Η Ρώσια αναγκάστηκε τελικά να υποχωρίσει μπροστά στις πάρα πολύ ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο και να ελευθερώσει τελικά τις τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν φυλακισμένες εδώ και πάρα πολλούς μήνες μέσα σε δεξαμενές στην Άπω Ανατολή. 

Η υπόθεση είδε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Φεβουάριο όταν διέρευσαν φωτογραφίες από 11 όρκες και 93 φάλαινες μπελούγκα οι οποίες κρατούνται εγκλωβισμένες μέσα στις μικρές δεξαμενές στο λιμάνι Ναχόντκα στον Ειρηνικό ωκεανό και είχαν πουληθεί σε επιχερηματίες. Αμέσως ξέσπασε παγκόσμιο σκάνδαλο ενώ η αγανάκτηση του κόσμου ήταν τεράστια θέτοντας στο στόχαστρο την ρωσική κυβέρνηση. Για την ιστορία να πούμε πως η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου επιτρέπεται η σύλληψη και η πώληση φαλαινών σε ιδιωτικά θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία.

Η ρωσική οργάνωση Sakhalin Watch (Παρατηρητήριο της Σαχαλίνης), η οποία είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ αυτής της απελευθέρωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «απελευθερώθηκαν όλες οι μπελούγκα και ότι η 'φυλακή των φαλαινών' απελευθέρωσε τελικά τους τελευταίους εγκλείστους της!».  

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, σήμερα απελευθερώθηκαν συνολικά 21 μπελούγκα από δύο πλοία. Η απελευθέρωσή τους άρχισε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα) και συνεχίσθηκε μέχρι τις 17:00.  

Αίτημα για την απελευθέρωση αυτών των ζώων, που είχε αναρτηθεί στο change.org, είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων και υπογραφές διασημοτήτων όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.  Αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, η Μόσχα είχε υποσχεθεί να απελευθερωθούν στη θάλασσα όλα αυτά τα κήτη και το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τις τοπικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την απελευθέρωσή τους. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS