ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ. 4 νέες, φωτεινές εγκαταστάσεις ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους

Σαν παραμύθι επιστημονικής φαντασίας ή σαν φουτουριστική ταινία οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθηλώνουν τον επισκέπτη.

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ. 4 νέες, φωτεινές εγκαταστάσεις ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους

Kαι τα φετινά Χριστούγεννα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τέσσερις νέες φωτεινές εγκαταστάσεις κορυφαίων δημιουργών του είδους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνθέτοντας ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για τα: «The Pool» της Αμερικανής Jen Lewin, «Large Pendulum Wave» του Ολλανδού Ivo Schoofs, «Wave-Field» των Lateral Office/CS Design και Mitchell Akiyama από τον Καναδά και «Infinite Support» των Ολλανδών LightForm.

«Κάντε τη χειμωνιάτικη βόλτα σας στην ηλεκτρισμένη, ονειρική ατμόσφαιρα του Πευκώνα, του Μεσογειακού Κήπου, του Ξέφωτου και του Λαβύρινθου και εξερευνήστε τα όρια μεταξύ φωτός και ήχου, φυσικής και ομορφιάς, επιστήμης και τέχνης, παίζοντας με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις. Περπατήστε ανάμεσά τους, κρυφτείτε μέσα τους, ενεργοποιήστε τις, φωτογραφήστε τις και φωτογραφηθείτε. Ανακαλύψτε παίζοντας νέες διαστάσεις φωτός και ήχου που θα συνεπάρουν μικρούς και μεγάλους».

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά από τις 30/11/19 μέχρι τις 06/01/20, από τις 5 το απόγευμα έως το κλείσιμο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:

Τhe Pool, Jen Lewin, ΗΠΑ. Λαβύρινθος

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ. 4 νέες, φωτεινές εγκαταστάσεις ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους

Η Jen Lewin, light sculptor με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημιουργεί φωτεινές εγκαταστάσεις για να μοιραστεί με το κοινό εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς που την έχουν συγκινήσει. Στο έργο «The Pool» εμπνέεται από τις χιλιάδες φωτεινές λιμνούλες που άφηνε πίσω της η άμπωτη σε μια ακτή της Αυστραλίας, κάτω από το φως του φεγγαριού. Η Lewin σχηματοποιεί αυτή τη μαγική ανάμνηση φτιάχνοντας έναν μεγάλο φωτεινό κύκλο αποτελούμενο από δεκάδες μικρές "πηγές" φωτός και χρωμάτων που αντιδρούν παιχνιδιάρικα με τη διέλευση των επισκεπτών, τους παρακινούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και βρίσκονται σε ένα συνεχή χρωματικό διάλογο με τον σκελετό του Θόλου, στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ξεκινώντας από το θρυλικό φεστιβάλ Burning Man της Νεβάδα, το «The Pool» έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις και φεστιβάλ φωτός των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Large Pendulum Wave, Ivo Schoofs, Ολλανδία. Ξέφωτο

Στην εγκατάσταση «Large Pendulum Wave» 15 φωτεινές σφαίρες αιωρούνται παράλληλα από μια κατασκευή ύψους 12 μέτρων. Οι σφαίρες αφήνονται ταυτόχρονα να κινηθούν ελεύθερες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα συναρπαστικό, χορευτικό θέαμα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αρμονία και το χάος, με μόνη του κινητήρια δύναμη αυτήν της βαρύτητας! Το έργο συνδυάζει με θεαματικό τρόπο την ποίηση των μαθηματικών με την ομορφιά της φυσικής μιας και δεν είναι παρά η οπτική αποτύπωση ενός φυσικού φαινομένου που αποδεικνύει στην πράξη πώς μια μαθηματική ακολουθία μεταφράζεται από την ίδια τη φύση σε μία χορογραφία.

Μέσω των φωτεινών του εγκαταστάσεων, ο καλλιτέχνης Ivo Schoofs έχει ως στόχο του να κάνει ορατές -και ει δυνατόν κατανοητές- την τεχνολογία και την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Το έργο του βασίζεται σε φαινόμενα της φύσης και της φυσικής και ο ίδιος το περιγράφει ως ένα εγκώμιο για την κίνηση, στην πιο φυσική της εκδοχή. H εγκατάσταση δημιουργήθηκε με την υποστήριξη των: Gemeente Eindhoven, Mondriaan Fonds, IBS Precision Engineering, Philips Valmont Structures, OMT Solutions, Moesasji, Leffe Goldstein.

Wave-Field, Lateral Office/CS Design, Mitchell Akiyama, Καναδάς. Πευκώνας

Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, το «Wave-Field» έρχεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και προσκαλεί τους επισκέπτες να παίξουν και να "δημιουργήσουν", αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση φωτός και ήχου στον χώρο που βρίσκονται.

Φωτεινές μουσικές τραμπάλες, καθεμιά με το δικό της μουσικό λεξιλόγιο και τη δική της «ιδιοσυγκρασία», περιμένουν να παίξετε μαζί τους σε μία αισθητηριακή παιδική χαρά βγαλμένη από το μέλλον. Καθώς κινούνται οι τραμπάλες ξεσπούν σε μία αυθόρμητη και αυτοσχέδια μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα μοναδικό κάθε φορά ηχοτοπίο.

Tο έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου Lateral Office, της εταιρείας αρχιτεκτονικού φωτισμού CS Design και του Καναδού συνθέτη και εικαστικού Mitchell Akiyama. Συνεργάστηκαν επίσης οι Generique Design, Robocut, EGP Group, Wireframe και L4 Studio.

Infinite Support. Light Art Collection, LightForm, Ολλανδία. Μεσογειακός Κήπος

Οι LightForm, μια ομάδα τεσσάρων καλλιτεχνών και στενών φίλων, αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν η φιλία αν ήταν αντικείμενο και μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε το φωτεινό δημιούργημά τους.

Το «Infinite Support» είναι ένα έργο που αποτελείται από δυο μεγάλες φωτεινές "φωλιές" σταγονοειδούς σχήματος, που στηρίζονται η μία πάνω στην άλλη. Ο επισκέπτης μπορεί να κρυφτεί μέσα τους και να αλληλεπιδράσει με τους πολλαπλούς καθρέφτες γύρω του, απολαμβάνοντας τη σπάνια αίσθηση του βάθους. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι καθρέφτες του «Infinite Support» συμβολίζουν την πραγματική φιλία˙ μια ένωση δίχως όρια. Οι LightForm είναι οι Daniel Thomassen, Raoul van der Ploeg, Dorus van Lieshout και Ivar Posthumus.

Info

To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Δεκέμβριο είναι:

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: 1/12/2019 έως 20/12/2019

Δευτέρα - Πέμπτη: 06.00-22.00

Παρασκευή - Κυριακή: 06.00-00.00

21/12/2019 έως 06/01/2020

Καθημερινά 06.00 – 00.00

Φάρος: καθημερινά 06.00-00.00

Υποδοχή ΚΠΙΣΝ: καθημερινά 08.00-22.00

Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 08.30-22.00

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.

Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.

Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το νεότευκτο δ / Delta Restaurant στο επίπεδο 5Α στο κτίριο της ΕΛΣ. Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI. Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Ένα βίντεο με τις νέες, χριστουγεννιατικές εγκαταστάσεις του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.