο αντίκτυπος της Αρχαίας Ελλάδας έχει απήχηση σήμερα. Σύμφωνα με την Britannica, η φράση "αρχαία Ελλάδα" αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου, στην εποχή μεταξύ "του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)", όταν ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο Ρόντερικ Μπίτον στο ιστορικό βιβλίο του "The Greeks", γράφει ότι οι ελληνικοί πολιτισμοί αποτέλεσαν την "προέλευση πολλών τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής και του δικαίου, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο".

Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στη δημοκρατία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γεωμετρία και στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στις καινοτομίες στον τομέα της υγείας (ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ακόμη πρότυπο δεοντολογίας για τους γιατρούς), στην αρχιτεκτονική, στην κωμωδία, στην τραγωδία, και στη γλώσσα. Όπως αναφέρει το BBC, περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, προέρχονται από ελληνικές λέξεις.

Για ορισμένους, όπως ο Έρικ Γουάινερ, συγγραφέας του βιβλίου "The Socrates Express", αναφέρει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις αξίες σήμερα.

"Ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα φωτεινότερο μέλλον είναι η επανεξέταση του παρελθόντος. Ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα", έγραψε σε ένα δοκίμιο για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας εξαπατήσει.

Ο Μινωικός Πολιτισμός εμπνέει

Ωστόσο, οι Αρχαίοι Έλληνες στάθηκαν στους ώμους γιγάντιων πολιτισμών που προηγήθηκαν, όπως οι Μυκηναίοι, την ιστορία των οποίων αφηγήθηκε ο Όμηρος στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια". Ωστόσο, οι πιο συναρπαστικοί και οι πιο μυστηριώδεις, ήταν οι πανίσχυροι Μινωίτες. Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός και ο πρώτος εγγράμματος στην Ευρώπη, οι Μινωίτες κατοίκησαν στην Κρήτη, από το 2200 έως το 1450 π.Χ. Ήταν ένας "προηγμένος πολιτισμός" που ζούσε σε μια "χώρα ευημερίας και αφθονίας", όπως γράφει ο Μπίτον.

Οι Μινωίτες έγιναν γνωστοί ευρέως όταν ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη της Κνωσού στην Κρήτη το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, γηγενή του νησιού και ερασιτέχνη αρχαιολόγο. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1900, όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς κατάφερε να αγοράσει τον χώρο που ήθελε να ανασκάψει. Οι ανασκαφές της ομάδας του Έβανς αποκάλυψαν το μινωικό ανακτορικό συγκρότημα, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Τα ευρήματα αποκάλυψαν έναν προηγμένο πολιτισμό που ήταν αξιοσημείωτος για τα μεγάλα και περίτεχνα ανάκτορα του, τα περίπλοκα υδραυλικά δίκτυα, τα κοσμήματα και τις τοιχογραφίες.

Εκτός από την τέχνη, ο μινωικός πολιτισμός έχει εμπνεύσει και τη μόδα. Το 1912, ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας και υφασμάτων Mariano Fortuny δημιούργησε ένα μεταξωτό μαντήλι το οποίος ονόμασε "Knossos", εμπνευσμένο από τις αρχαίες κρητικές ενδυμασίες. Τα υφάσματα του διεθνούς φήμης σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη, απεικόνιζαν αρχαία ελληνικά αγγεία και βυζαντινά χειρόγραφα- ενώ τα τολμηρά, ελληνιστικά σχέδια του Gianni Versace είναι συνώνυμα με την χλιδή των δεκαετιών του 70 και του 80.

Η σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, έχει επίσης εμπνευστεί από τον μινωικό πολιτισμό, όπως και η Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία είχε δηλώσει στη βρετανική Vogue ότι το αίνιγμα της θεάς των φιδιών ήταν το αγαπημένο της, από τότε που την είδε για πρώτη φορά σε ηλικία έξι ή επτά ετών. Η θεά, με το εκτεθειμένο στήθος της και τη μικροσκοπική μέση της αντιπροσώπευε τη δύναμη, την ομορφιά αλλά και ένα σκοτεινό στοιχείο σκοταδιού που πλαισίωσε την αισθητική της από νωρίς.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία μετουσίωσε το αρχαιοελληνικό παρελθόν, πέθανε τον Οκτώβριο του 2019, σε ηλικία 47 ετών. Έκτοτε, τον οίκο μόδας έχει αναλάβει ο σύντροφός της, Άντονι Μπέικερ. Στη νέα συλλογή (φθινόπωρο/χειμώνας 2022/23) του οίκου, είναι σαφές ότι ο Μπέικερ συνεχίζει το όραμα της εκλιπούσας συζύγου του. Τα εντυπωσιακά κομμάτια, δουλεμένα με χρυσό, ασήμι και μαργαριτάρια, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Vogue. Είναι εμπνευσμένα από ναυτικά αντικείμενα, όπως άγκυρες, σχοινιά και τα πανιά των πλοίων, που συνδέονται με τον Τρωικό Πόλεμο και το ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Αυτό το πάθος για την Κρήτη μοιράζεται και η Κατερίνα Φρέντζου με έδρα την Αθήνα, ιδρύτρια του Branding Heritage, μιας πλατφόρμας που φιλοξενεί σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές και τεχνίτες. Η πρώτη έκθεση του Branding Heritage, "Contemporary Minoans", έδειξε πώς η τέχνη του πολιτισμού, όπως τα γεωμετρικά και λαβυρινθώδη μοτίβα, τα σύμβολα του λωτού και της μέλισσας, εξακολουθούν να γοητεύουν ακόμη και σήμερα.

Αυτοί οι καλλιτέχνες και σχεδιαστές εμπνέονται από έναν πολιτισμό λόγω του γοητευτικού μυστηρίου που τον περιβάλλει και το οποίο θα διατηρήσει μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχαία κείμενα. Μέχρι τότε, μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε, πράγμα που δεν είναι καθόλου κακό. Όπως είπε και ο Αϊνστάιν: "Το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστηριώδες. Είναι η πηγή κάθε αληθινής τέχνης και επιστήμης".

Read Next

08 Δεκ 2022

Θεσ/νίκη: Νεαρό ζευγάρι εφηύρε και εμπορεύεται τα δικά του επιτραπέζια παιχνίδια

Με τα παιχνίδια μαθαίνουν παιδιά και γονείς μαζί, διασκεδάζοντας παρέα.

08 Δεκ 2022

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

Περισσότερα από

Made in Greece

07 Δεκ 2022

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Σοφιστικέ συλλογές από πολύτιμο μετάξι που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία διότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες.

07 Δεκ 2022

Klotho: Η πρώτη χειμερινή συλλογή του ελληνικού fashion label είναι εδώ

Κομψά fashion pieces φέρνουν το resort πνεύμα του brand στην καρδιά του χειμερινού στυλ.

28 Νοε 2022

Μια σύγχρονη "Πηνελόπη" επαναφέρει στο προσκήνιο την τέχνη της υφαντικής

Ο αργαλειός επανέρχεται- το αποδεικνύει με τα επιδέξια χέρια της η Μερόπη Βερβέρη στη Θεσσαλονίκη.

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!