Η 15η ημέρα του φετινού Αυγούστου θα χαραχθεί στην μνήμη πολλών, ως ημέρα θριαμβευτικής ήττας στον άνισο πλέον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως. Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και ο τρόμος σκορπίστηκε ξανά στα πρόσωπα των γυναικών που μέχρι πρότινος ήλπιζαν σε ένα δικαιότερο μέλλον. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πολύ χειρότερα από όσο πιστεύουμε, έρχεται να επισημάνει με τον δικό του τρόπο το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo στο πρωτοσέλιδο του.

Η ανησυχία για τα δικαιώματα των γυναικών αποτυπώνεται στο σατιρικό σκίτσο του εξωφύλλου με τον πιο απλό αλλά πέρα για πέρα αληθινό τρόπο: Τρείς γυναικείες φιγούρες, με καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο τους από την μπούρκα, περπατούν ανάμεσα στα χαλάσματα μιας διαλυμένης πόλης, επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ στα σπίτια τους. Ήδη οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής κυκλοφορούν στον δρόμο μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ πολλές είναι και εκείνες που εκδιώχθηκαν από τον χώρο εργασίας τους.

Ήδη οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής κυκλοφορούν στον δρόμο μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ πολλές είναι και εκείνες που εκδιώχθηκαν από τον χώρο εργασίας τους.

Ο αριθμός 30 αναγράφεται στην πλάτη των πρωταγωνιστριών του σκίτσου, ο οποίος αναφέρεται στη φανέλα του Αργεντίνου σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι που υπέγραψε με την Παρί Σεν Ζερμέν λίγες ημέρες νωρίτερα. Η συσχέτιση των δύο γεγονότων της επικαιρότητας παρουσιάζεται με τον μοναδικό καυστικό τρόπο του Charlie Hebdo, αποδεικνύοντας πως στην μια περίπτωση έχουμε μια σημαντική μεταγραφή ενός αθλητή που συνεπάγεται με ένα αστρονομικό χρηματικό πόσο, χαμόγελα και δόξα, ενώ από την άλλη η ολική κατάρρευση των δικαιωμάτων των γυναικών. Με κόκκινα γράμματα αναγράφεται η λέξη Ταλιμπάν και στην συνέχεια ο τίτλο του περιοδικού σχολιάζει «Είναι χειρότερα από όσο νομίζαμε».

Κεντρική Φωτογραφία: EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS