Ο κόσμος βρίσκεται σε φρενίτιδα καθώς ο κορονοϊός βρίσκεται σε πλήρη εξάπλωση με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαίως. Με το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ιταλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα μεγάλα αεροδρόμια έχουν ήδη αρχίσει να συμβουλεύουν τους επιβάτες για το πώς να προστατευτούν από το κορονοϊό. Αλλά και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Στην περίπτωση που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, στο οποίο θα είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους για αρκετές ώρες, υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους επιβάτες των αεροπλάνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει το άτομο που είναι μολυσμένο με τον ιό να κάθεται δύο σειρές πιο μακριά από τους υγιείς επιβάτες. Σχετικά με τις θέσεις, επιλέξτε, αν είναι δυνατόν, η θέση σας να είναι στο παράθυρο. Επιπλέον αποφύγετε η θέση σας να είναι δίπλα στις τουαλέτες, καθώς είναι ένα σημείο που επισκέπτονται πολλοί επιβάτες.

Χρησιμοποιείστε απολυμαντικά μαντηλάκια μόλις καθίσετε στη θέση σας για να για να καθαρίσετε το τραπεζάκι του καθίσματός σας, τα χερούλια της θέσης, την επιφάνεια του «τοίχου» και το τζάμι σας, τη ζώνη ασφαλείας σας και την αγκράφα της. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας, αφού οι πιθανές πύλες εισόδου των μικροβίων στο σώμα σας είναι το στόμα, η μύτη και τα μάτια.

Ανοίξτε τον προσωπικό αεραγωγό του καθίσματος σας, που βρίσκεται στην οροφή και ρυθμίστε τον προς το πρόσωπό σας. Η συνεχής ροή αέρα δημιουργεί ένα μικρό «αόρατο» τείχος που περιορίζει, έστω και λίγο, τη μετάδοση του εκπνεόμενου αέρα από τους άλλους επιβάτες.

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις εντός του αεροπλάνου. Γι’ αυτό το λόγο , φροντίστε να έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα του αεροδρομίου πριν την πτήση και να έχετε πάρει ό,τι μπορεί να σας είναι χρήσιμο πριν καθίσετε στο κάθισμά σας.

Μην χρησιμοποιείτε τα περιοδικά του αεροπλάνου που βρίσκονται στη θήκη του καθίσματος σας. Πιθανώς να τα έχουν πιάσει δεκάδες χέρια προηγούμενων επιβατών. Η χρήση του δικού σας tablet για να δείτε μια ταινία, να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε ένα e-book είναι προτιμότερη.

Αμέσως μετά την προσγείωση, μην βιαστείτε να προχωρήσετε προς την έξοδο. Συνήθως περνούν αρκετά λεπτά μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες και να αρχίζουν να βγαίνουν σιγά-σιγά οι επιβάτες οπότε είναι προτιμότερο να αποφύγετε την στενή επαφή στο διάδρομο με άλλους επιβάτες, πιθανούς φορείς μιας λοίμωξης.

 

ΦΩΤΟ: Suhyeon Choi


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS