Το νησί που αγάπησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Οδυσσέας Ελύτης, την Αίγινα, επέλεξε και ο ζωγράφος Νίκος Νικολάου (1909-1986), στις αρχές του ‘60, να χτίσει το σπίτι του, στην περιοχή Πλακάκια, με την παρακίνηση του συμφοιτητή του στη Σχολή Καλών Τεχνών Χρήστου Καπράλου. Από το 1964 έγινε η μόνιμη κατοικία, το ατελιέ του και ένα από τα πιο εμβληματικά στέκια διανοούμενων και καλλιτεχνών που συγκεντρώνονταν στο νησί, μια παρέα στην οποία επρόκειτο να προστεθεί και ο καρδιακός φίλος και ομότεχνος του Νίκου Νικολάου, Γιάννης Μόραλης.

«Στο σπίτι υπήρχαν καλεσμένοι κάθε βράδυ. Ο Ελύτης, όπως και ο Μόραλης, είχαν μια ρουτίνα που δεν την “έσπαγαν” εύκολα. Περνούσαν από το εργαστήριο του θείου μου, έβλεπαν όλοι μαζί τη δύση του ηλίου, έτρωγαν και συζητούσαν» θυμάται σήμερα ο κληρονόμος και αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης, που μετά τον θάνατο της Αγγέλας Ζουμπουλάκη ανακαίνισε κάποια από τα σπιτάκια του κτήματος, με σεβασμό στην ατμόσφαιρα και την ιστορία τους, μετατρέποντάς τα σε ένα υπέροχο συγκρότημα καταλυμάτων, το Nikolaou Residence, ιδανικό για τους φιλότεχνους επισκέπτες του νησιού.

Το νησί που αγάπησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Οδυσσέας Ελύτης, την Αίγινα, επέλεξε και ο ζωγράφος Νίκος Νικολάου (1909-1986), στις αρχές του ‘60, να χτίσει το σπίτι του, στην περιοχή Πλακάκια

Φόρο τιμής στο παρελθόν του χώρου, αλλά και στη στενή φιλία του Νικολάου και του Μόραλη, αποτίει ένα γλυπτό του δεύτερου –δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη στον Δήμο Αίγινας– που έχει τοποθετηθεί απέναντι από το κτήμα, σηματοδοτώντας την άφιξη των ταξιδιωτών σε αυτόν τον παράδεισο φύσης, τέχνης, αλλά και φιλοζωίας: Ένα από τα γεγονότα που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη του Θοδωρή Ζουμπουλάκη είναι οι σαράντα γάτες του θείου του, «σημείο τριβής» με τη σύντροφό του, για τις οποίες πήγαινε, κάθε πρωί, στην ψαραγορά και αγόραζε φρέσκα ψάρια, ακόμα και μπαρμπούνια στις γιορτές! «Ό,τι αγαπούσε το φρόντιζε, όμως εμείς, τα παιδιά, θυμόμαστε περισσότερο τα γέλια που κάναμε με τις αντιδράσεις της θείας» έχει σχολιάσει σχετικά ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης.

Τα τρία ανακαινισμένα σπιτάκια που διατίθενται για ενοικίαση (Ρόδι, Ελιά, Φυστίκι) βρίσκονται στην καρδιά του κτήματος, φωλιασμένα ανάμεσα σε ελιές και πέτρες σμιλευμένες στο χέρι. Στη διακόσμηση, πίνακες του Νίκου Νικολάου, έργα τέχνης και αντικείμενα από τη συλλογή της Γκαλερί Ζουμπουλάκη παντρεύουν την ελληνική κληρονομιά με ένα μοντέρνο, εκλεκτικό στυλ.

Οι επισκέπτες, όταν χορτάσουν ατμόσφαιρα και γαλήνη στις ιδιωτικές γωνιές του μεσογειακού κήπου, μπορούν να εξερευνήσουν τα υπέροχα τοπία του νησιού – τις παραλίες, τις σπηλιές, τα μονοπάτια, τους ελαιώνες– , τα ιστορικά αξιοθέατα (όπως το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και το μνημείο της Παλαιοχώρας) και τη γαστρονομία του.

Δείτε εικόνες από το Nikolaou Residence:

Info

www.nikolaouresidence.gr, Instagram, Facebook

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS