Ο πίνακας «Salvador Mundi», «O Σωτήρας του Κόσμου» είναι το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ, ενώ το αναγεννησιακό έργο αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η ιστορία πίσω από τον ακριβότερο πίνακα που πουλήθηκε ποτέ διχάζει την επιστημονική κοινότητα, και το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Last Leonardo» έρχεται να ξετυλίξει το κουβάρι αυτή της ιδιαίτερης επιστημονικής διαμάχης. Τι συμβαίνει όμως;

«Ο Σωτήρας του Κόσμου» πουλήθηκε για πρώτη φορά για μόλις 1.175 δολάρια στην Νέα Ορλεάνη, πριν αποκαλυφθεί ότι ήταν έργο του Ντα Βίντσι. Τον Νοέμβριο του 2017 ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα πληρώνει το αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτησή του. Λίγο αργότερα της δημοπρασίας ιστορικοί της τέχνης και μελετητές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ισχυρίστηκαν πως ο μεγάλος ζωγράφος είχε συνεισφέρει στην δημιουργία του πίνακα μόνο κατά το 20% αποδίδοντας το πορτρέτο σε βοηθό του.

Παράλληλα, όπως έχει συμβεί και με άλλα έργα του Ντα Βίντσι, υπήρξαν εικασίες πως ο «Salvador Mundi» είναι ψεύτικος, με τον μελετητή τέχνης Μπεν Λούις να επιμένει στο βιβλίο του με τίτλο «The Last Leonardo» ότι το ακριβότερο πορτρέτο του κόσμου είναι στην πραγματικότητα πλαστό. Με αυτόν το τρόπο φτάνουμε στο σήμερα και το ντοκιμαντέρ της Sony Pictures το οποίο υπόσχεται να ρίξει φως στην ιστορία του πίνακα, ακολουθώντας την από την αρχή της.

Στο ντοκιμαντέρ «The Last Leonardo» του Αndreas Collider, θα συμπεριληφθούν όλες οι επιστημονικές οπτικές γωνίες, τόσο αυτές που συμφωνούν με την γνησιότητα του πίνακα, όσο και αυτές που την αμφισβητούν. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο από τις 13 Αυγούστου για την Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

 

Ακολουθήστε το womantoc στο instagram

TAGS