ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΜΕΓΚ

Η δεκαεξάχρονη Μεγκ ήταν η μεγαλύτερη από τις αδελφές Μαρτς. Έκανε μάθημα σε παιδάκια για να βοηθήσει την οικογένεια της

ΤΖΟ

Η Τζο ήταν ένα χρόνο μικρότερη από την αδελφή της, Μεγκ. Είχε ψηλόλιγνο κορμό και λάτρευε τα βιβλία. Αγοροκόριτσο όπως ήταν δεν νοιάζονταν για την εμφάνιση της. Αντίθετα, προτιμούσε να περνά τον ελεύθερο της χρόνο έξω στην αυλή για παιχνίδι. Επίσης είναι και αυτή που μας διηγείται την ιστορία.

ΜΠΕΘ

Η δεκατριάχρονη Μπεθ ήταν ένα συμπαθητικό, λιγομίλητο μα πολύ χαμογελαστό κορίτσι. Αγαπούσε όλες τις αδελφές της μα είχε μια κρυφή συμπάθεια στη Μεγκ. Η Μπεθ βοηθούσε με τον τρόπο της την οικογένεια της, κάνοντας καθημερινά τις δουλειές του σπιτιού.

ΈΙΜΙ

Η μικρή Έιμι ήταν μια πραγματική κουκλίτσα. Είχε όμορφα γαλάζια μάτια και ξανθές μπουκλίτσες στο κεφάλι της. Πίστευε πως είναι σπουδαία και ήθελε όλοι να της συμπεριφέρονται σαν κυρία, παρόλο το νεαρό της ηλικίας της.

ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΤΣ

Η κ. Μαρτς ήταν μια πολύ δυναμική γυναίκα. Δεν έχανε την ελπίδα της παρόλο που ο άντρας της βρισκόταν στο πεδίο της μάχης. Με αγάπη φρόντιζε τις κόρες της αλλά και όποιον άλλον είχε ανάγκη. Tα τέσσερα κορίτσια την λάτρευαν.

ΛΟΡΙ

Ο Λόρι είναι ο γείτονας της οικογένειας Μαρτς. Είναι ο καλύτερος φίλος της Τζο, καθώς είναι και στην ίδια ηλικία. Οι γονείς του έχουν πεθάνει και ζει με τον ηλικιωμένο πάππου του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Louisa May Alcott παρουσιάζει την ιστορία της οικογενείας της κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αρχικά μας γνωρίζει την οικογένεια της αλλά και μας δείχνει τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον πατέρα της. Έπειτα, μας διηγείται την γνωριμία της με τον Λόρι αλλά και διάφορα καθημερινά περιστατικά όπως οι τσακωμοί ανάμεσα στα κορίτσια. Παράλληλα επισημαίνει τη θλίψη των κοριτσιών για την ξαφνική αρρώστια του πατέρα τους. Η συγγραφέας τονίζει την προσπάθεια των κοριτσιών να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες χωρίς την μητέρα τους, η οποία φεύγει ώστε να είναι στο πλευρό του άνδρα της. Τέλος, η συγγραφέας του κείμενου καταλήγει σε ένα χαρούμενο τέλος, καθώς ο πατέρας γίνετε καλά και γυρνάει σπίτι παραμονές Χριστουγέννων.

H Louisa May Alcott γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στη Μασαχουσέτη, δεύτερη από τις 4 κόρες της οικογένειας, αγαπούσε από μικρή τα βιβλία και οι Μικρές Κυρίες (το πιο γνωστό από τα έργα της) είναι κατά κάποιον τρόπο η ιστορία της οικογενείας της. Υπηρέτησε και ως εθελόντρια νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και υποστήριξε με θέρμη το Φεμινιστικό Κίνημα. Πέθανε στη Βοστώνη το 1888.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο:

-Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν είναι Χριστούγεννα, γκρίνιαξε η Τζο, καθισμένη σταυροπόδι στο χαλί.

-Φοβερό να μην είμαστε πια πλούσιοι, στέναξε η Μεγκ, κοιτώντας το φθαρμένο φουστάνι της.

-Μου φαίνεται, μάλιστα, πως δεν είναι καθόλου δίκαιο μερικοί να δέχονται πολλά και όμορφα δώρα κι άλλοι να μη δέχονται τίποτα, πρόσθεσε η Έμι, φυσώντας τη μύτη της με ύφος αγανακτισμένο.

Μονάχα η Μπεθ, η τέταρτη αδελφή, δε συμφώνησε μαζί τους.

-Αν και δεν είμαστε πια πλούσιες, είπε από τη γωνία όπου ήταν καθισμένη, έχουμε σπουδαία αγαθά: έναν καλό πατέρα, την αγαπημένη μας μανούλα και είμαστε τέσσερις αδελφές αχώριστες.

Τα πρόσωπα των τριών αδελφών της φωτίστηκαν με τα λόγια αυτά.

 

Δείτε το τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας Little Women, του 2019, με την Έμα Γουότσον:

 

*Με πληροφορίες από 3gym-oraiok.thess.sch.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS