ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βlue Ζones: Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που ενισχύει την μακροζωία, εμπνέεται από την Ικαρία

Τι επιλέγουν στη διατροφή και στο γενικότερο τρόπο ζωής τους, οι άνθρωποι που ζούνε περισσότερο στον πλανήτη; Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση blue zones απαντά.

Βlue Ζones: Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που ενισχύει την μακροζωία, εμπνέεται από την Ικαρία

Τα τελευταία χρόνια, η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που ακούει στο όνομα «μπλε ζώνες μακροζωίας» (longevity blue zones) έχει κερδίσει αρκετή δημοσιότητα και ακόμη περισσότερους οπαδούς. Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου 15 χρόνια, από έναν δημοσιογράφο, ο οποίος μέσα από τα ταξίδια του παρατήρησε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, οι κάτοικοι ζούσαν πάνω από 90 χρόνια.

Τότε μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε αυτές τις 5 περιοχές του πλανήτη όπου είχε παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και μια ελληνική περιοχή η Ικαρία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Nicoya της Κόστα Ρίκα, η Loma Linda της Καλιφόρνια και η Okinawa της Ιαπωνίας. Μάλιστα το όνομά της blue zone οφείλεται στο ότι οι ερευνητές κύκλωναν με μπλε μαρκαδόρο τις περιοχές που παρατηρούσαν το φαινόμενο της μακροζωίας στον χάρτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είχαν αρκετά κοινά μεταξύ τους που αφορούσαν τη διατροφή αλλά και το γενικότερο τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν εμφάνιζαν κάποια από τις κοινές σε αυτή την ηλικία νόσους, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και άνοια.

Πλέον έχει αποδειχτεί ότι ότι η Blue Zone Diet δεν είναι απλά μόνο μία διατροφή αλλά ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής που στηρίζεται στην καλή διατροφή, τη συστηματική άσκηση, την επαρκή ξεκούραση και την ψυχική ηρεμία. Η διατροφή μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή ενώ ταυτόχρονα έχουν μελετηθεί και οι υπόλοιπες παράμετροι, τις οποίες είναι καλό να τις υιοθετήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Ακολουθούν λοιπόν τα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας της Blue Zone Diet.

Έμφαση στην χορτοφαγία

Η βασική πηγή ενέργειας στην καθημερινότητα οφείλεται σε χορτοφαγικές επιλογές όπως όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά φυτικής προέλευσης. Επίσης περιείχε και προϊόντα σόγιας στην Okinawa, παρατηρώντας ότι αυτά που χρησιμοποιούσαν ήταν κατά βάση τοπικής προέλευσης. Επίσης τα φρούτα και λαχανικά είναι εποχικά βοηθώντας έτσι έμμεσα και το περιβάλλον.

Βlue Ζones: Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που ενισχύει την μακροζωία, εμπνέεται από την Ικαρία
Εστιάστε σε χορτοφαγικές επιλογές όπως όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά φυτικής προέλευσης.

Περιορισμένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών

Η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος ή πουλερικών σε αυτές τις περιοχές είναι μικρότερη από την κλασική δυτική διατροφή που φτάνει τις 2-3 φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση του είδους κρέατος περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα και εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα κάθε περιοχής. Αντίθετα α γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται τακτικά μέσα στην εβδομάδα αλλά χωρίς να παρατηρείται υπερκατανάλωση.

Μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών

Εκτός από τα καρδιοπροστατευτικά ω-3 λιπαρά οξέα, έρευνες συνδέουν τη συχνή κατανάλωση ψαριών με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας. Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι πως τα ψάρια είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι πως τα ψάρια είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τρώνε μέχρι να νιώσουν 80% χορτάτοι

Στις blue zone περιοχές οι άνθρωποι τρώνε χωρίς να κάνουν υπερβολές, δηλαδή δεν περιμένουν να νιώσουν έντονο κορεσμό για να σταματήσουν να τρώνε. Ολοκληρώνουν το γεύμα τους όταν νιώσουν 80% χορτάτοι. Άλλωστε η υπερκατανάλωση τροφής και η ανεπιθύμητη αύξηση βάρους συνδέονται με πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων νόσων.

Ναι στο Αλκοόλ αλλά με μέτρο

Οι κάτοικοι των blue zone περιοχών αποφεύγουν συστηματικά την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο σύμφωνα με το πόρισμα της blue zone η περιστασιακή κατανάλωση κάποιου αλκοολούχου ποτού δεν είναι απαγορευτική, με την καλύτερη επιλογή να είναι το κόκκινο κρασί.

Νια στην περιστασιακή κατανάλωση κάποιου αλκοολούχου ποτού, με την καλύτερη επιλογή να είναι το κόκκινο κρασί.

Η άσκηση είναι σταθερά στην καθημερινότητα τους

Κάνουν τακτική άσκηση, χωρίς να είναι απαραίτητα πολύ έντονη. Η κίνηση και η φυσική δραστηριότητα είναι μέσα στην καθημερινότητα τους, είτε αυτό σημαίνει περισσότερο περπάτημα είτε τη συντήρηση ενός περιβολιού ή την πρακτική κάποιου σποτ που τους διασκεδάζει.

Απαραίτητος ο καλός ύπνος

Ο επαρκής ύπνος και η πραγματική ξεκούραση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των blue zone περιοχών. Ένας ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι η περιστασιακή μεσημεριανή ή απογευματινή «siesta» ενισχύει την ενέργεια.

Ένας ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από το shape.com και το health.com

ΦΩΤΟ: Unplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Ιαν 2023
28 Ιαν 2023

Δέκα λάθη που κάνεις στο πρωινό γεύμα και πώς να τα διορθώσεις

Τα μεγαλύτερα (και πιο συχνά) λάθη στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Εσύ τα κάνεις;

Περισσότερα από

Life

27 Ιαν 2023

Tasty Awards 23 | Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Στηρίζουμε τους σεφ που πειραματίζονται με τα υλικά, τους συνδυασμούς και τις τεχνικές.

26 Ιαν 2023

Λουκία Παπαδάκη: Τα υπέροχα γκρίζα φυσικά μαλλιά της, οι "βαλσαμωμένοι" άνθρωποι και γιατί δε θα επέστρεφε στα 25 της

"Σε αυτή την ηλικία είσαι αλεξίσφαιρος, αλεξικέραυνος, έχεις και μια σκασίλα για το τι θα πει ο άλλος, τι θα κάνει, ζεις τη ζωή που ήθελες πάντα."

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.

19 Ιαν 2023

TASTY AWARDS 23: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Τα fine dining εστιατόρια της πόλης μας καλούν να τα ψηφίσουμε.

18 Ιαν 2023

Εκδήλωση φόρος-τιμής στον Γιάννη Ρίτσο στη Σορβόννη

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο.

18 Ιαν 2023

Ο νέος διεθνής διαγωνισμός της Answear που χαρίζει μοναδικά χρηματικά βραβεία!

Ένας διαγωνισμός που θα αναδείξει μια αναπάντεχη πλευρά της μόδας!

15 Ιαν 2023

Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

14 Ιαν 2023

Ο Γιόακιν Φίνιξ παρανοεί στο τρέιλερ του "Beau Is Afraid"

"Φευγάτη" πρώτη γεύση από τη νέα ταινία του Άρι Άστερ ("Μεσοκαλόκαιρο") με πρωταγωνιστή τον οσκαρικό σταρ.

14 Ιαν 2023

Stokke® Xplory® X Gold Edition | Υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα - ό,τι θέλετε για το μωρό σας

Ωρα για λίγη περισσότερη λάμψη με τη νέα Gold συλλεκτική έκδοση του καροτσιού που μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας.