Βόρεια Καλιφόρνια, στη διάρκεια του βίαιου τέλους της δεκαετίας του 1960. Στις αρχές του καλοκαιριού, μία μοναχική και ψαγμένη έφηβη, η Ίβι Μπόιντ, βλέπει μια παρέα κοριτσιών στο πάρκο, κι αμέσως σαγηνεύεται από την ελευθερία τους, το αφρόντιστο ντύσιμό τους, την επικίνδυνη αύρα της αμεριμνησίας τους. Η Ίβι δε θ’ αργήσει να υποκύψει στον μαγνητισμό της Σούζαν, ενός μυστηριώδους μεγαλύτερου κοριτσιού, και να παρασυρθεί στους κόλπους μιας σέκτας και του χαρισματικού ηγέτη της που σύντομα πρόκειται να γράψουν ανατριχιαστική ιστορία. Κρυμμένο στους λόφους, το εκτεταμένο, άναρχο και ρημαγμένο ράντσο της σέκτας αποπνέει ζόφο, στα μάτια της Ίβι όμως είναι εξωτικό, συναρπαστικό, γεμάτο δονήσεις –ένα μέρος στο οποίο θέλει απεγνωσμένα να γίνει δεκτή. Καθώς περνάει όλο και περισσότερο χρόνο μακριά από τη μητέρα και τους οικείους ρυθμούς της καθημερινής ζωής της, και με την εμμονική προσκόλλησή της στη Σούζαν να δυναμώνει, η Ίβι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην αδιανόητη βία, και σ’ εκείνη την κομβική στιγμή στη ζωή ενός κοριτσιού όπου τα πράγματα μπορούν να πάρουν τη χειρότερη δυνατή τροπή.


Καθώς η εποχή των λουλουδιών φτάνει απότομα στο τέλος της, απομυθοποιώντας τον ίδιο τον εαυτό της, η Έμα Κλαϊν χρησιμοποιεί την ασφυκτική εκδοχή αυτής της μακρινής για την ίδια εποχή (η συγγραφέας είναι γεννημένη το 1989) για να χτίσει την εξαιρετική της αφήγηση. Στον κεντρικό άξονα του μυθιστορήματος συναντάμε την ζωή στο κοινόβιό ενός παρανοϊκού υπαρκτού προσώπου, του Τσαρλς Μάνσον, τα μέλη της σέχτας του, την προσωπικότητα εκείνου του διαταραγμένου ανθρώπου, αλλά και οι μοίρες των κοριτσιών, που επηρρεασμένα από το σκοτάδι του παρασύροντα τελικά στο πιο καταστροφικό ταξίδι που θα μπορούσαν ποτέ κάνουν. 

Φυσικά σε όλη την ιστορία τα ονόματα παρουσιάζονται αλλαγμένα, η πλοκή όμως παραμένει απόλυτα βασισμένη σε αληθινά γεγονότα καθώς η Κλάϊν έχει κάνει λεπτομερή έρευνα χρησιμοποιώντας αμέτρητες πηγές και στοιχεία από την δεκαετία του '60. Στον αντίποδα όμως όλου αυτού η συγγραφέας επιλέγει να μιλήσει για κάτι πολύ πιο κοντικό στην ίδια, κάτι που μοιάζει να γνωρίζει άψογα πέρα ως πέρα.Την κοριτσίστικη φύση. Μία ιστορία που πατάει ανάμεσα στα όρια του θρίλερ αλλά κι ενός πανέμορφου ψυχογραφήματος γεμάτου αποτυχημένα όνειρα και ανεξέλεγκτη σεξουαλικότητα.

Τα «Κορίτσια» βρίσκονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη λίστα με τα ευπώλητα σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Έμα Κλαϊν, το οποίο, όμως, όπως πολύ εύστοχα διαβάζουμε σε μία κριτική των New York Times «δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο υλικό ενός ντεμπούτου». Αντίθετα φέρνει στο νου τη δουλειά ενός καλλιτέχνη που έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στην κούρσα των συγγραφικών του δυνατοτήτων. Ή που - κατά πάσα πιθανότητα - πρόκειται σύντομα να φτάσει κάπου ιδιαίτερα ψηλά.  

Το εξώφυλλο από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης

Κεντρική φωτό: Η συγγραφέας,  Έμα Κλαϊν 

TAGS