ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις το καλοκαίρι λέει την ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική

Το μυθιστόρημα που τιμήθηκε το 2016 με το βραβείο Booker κυκλοφορεί στα ελληνικά και αφηγείται μία τρέλη ιστορία που παρόμοια της δεν ξαναείδαν ποτέ οι ΗΠΑ.

To βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις το καλοκαίρι λέει την ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική

Το 2016 ο αφροαμερικανός συγγραφέας Πωλ Μπέιτι τιμήθηκε με το βραβείο Booker για το μυθιστόρημα του "Sellout". Στα ελληνικά «Ο Πουλημένος» το σατιρικό αυτό, διασκεδαστικό βιβλίο θίγει από μία διαφορετική, πραγματικά λοξή προσέγγιση το βαθύ, πολύπλοκο, δύσκολο ζήτημα των κοινωνικων διακρίσεων.

Η ιστορία

Μια δηκτική, βαθιά πολιτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την εκκεντρική ανατροφή ενός Αφροαμερικανού και μια δίκη άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αφηγητής, γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς στο Λος Άντζελες, αποδέχεται μοιρολατρικά το περιθώριο. Τον μεγαλώνει ο πατέρας του, ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ως πειραματόζωο στις αιρετικές ψυχολογικές μελέτες του για τον ρατσισμό. Ο γιος πιστεύει ότι η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα –και ένα βιβλίο που θα προκαλέσει αίσθηση, όταν κυκλοφορήσει– θα επιλύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας κηδείας. Παρακινημένος από την ματαίωση και την παρακμή του τόπου του, αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, πράγμα που θα τον οδηγήσει ως κατηγορούμενο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Πουλημένος του Πωλ Μπέιτι σηματοδοτεί το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ιδιοφυούς συγγραφέα. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2016. Το 2015 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.

To βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις το καλοκαίρι λέει την ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική
Το εξώφυλλο των ελληνικών εκδόσεων

Οι κριτικές

«Ο Πουλημένος είναι ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούμορ της οποίας μεταμφιέζει τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει με τρόπο αχαλίνωτο τις “ιερές αγελάδες” και βάζει στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταμπού με οξύνοια, ζωντάνια και αμεσότητα».

ΑΜΑΝΤΑ ΦΟΡΜΑΝ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Booker 2016

«Οι εκατό πρώτες σελίδες του Πουλημένου είναι οι πιο καυστικές και ζόρικες σε αμερικανικό μυθιστόρημα τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον... Τα αστεία σε χτυπάνε κατευθείαν στο στομάχι... Οι αυτοσχεδιασμοί είναι ασταμάτητοι σε αυτό το σατιρικό, βαθυστόχαστο μυθιστόρημα που συνιστά σταθμό».

The New York Times

«Μια απίστευτη σάτιρα για τη φυλετική ταυτότητα στην Αμερική... Ο Πουλημένος συνδυάζει τη ζωηρή κωμωδία και τη δριμεία κοινωνική κριτική, αλλά το πλέον εντυπωσιακό προτέρημα του βιβλίου είναι η ολοζώντανη ανθρωπιά των χαρακτήρων του».

The New Yorker

«Ένα αστείο και τολμηρό βιβλίο που ανατρέπει τις επιζήμιες συμβάσεις της κουλτούρας... Είναι αυτή η συνειδητή ανατροπή... που κάνει αυτό το θαρραλέο και σκληρό μυθιστόρημα τόσο απολαυστικό».

The Guardian

«Ο Πουλημένος ανήκει στα σημαντικότερα και πλέον δύσκολα αμερικανικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί στον 21ο αιώνα... Είναι ένα επώδυνο βιβλίο που οι αναγνώστες δύσκολα θα ξεχάσουν».

Los Angeles Times

To εξώφυλλο των αγγλικών εκδόσεων

Read Next

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.