Το αβοκάντο δεν είναι τυχαία μια από τις λέξεις-κλειδιά της σημερινής γαστρονομίας. Πέρα από τον πλούτο του σε θρεπτικά στοιχεία, προσθέτει και μια βελούδινα κρεμώδη υφή, που θυμίζει τυρί ή, όταν πρόκειται για γλυκιά συνταγή, σοκολάτα. Αποτελεί, έτσι, ένα από τα αγαπημένα υλικά της χορτοφαγικής και vegan κουζίνας, όπως στην περίπτωση της παρακάτω πέστο από αβοκάντο, που μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά ένα πιάτο σπαγγέτι αλλά και μια μπρουσκέτα με ψητά λαχανικά.
Σπιτική πέστο με αβοκάντο
Υλικά:
1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο βασιλικό
2 ώριμα αβοκάντο
1/2 φλιτζ. Καρύδια
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδου
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζ. Ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρείτε τα φύλλα βασιλικού από τα κοτσάνια και τα χτυπάτε σε μούλτι με τα αβοκάντο, τα καρύδια, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Ρίχνετε πιπέρι κατά βούληση.
Tip: Μπορείτε να διατηρήσετε την πέστο μέχρι και για 5 μέρες στο ψυγείο με μια διάφανη μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη μαυρίσει.
Δείτε παρακάτω μια παραδοσιακή συνταγή για πέστο:
Πηγή συνταγής και φωτό: www.eatingwell.com