Μπορεί να ζουν στο υπόγειο, αλλά σε λίγο καιρό θα είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες γάτες του κόσμου. Ο λόγος για τις πενήντα γάτες που φιλοξενούνται υπογείως του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN μόλις κληρονόμησαν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό από ανώνυμο Γάλλο, όπως είχε προβλέψει αυτός στη διαθήκη του.

Να σημειωθεί ότι το μουσείο, που σήμερα στεγάζει περίπου 3 εκατομμύρια εκθέματα, κατοικείται από γάτες ήδη από την εποχή της αυτοκράτειρας Ελισσάβετ (1741-1761). Η Αικατερίνη Β’, μάλιστα, ή Μεγάλη Αικατερίνη, τους είχε αναθέσει τη φύλαξη των έργων τέχνης από τις επιθέσεις των τρωκτικών.

Σήμερα τη φροντίδα των ζώων έχουν αναλάβει το προσωπικό του μουσείου και κάποιοι εθελοντές που υποστηρίζονται οικονομικά από δωρεές. Πώς βρέθηκε όμως στα πόδια τους η κληρονομιά;

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του μουσείου, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, ο ανώνυμος χορηγός πήρε την απόφαση όταν, σε μια επίσκεψή του στο Ερμιτάζ, καταγοητεύτηκε από τα μικρά αιλουροειδή του. Χαρακτήρισε την απόφαση «μια πολύ ωραία χειρονομία που ήρθε από τη Γαλλία», προσθέτοντας πως τα χρήματα πιθανότατα θα διατεθούν για την ανακαίνιση των υπογείων του μουσείου, όπου ζουν σήμερα οι γάτες. 

Το δικαιότερο, ωστόσο, θα ήταν να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα αξιοποιήσουν το κληροδότημά τους. Και ίσως τελικά το κάνουν αφού, όπως κατέληξε ο διευθυντής του Ερμιτάζ: «Πιστεύω ότι οι γάτες μας θα μας επικοινωνήσουν τις επιθυμίες τους – είναι πολύ εκφραστικές».

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τις γάτες του Ερμιτάζ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Κεντρική φωτό: YouTube
 

TAGS