Ο Ινδός Καριμπίραν Παραμεσβαράν και η σύζυγός του Τσουνταμάνι όταν έχασαν τρία από τα παιδιά τους στο τσουνάμι που ακολούθησε μετά τον ισχυρό σεισμό των 9,1 βαθμών πριν από 15 χρόνια σκέφτονταν να δώσουν τέλος και στη δική τους ζωή. Το ζευγάρι, όμως, συνάντησε ένα νέο σκοπό κυριολεκτικά στο δρόμο του.

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του μικρού γιου τους και δύο θυγατέρων τους ηλικίας 5, 9 και 12 ετών, βγήκαν από το σπίτι τους, σε μια πόλη στην νότια Ινδία, για να περπατήσουν σε κάποια κοντινά χωριά. Τότε, «είδαμε πολλά παιδιά που στέκονταν στην άκρη του δρόμου, χωρίς στέγη, χωρίς γονείς» όπως θυμάται σήμερα και αφηγείται στο Reuters η Τσουνταμάνι. «Σκέφτηκα, εγώ έχασα τα παιδιά μου, γιατί δεν παίρνω αυτά τα παιδιά για να τους προσφέρω μια στέγη».

Αρχικά το ζευγάρι, το οποίο είχε κι άλλα δύο αγόρια, πήρε σπίτι του τέσσερα ορφανά παιδιά. Λίγο μετά μετέτρεψε την κατοικία του σε ορφανοτροφείο και του έδωσε το όνομα «Ναμπικάι», το οποίο σημαίνει «ελπίδα» στα Ταμίλ. Σε μερικές μέρες, ο αριθμός των παιδιών είχε αυξηθεί σε 36.

Αρχικά το ζευγάρι, το οποίο είχε κι άλλα δύο αγόρια, πήρε σπίτι του τέσσερα ορφανά παιδιά. Λίγο μετά μετέτρεψε την κατοικία του σε ορφανοτροφείο και του έδωσε το όνομα «Ναμπικάι», το οποίο σημαίνει «ελπίδα» στα Ταμίλ. Σε μερικές μέρες, ο αριθμός των παιδιών είχε αυξηθεί σε 36. φωτό: REUTERS/P. Ravikumar

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην παράκτια Ναγκαπατίναμ στην οποία ζουν, τη χειρότερα πληγείσα περιοχή στην Ινδία, ακόμα 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ενδοχώρα και σχεδόν 42.000 έμειναν άστεγοι.

«Σκέφτηκα, εγώ έχασα τα παιδιά μου, γιατί δεν παίρνω αυτά τα παιδιά για να τους προσφέρω μια στέγη».

Ο Παραμεσβαράν, μηχανικός, και η Τσουνταμάνι, διευθύντρια σε εταιρεία ασφαλειών ζωής, έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα 45 ορφανά παιδιά στο Ναμπικάι και έχουν χτίσει δύο κτίρια, ένα για τα κορίτσια και ένα για τα αγόρια, για να τα στεγάσουν. Ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας κυρίως δικούς τους πόρους, αλλά στην πορεία διάφοροι φίλοι τους προθυμοποιήθηκαν να τους υποστηρίξουν.

Τώρα πια, πολλά από τα μεγαλύτερα παιδιά του Ναμπικάι έχουν φύγει, μερικά για ανώτερες σπουδές. Κάποια από αυτά έχουν βρει εργασία σε πολυεθνικές εταιρείες.

Η 21χρονη Σανγκίθα, ένα από τα ορφανά του τσουνάμι, επέστρεψε για να δουλέψει στο ορφανοτροφείο αφού πήρε πτυχίο στην πληροφορική.

«Γύρισα στο Ναμπικάι για να υπηρετήσω τα παιδιά» λέει στο Reuters.

Ο 54χρονος Παραμεσβαράν και η Τσουμαντάνι ανατρέχουν τώρα πίσω στο παρελθόν με μια αίσθηση ικανοποίησης.

«Η αποστολή αυτή συνεχίζεται για μια ζωή, όσο η γη γυρίζει, επειδή θέλουμε να τιμήσουμε τα δικά μας παιδιά», δηλώνουν.

Δείτε φωτογραφίες από το ορφανοτροφείο:

Η Σανγκίθα και η αδερφή της μπροστά στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσαν. REUTERS/P. Ravikumar
Το ζευγάρι των Ινδών φωτογραφίζει τα παιδιά που φιλοξενεί στο ορφανοτροφείο. REUTERS/P. Ravikumar
Αγόρια του ορφανοτροφείου, ενώ κάνουν μπάνιο. REUTERS/P. Ravikumar
Τα παιδιά του ορφανοτροφείου ενώ φεύγουν το πρωί για να πάνε στο σχολείο. REUTERS/P. Ravikumar
Κάνοντας πλεξούδες σε ένα κορίτσι του ορφανοτροφείου. REUTERS/P. Ravikumar
Τα παιδιά του ορφανοτροφείου παίζουν σε παραλία της περιοχής. REUTERS/P. Ravikumar TPX IMAGES OF THE DAY

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

κεντρική φωτό: REUTERS/P. Ravikumar

TAGS