Υπάρχει μία πόλη στην Αλάσκα που λέγεται Whittier και δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη. Οσοι ζουν εκεί μπορούν - αν επιθυμούν - να μην βγουν ποτέ από το σπίτι τους. Και όταν λέμε ποτέ το εννοούμε.

Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, δεν είστε οι μόνοι. Κι όμως, συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι οι κάτοικοι ζουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο έχει μέσα σχολείο, νοσοκομείο, δημαρχείο, αστυνομικό τμήμα, κλινική, παντοπωλείο, πλυντήριο ρούχων, ταχυδρομείο, παιδική χαρά, ακόμα και εκκλησία στο υπόγειο!

Μάλιστα, οι φήμες λένε ότι υπάρχουν κάτοικοι μέσα σε αυτό, οι οποίοι δεν έχουν βγει από το σπίτι τους για εβδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια!

 

Εκεί, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με το ασανσέρ, οι υπάλληλοι μπορούν να πάνε στη δουλειά με τις παντόφλες τους (που λέει ο λόγος).

Πρόκειται για ένα τεράστιο 14όροφο κτίριο το οποίο χτίστηκε το 1953 για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού, ως καταφύγιο.

Ο μεγάλος σεισμός της Αλάσκας το 1964 και το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τα πάντα σε αυτό το χωριό εκτός από τεράστιο αυτό κτίριο, το Begich Towers, και άλλο ένα το οποίο παραμένει εγκαταλειμμένο.

 

 

 

Πλέον, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού ζουν μέσα σε αυτό, αφού - για λόγους ασφαλείας- μετατράπηκε στο σπίτι ολόκληρης της πόλης.

 

Σήμερα, το οίκημα στεγάζει συνολικά 220 κάτοικους ενώ το καλοκαίρι αυξάνονται λόγω των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην περιοχή. Για τους επισκέπτες υπάρχουν ειδικοί ξενώνες, οι οποίοι... φανταστείτε πού μπορεί να βρίσκονται.

 

Στο ίδιο κτίριο φυσικά.

 

«Εδώ είμαστε όλοι μια οικογένεια»

Οι 220 μόνιμοι κάτοικοι του Whittier νιώθουν ότι είναι μια μεγάλη οικογένεια. Και πώς να μην νιώθουν έτσι, αφού είναι σαν να ζουν σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες ενός τεράστιου σπιτιού.

Και δεν νιώθουν καθόλου απομονωμένοι.

 

Γιατί επέλεξαν να ζήσουν εκεί

Οι περισσότεροι ήρθαν από μακρινά μέρη για να κάνουν μια καινούργια αρχή. Με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, χωρίς συμβιβασμούς, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό για ανθρώπους που μοιράζονται το σπίτι τους με αλλους 220!

Κι όμως, έχουν επιλέξει να ζουν εκεί επειδή νιώθουν πως είναι ένας χώρος ελεύθερος, όπου ο καθένας μπορεί να ζήσει όπως θέλει, χωρίς να καταπιέζεται.

 

Η ζωή μιας δασκάλας στο Whittier

Στο παρακάτω βίντεο, μια δασκάλα που έχει διοριστεί στο μοναδικό σχολείο της πόλης, η οποία πηγαίνει με το ασανσέρ στο σχολείο της, στο γυμναστήριο, ακόμα και στο... ταχυδρομείο, μιλάει για τη ζωή της εκεί.

 

Το κλειστοφοβικό τούνελ

Το Whittier είναι μία πόλη περικυκλωμένη από βράχους και η μόνη πρόσβαση σε αυτήν είναι μέσω ενός υπόγειου τούνελ, το οποίο αν είστε κλειστοφοβικοί θα νιώσετε σαν να ζείτε τον χειρότερο εφιάλτη σας. (Δείτε το παρακάτω βίντεο).

 

Το διάσημο τούνελ Whittier ή η σήραγγα Portage, όπως αλλιώς λέγεται, που περνά μέσα από το βουνό Maynard και συνδέει το χωριό με την Anchorage. Αυτή η σήραγγα είναι η μόνη οδός που οδηγεί στη πόλη και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στην Βόρεια Αμερική.

 

Εκτός από το κλειστοφοβικό τούνελ των 4 χιλιομέτρων, το οποίο κλείνει τη νύχτα και έχει συγκεκριμένες ώρες διέλευσης, υπάρχει πρόσβαση και από τη θάλασσα.

 

Δείτε παρακάτω ένα ντοκιμαντέρ, για τη ζωή στο Whittier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS