ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Τριάντα χρόνια μετά και η ταινία Θέλμα και Λουίζ παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Πόσες ταινίες θυμάστε να υμνούν τη γυναικεία φιλία και ό,τι σημαίνει sisterhood; Kαμία; Ελάχιστες; Μία; Αν θυμάστε μόνο μία, μάλλον είναι αυτή: το εμβληματικό Θέλμα και Λουίζ σε πρωτοποριακό για την εποχή σενάριο της Κάλι Κούρι που βραβεύτηκε με Όσκαρ το μακρινό 1991. Υποψήφιες για το Ά Γυναικείο Ρόλο ήταν και η Σούζαν Σάραντον και η Τζίνα Ντέιβις, οι οποίες έχασαν το χρυσό αγαλματίδιο από την Τζόντι Φόστερ για τη «Σιωπή των Αμνών».

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή: η Λουίζ, μια σερβιτόρα στο Τέξας καλεί την καλύτερη της φίλη, Θέλμα που ζει στον ασφυκτικό κλοιό του καταπιεστικού συζύγου της, σ' ένα μικρό ταξίδι. Μόνο που καθ’ οδόν τα πράγματα εξελίσσονται πολύ περίεργα με τη μία ανατροπή να ακολουθεί την άλλη και το ταξίδι γίνεται ένα συναρπαστικό road movie, ένας αγώνας ταχύτητας προς την ελευθερία.

Για πρώτη φορά πίσω από το τιμόνι βρίσκονται γυναίκες και όχι άντρες. Για πρώτη φορά φωτίζεται πανηγυρικά η δύναμη της γυναικείας φιλίας σε πείσμα ηλίθιων στερεοτύπων ανταγωνισμού και μισαλλοδοξίας. Για πρώτη φορά το κοινό παρακολουθεί πως μοιάζει ο κόσμος στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 για τις γυναίκες. Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες, οι ηρωίδες δεν φαντασιώνονται το Happily Ever After, ξέρουν -ή καλύτερα μαθαίνουν- τι επιφυλάσσει ο κόσμος για εκείνες. Και αν η Θέλμα ξεκινάει κάπως πιο αθώα, μιλώντας ακατάπαυστα στην αρχή της ταινίας, στη συνέχεια τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται και να τολμά πράξεις που κανείς δεν θα περίμενε από μια μικροαστή νοικοκυρά του Τέξας.

Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες, οι ηρωίδες δεν φαντασιώνονται το Happily Ever After, ξέρουν -ή καλύτερα μαθαίνουν- τι επιφυλάσσει ο κόσμος για εκείνες. Και αν η Θέλμα ξεκινάει κάπως πιο αθώα, μιλώντας ακατάπαυστα στην αρχή της ταινίας, στη συνέχεια τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται και να τολμά πράξεις που κανείς δεν θα περίμενε από μια μικροαστή νοικοκυρά του Τέξας.

Πασπαλισμένη με σκωπτικό χιούμορ η συγκλονιστική περιπέτεια των δύο γυναικών έχει ανάσες, ήδη από την αρχή. Όταν για παράδειγμα η Λουίζ προτείνει ένα ταξίδι για ψάρεμα, η Θέλμα της λέει πως δεν ξέρει να ψαρεύει για να της απαντήσει η φίλη της «ούτε εγώ αγάπη μου, το κάνει όμως ο Ντάρελ (σ.σ: ο σύντροφός της) πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;» Άντρες που κακοποιούν, άντρες που είναι έτοιμοι να βιάσουν, να παραπλανήσουν, να προδώσουν (θυμηθείτε και τον πρώτο ρόλο του Μπραντ Πιτ σε ταινία). Κατηγορήθηκε πολύ τότε το έργο για τη βία αλλά και τον τρόπο που απεικόνιζε τον ανδρικό πληθυσμό. Ενόχλησε η πόλαροϊντ της αμερικάνικης κοινωνίας μέσα από το κάδρο του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ. Κι ίσως να ήταν έτσι, αν δεν υπήρχε στην ταινία ο ρόλος του ντεντέκτιβ Χαλ (τον υποδύεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ), του μόνου που νοιάζεται για όσα περνούν οι δυο γυναίκες, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί για τα καλά, από ενέργειες που αν όχι δικαιολογημένες είναι κατανοητές μέσα στο βίαιο πλαίσιο που ζουν. Όπως λέει και σπαρακτικά η Λουίζ: «δεν είμαστε στη μέση του πουθενά, αλλά μπορούμε να το δούμε από εδώ».

Όπως λέει και σπαρακτικά η Λουίζ: «δεν είμαστε στη μέση του πουθενά, αλλά μπορούμε να το δούμε από εδώ».

Το 2021 η ταινία γιόρτασε τα 30 έτη ζωής της με τις δύο πρωταγωνίστριες να βρίσκονται και πάλι μαζί σε μια εκδήλωση σε drive- in φορώντας η μία την μπλούζα με το όνομα της άλλης. Στην εκδήλωση η Σούζα Σάραντον πως είχε στηρίξει την εκδοχή της τελικής σκηνής και πως ήταν εκείνη που πρόσθεσε το φιλί μεταξύ των δύο γυναικών, μια επιλογή από ένστικτο. Πάντως η σκηνή αυτή έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως αντικατοπτρισμός της ανυπότακτης γυναικείας φύσης.

Κεντρική εικόνα: ΕΡΤ

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.