ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για σπιτικά Χριστούγεννα, εκτός από τα μελομακάρονα. Ας πούμε, τα στολίδια

Αφού σιγουρευτείτε πως έχετε τα σωστά υλικά, ακολουθήστε βήμα βήμα τις οδηγίες μας και βάλτε την προσωπική σας σφραγίδα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για σπιτικά Χριστούγεννα, εκτός από τα μελομακάρονα. Ας πούμε, τα στολίδια

1. Advent Calendar

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για σπιτικά Χριστούγεννα, εκτός από τα μελομακάρονα. Ας πούμε, τα στολίδια

Η ιδέα: Ελληνιστί, ίσως να το λέγαμε Ημερολόγιο… Αναμονής – ή Προσμονής. Πρώτοι το σκέφτηκαν οι Γερμανοί τον 19ο αι., αλλά σήμερα είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η ιδέα είναι να φτιάξουμε μια κατασκευή, με μικρές εκπλήξεις (σοκολατάκια, ζαχαρωτά, ευχούλες), που θα μετράει τις μέρες από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά ανοίγουν κάθε μέρα από ένα σακουλάκι/κουτάκι/πουγκί και παίρνουν το δώρο τους. Έτσι η διαδικασία της αναμονής γίνεται ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

Υλικά

Σκληρό χαρτόνι μακέτας (σε καταστήματα με είδη σχεδίου ή χόμπι).

25 ξύλινα μανταλάκια

25 μικρά πουγκιά ή φακελάκια από οικολογικό (ανακυκλωμένο) χαρτί.

Πιστόλι σιλικόνης ή ψαρόκολλα.

Προαιρετικά: Κορδέλες χριστουγεννιάτικες και ακρυλικά χρώματα σε σπρέι.

Βήμα βήμα

Προαιρετικά, βάφουμε μερικά -ή όλα τα μανταλάκια- κόκκινα και άσπρα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Κόβουμε τις κορδέλες σε μήκος λίγο μεγαλύτερο από αυτό που έχουν τα μανταλάκια. Κολλάμε με ισχυρή κόλλα και, αφού στεγνώσει, κόβουμε με το ψαλίδι ό,τι περισσεύει.

Με τη βοήθεια ενός μολυβιού κι ενός χάρακα, σημειώνουμε στο χαρτόνι τις 25 θέσεις όπου θα κολληθούν τα μανταλάκια, έτσι ώστε να έχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Ανάλογα με τις διαστάσεις του χαρτονιού σας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα οριζόντιο ημερολόγιο ή ένα με τριγωνικό σχήμα (έτσι θα θυμίζει έλατο). Κατόπιν, με ένα πιστόλι σιλικόνης ή ψαρόκολλα, κολλάμε τα μανταλάκια στις σημειωμένες θέσεις.

Με ακρυλικές μπογιές ή κηρομπογιές σχεδιάζουμε πάνω από κάθε μανταλάκι το νούμερο που του αντιστοιχεί, από το 1 έως το 25. Για να είναι τέλεια σχεδιασμένα τα νούμερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσετε stencils με αριθμούς (σε βιβλιοπωλεία ή καταστήματα με είδη χόμπι).

Βάζουμε σε κάθε πουγκί/χάρτινο φακελάκι ένα μικροδώρο (ζαχαρωτό, σοκολατάκι, μικροσκοπικό παιχνίδι), τα κλείνουμε με ένα σπάγκο και τα κρεμάμε στα μανταλάκια.

Φωτό: www.the36thavenue.com

2. Διακοσμητικά βιβλία

Η ιδέα
Όχι… Η ιδέα δεν είναι να καταστρέψουμε τα αγαπημένα μας βιβλία. Αυτά είναι ιερά και τα αφήνουμε εκεί που πρέπει, δηλ. στη βιβλιοθήκη. Απλώς μεταμφιέζουμε μερικά άχρηστα βιβλία (ναι, υπάρχουν και τέτοια) και τα κάνουμε μέρος του χριστουγεννιάτικου ντεκόρ.

Υλικά

Τέσσερα ογκώδη βιβλία που προορίζουμε για ανακύκλωση (βιβλία που θέλουμε να ξεχάσουμε ότι κάποτε μπήκαν στη βιβλιοθήκη μας). Εναλλακτικά, αγοράζουμε από τους πάγκους μεταχειρισμένα βιβλία, οποιουδήποτε περιεχομένου, σε τιμή ευκαιρίας.

Χαρτί περιτυλίγματος ή ύφασμα με χριστουγεννιάτικα μοτίβα.

Κόκκινο ακρυλικό χρώμα ή κόκκινος μαρκαδόρος.

Κόλλα για χαρτί ή αντίστοιχα για ύφασμα.

Stencils με λατινικά γράμματα (σε καταστήματα με είδη χόμπι).

Βήμα βήμα

Ντύνουμε τα βιβλία με το χαρτί ή το ύφασμα, όπως κάνουμε με τα σχολικά βιβλία των παιδιών.

Παίρνουμε τα stencils και σχεδιάζουμε από ένα γράμμα πάνω στην επιφάνεια που σχηματίζουν οι κλειστές σελίδες. Ιδανική είναι η λέξη «Noel» της φωτογραφίας, αφού απαιτεί μόνο τέσσερα βιβλία.

Φωτό: www.awinndesign.blogspot.gr

3. Στεφάνι μαλλιά κουβάρια

Η ιδέα: Να εκμεταλλευτούμε τα μαλλιά που περισσεύουν για να φτιάξουμε ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Υλικά

Ένα στεφάνι από φελιζόλ (στα βιβλιοπωλεία).

Εφημερίδες

Μαλλί σε χρώματα της προτίμησής μας.

Λινάτσα ή ρετάλια υφάσματος, κομμένα σε μακρόστενες λωρίδες.

Καρφίτσες.

Πιστόλι σιλικόνης

Προαιρετικά: κορδέλες, γκλίτερ σπρέι, χιόνι σε σπρέι και μικροσκοπικές χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Βήμα βήμα

Τυλίγουμε τις λωρίδες της λινάτσας ή του υφάσματος γύρω από το στεφάνι, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του φελιζόλ. Για μεγαλύτερη ευκολία, αντί για κόλλα, χρησιμοποιούμε καρφίτσες για να στερεώνουμε τις λωρίδες.

Τσαλακώνουμε φύλλα από παλιές εφημερίδες και τα «πλάθουμε» στα χέρια μας, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μπαλάκια σε διάφορα μεγέθη.

Τυλίγουμε το μαλλί γύρω από κάθε χάρτινη μπάλα, φροντίζοντας να αλλάζουμε τη διεύθυνση του νήματος. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τελείως το χαρτί και να έχουμε στο τέλος ένα όμορφο, καλοσχηματισμένο μάλλινο κουβάρι.

Με το πιστόλι σιλικόνης, κολλάμε τα κουβάρια στο στεφάνι, αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα. Έπειτα, καλύπτουμε τα κενά με τα μικρότερα κουβάρια ή με μικροσκοπικές χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε το στεφάνι με διακοσμητικά ή μικρούς φιόγκους. Αφού τελειώσουμε, προαιρετικά ψεκάζουμε τα μάλλινα κουβάρια με γκλίτερ σπρέι ή σπρέι χιονιού.

Εναλλακτική για τεμπέλες: Αντί για μαλλί, τυλίγουμε γύρω από τα χάρτινα κουβάρια λωρίδες λινάτσας και καλύπτουμε μόνο μια μικρή επιφάνεια του στεφανιού.

Φωτό: προσωπική συλλογή.

4. Μπάλες-βιτρίνες

Η ιδέα
Στην ουσία πρόκειται για custom made χριστουγεννιάτικες μπάλες. Καθεμία μπορεί να είναι διαφορετική από την άλλη, ανάλογα με τη «γέμιση» που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε μέσα στη γυάλινη μπάλα μια προσωπική ευχή, μια μικρή φωτογραφία ή ένα μονόγραμμα και να φτιάξουμε το τέλειο προσωπικό δώρο.

Υλικά

Γυάλινες μπάλες με άγκιστρο που να βγαίνει ώστε να απελευθερώνεται το στόμιο (στα καταστήματα με είδη χόμπι ή με είδη για στόλισμα βιτρίνας). Αποφύγετε τις πλαστικές – υστερούν στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Κλαδάκια, σπόροι καφέ, ψεύτικο χιόνι, χαρτοπόλεμος, μικρές φωτογραφίες, γκλίτερ, φτερά παγωνιού, στολίδια, πομ-πομ, κορδέλες… Τα πάντα, αρκεί να χωράνε στο στόμιο της μπάλας.

Κορδέλες για να κρεμάσετε τις μπάλες.

Φωτό: www.countryliving.com

5. Μπάλες ρουστίκ

Η ιδέα: Να φτιάξουμε -ας τα πούμε οικολογικά- στολίδια για το δέντρο μας, με φυσικά υλικά όπως ο σπάγκος ή το μαλλί. Ένα κουβάρι είναι αρκετό για να φτιάξουμε όλες τις μπάλες που χρειάζεται το δέντρο μας. Ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε τρεις τέσσερις μόνο και να τις τοποθετήσουμε σε ένα ξύλινο μπολ για μια λιτή σύνθεση στο coffee table.

Υλικά

Σπάγκος, μαλλί ή νήμα.

Μικρά μπαλόνια.

Κόλλα ατλακόλ.

Γκλίτερ σε σπρέι.

Βήμα βήμα

Φουσκώνουμε μικρά μπαλόνια και τα δένουμε.

Δένουμε τον σπάγκο στην κορφή κάθε μπαλονιού και αρχίζουμε να τον τυλίγουμε μέχρι να καλυφθεί το μπαλόνι. Κόβουμε την άκρη του σπάγκου και την κολλάμε με μια σταγόνα κόλλας. Όσο πιο πολλές φορές τον τυλίξουμε γύρω από το μπαλόνι, τόσο πιο πληθωρική θα είναι και η μπάλα μας. Όσο πιο αραιά τυλίξουμε τον σπάγκο τόσο πιο λιτή η μπάλα.

Σε ένα παλιό πλαστικό μπολ, ρίχνουμε αρκετή ποσότητα κόλλας. Πιάνοντας το μπαλόνι από την άκρη, το βουτάμε μέσα στο μπολ έτσι ώστε η κόλλα να πάει παντού.

Πιάνουμε τις άκρες των μπαλονιών με μανταλάκια και τα κρεμάμε σε ένα σκοινί μέχρι να στεγνώσουν καλά.

Σκάμε τα μπαλόνια και τα αφαιρούμε. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι φρυδιών ή μια λαβίδα για να βγάλουμε τα υπολείμματα. Προσθέτουμε το γκλίτερ σε σπρέι.

Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε μέσα σε κάθε μπάλα από ένα φωτάκι και να σχηματίσουμε έτσι μια φωτεινή γιρλάντα με στολίδια.

Φωτό: www.marthastewart.com

6. Χιονισμένα βάζα

Η ιδέα
Να φέρουμε τα λευκά Χριστούγεννα στο σαλόνι του σπιτιού μας. Οι περισσότεροι έχουμε γυάλινα βάζα με καπάκι, που τα γεμίζουμε όλο το χρόνο με ζαχαρωτά, μικρά γλυκάκια, ξηρούς καρπούς ή στολίδια. Φέτος, αντί να τα γεμίσουμε με σοκολατάκια και κουραμπιέδες, θα τα γεμίσουμε με χιόνι.

Υλικά

Τρία τέσσερα γυάλινα βάζα.

Ψεύτικες νιφάδες χιονιού (τις βρίσκουμε στα καταστήματα με εποχιακά είδη).

Λευκά φωτάκια, με λευκό καλώδιο (ιδανικές είναι οι πολύ μικρές σειρές που λειτουργούν αυτόνομα, με μπαταρία).

Μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, όπως δέντρα, σπιτάκια, ανθρώπινες φιγούρες.

Βήμα βήμα

Ρίχνουμε τις νιφάδες χιονιού στο βάζο, έτσι ώστε να καλυφθεί η βάση του.

Τοποθετούμε μερικά φωτάκια και το καλύπτουμε με μπόλικο χιόνι.

Με τα διακοσμητικά στολίδια, φτιάχνουμε πάνω στο χιόνι μια μικρή χριστουγεννιάτικη σκηνή.

Κλείνουμε το βάζο και, αν δεν έχουμε αυτόνομα φωτάκια με μπαταρία, αφήνουμε το λευκό καλώδιο απ’ έξω, για να το μεταφέρουμε στο επόμενο βάζο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα βάζα.

Φωτό: www.pinkpistachio.com

7. Ζαχαρωτό μπουκέτο

Η ιδέα: Να ξεφύγουμε από την κλασική χριστουγεννιάτικη ανθοσύνθεση με τα γκυ και τα ου. Αντ’ αυτής, επιλέγουμε τριαντάφυλλα και τους δίνουμε τον τόνο των γιορτών, αγκαλιάζοντάς τα με άφθονα ζαχαρωτά σε κόκκινο-άσπρο.

Υλικά

Δύο κυλινδρικά γυάλινα βάζα, με ελάχιστα διαφορετική διάμετρο, έτσι ώστε το ένα να χωράει μέσα στο άλλο.

Ένα μπουκέτο λευκά ή κόκκινα τριαντάφυλλα.

Ζαχαρωτά μπαστούνια σε κόκκινο-άσπρο και ύψος λίγο μεγαλύτερο από το ύψος του μεγάλου βάζου. Η ποσότητα που θα χρειαστούμε εξαρτάται από την περίμετρο του βάζου.

Βήμα βήμα

Γεμίζουμε το μικρότερο βάζο με νερό και το τοποθετούμε μέσα στο μεγαλύτερο.

Στο κενό διάστημα που έχει σχηματιστεί ανάμεσα στα δύο βάζα, αρχίζουμε να στοιχίζουμε τα ζαχαρωτά μας, κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλύψουμε όλη την περίμετρο. Φροντίζουμε οι λαβές των μπαστουνιών να κρέμονται έξω από το χείλος του βάζου.

Καθαρίζουμε από τα φύλλα το μέρος των κοτσανιών που θα βουτάνε στο νερό, γιατί δεν θέλουμε να μουχλιάσουν μέσα σε αυτό. Έπειτα, τακτοποιούμε τα τριαντάφυλλα μέσα στο μικρό βάζο με το νερό.

Για να κρατήσει η ανθοσύνθεσή μας μία εβδομάδα περίπου, ρίχνουμε μέσα στο νερό μία σταγόνα χλωρίνη. Προαιρετικά, μπορούμε να τυλίξουμε γύρω από το μεγάλο βάζο με τα ζαχαρωτά μια κόκκινη υφασμάτινη κορδέλα και να τη δέσουμε σε φιόγκο.

Φωτό: www.stonewallkitchen.com

8. Οικολογικό περιτύλιγμα

H ιδέα: Να επιμεληθούμε προσωπικά το περιτύλιγμα του δώρου που θα προσφέρουμε. Μια χειροποίητη συσκευασία διπλασιάζει την αξία του δώρου, αφού δείχνει πως αφιερώσαμε έξτρα χρόνο και φροντίδα για τον παραλήπτη του. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να καταθέσουμε το προσωπικό μας στίγμα στο δώρο που αγοράσαμε.

Υλικά

Οικολογικό χαρτί (craft).

Μικρά σακουλάκια από το ίδιο χαρτί.

Λινάτσα

Σπάγκος

Κλαδιά από έλατο, γκι ή ου.

Διακοσμητικά όπως καμπανάκια, πομ-πομ, κουκουνάρια, δαντέλες, καρτελάκια με ευχές… Η λίστα είναι ατελείωτη και τα περισσότερα από αυτά τα υλικά βρίσκονται στα συρτάρια κάθε σπιτιού.

Βήμα βήμα

Το μόνο βήμα εδώ είναι η γνωστή διαδικασία του περιτυλίγματος. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φαντασία μας.

Φωτό: www.architectureartdesigns.com,

9. Στολίδια «γράψε-σβήσε»

Η ιδέα: Ο μαυροπίνακας εδώ και λίγα χρόνια πρωταγωνιστεί στη διακόσμηση. Τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω. Το ατού του μαυροπίνακα είναι ότι μπορεί να μεταμορφώσει στη στιγμή οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε και να σχεδιάζουμε πάνω του ό,τι θέλουμε, χωρίς το φόβο του παντοτινού.

Υλικά

Μπογιά μαυροπίνακα (στα χρωματοπωλεία).

Πινέλο.

Παλιές μπάλες που πια δεν μας αρέσουν.

Μαρκαδόρος κιμωλίας (στα βιβλιοπωλεία).

Βήμα βήμα

Με το πινέλο, βάφουμε όλη την επιφάνεια της μπάλας και την αφήνουμε να στεγνώσει κρεμώντας την από το άγκιστρο.

Με τον ειδικό μαρκαδόρο, σχεδιάζουμε πάνω στην μπάλα μονογράμματα, αρχιγράμματα, ευχές ή χριστουγεννιάτικα μοτίβα.

Φωτό: www.craftandcreativity.com

10. Λαμπερό black & white

Η ιδέα: Αν έχουμε βαρεθεί τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, χρυσό), δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το αιώνιο δίδυμο λευκό-μαύρο. Προσθέτουμε και μια πινελιά χρυσό και το προσαρμόζουμε τέλεια στο γιορτινό σκηνικό.

Υλικά

Γυάλινες μπάλες

Χαρτοταινία.

Ακρυλική χρυσαφί μπογιά (όχι σε σπρέι).

Μαύρες σατέν κορδέλες σε δύο πλάτη, στενές και φαρδιές.

Νιφάδες χιονιού (στα καταστήματα με εποχιακά είδη).

Μαρκαδόρος σε χρυσαφί απόχρωση.

Βήμα βήμα

Κολλάμε τη χαρτοταινία περιμετρικά στην μπάλα, έτσι ώστε να οριοθετήσουμε την περιοχή που θα βάψουμε την μπάλα.

Αρχίζουμε να βάφουμε με χρυσή μπογιά, ξεκινώντας από τη γραμμή που ορίζει η χαρτοταινία και φτάνοντας ως το στόμιο και το άγκιστρο της μπάλας.

Κρεμάμε και αφήνουμε την μπάλα να στεγνώσει.

Ξεκινώντας από το κέντρο της βάσης της μπάλας, αρχίζουμε και κολλάμε τις στενές κορδέλες με τη διεύθυνση που φαίνεται στη φωτογραφία.

Παίρνουμε τις φαρδύτερες κορδέλες και με το χρυσό μαρκαδόρο σχεδιάζουμε μικρά πουά.

Δένουμε τις πουά κορδέλες πάνω στο άγκιστρο σχηματίζοντας όμορφους φιόγκους.

Φωτό: www.homeyohmy.com



Read Next

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.