ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πιο κουλ νησί: Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πάνε και ξαναπάνε στην Τήνο (όχι μόνο τον Αύγουστο)

Το νησί των Κυκλάδων διώχνει την ταμπέλα του θρησκευτικού τουρισμού και μεταμορφώνεται σε εναλλακτικό στέκι εξωστρεφούς προσκυνήματος.

Το πιο κουλ νησί: Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πάνε και ξαναπάνε στην Τήνο (όχι μόνο τον Αύγουστο)

«Καλά, όλη την κοινωνικότητα σου εδώ θα την διοχετεύσεις; Δεν κρατάς λίγη και για την Αθήνα, που ζεις μέσα από το Assassin's Creed;» λέει ο Χρίστος σχολιάζοντας την εγκαρδιότητα του Αλέξανδρου με τους άγνωστες γείτονες, της Κώμης, του χωριού που μας φιλοξενούσε. «Είναι όλοι εξαιρετικά φιλικοί, ρε φίλε» απαντάει ο Άλεξ.

Πράγματι, το ηθικό χρέος της φιλοξενίας, δεν μένει στους μύθους του Ξένιου, γίνεται καθημερινό χαμόγελο, γλυκιά επαφή και απρόσκοπτο τρατάρισμα. Κάθε μέρα βρίσκαμε στο τραπέζι μας καλούδια, άλλοτε σύκα και δαμάσκηνα, άλλοτε λεμόνια και ντομάτες, άλλοτε μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Τα τελευταία, δε, στον φούρνο με αλατοπίπερο είναι μεζές πρώτης. Άριστη συνοδεία για τη ρακή του Μαθιού, δικό του απόσταγμα. Ο Μαθιός και η Ελένη, οι ιδανικοί οικοδεσπότες. Πρώτη φορά έβαζαν το σπίτι τους airbnb. «Μακάρι να κάναμε καλό ποδαρικό» τους είπαμε μέσα σε όλες τις άλλες χαρές που ανταλλάξαμε.

Το πιο κουλ νησί: Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πάνε και ξαναπάνε στην Τήνο (όχι μόνο τον Αύγουστο)
«Είναι όλοι εξαιρετικά φιλικοί, ρε φίλε» απαντάει ο Άλεξ.

Φτάνοντας στην Τήνο, στο λιμάνι, κουτουλάς με την εφαρμοσμένη ορθοδοξία. Ντόινγκ. Γονυπετείς και άλλοι σταυροκοπημένοι ανηφορίζουν το δρόμο της Μεγαλόχαρης, δεξιά και αριστερά τα εκκλησιαστικά σουβενίρ καταμετρούν τα βήματά τους. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα. Πίσω από αυτήν, στην άλλη μεριά του νησιού, στην παραλία της Λυχναφτιάς ας πούμε ή της Λιβάδας η θρησκεία φλερτάρει με τον παγανισμό και η αδάμαστη ομορφιά της φύσης έχει, κάθε μέρα, τη γιορτή της. Τα βράχια, τα βουνά, τα νερά και ο κεντρικός κάμπος -έστω και μικρός- της Τήνου σε αγκαλιάζουν όπως πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. «Τείνω να πιστέψω πως είμαι στην Τήνο» παίζει με τις λέξεις ο Δημήτρης.

Κι ενώ όλα μοιάζουν οικεία, είναι ταυτόχρονα τόσο μοναδικά, τόσο ασύγκριτα, χωρίς να το έχουν πάρει διόλου πάνω τους. Η Τήνος δεν έχει, για παράδειγμα, το θεϊκό κάλλος της Μυκόνου, ούτε την γκλάμορους τσαχπινιά της Πάρου, ούτε τη σοφιστικέ χαλαρότητα της Αντιπάρου. Έχει τον δικό της αέρα, που μπορεί να είναι πολλών μποφόρ, αλλά καταπραΰνει το τσι. Ηρεμεί τα τσάκρα. Η Τήνος μοιάζει με μια έμπειρη δασκάλα γιόγκα που ξέρει πως να σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές ανάσες και τελικά τις σωστές αποφάσεις.

Φτάνοντας στην Τήνο, στο λιμάνι, κουτουλάς με την εφαρμοσμένη ορθοδοξία. Ντόινγκ.
Για κάποιο λόγο στην Τήνο γιορτάζουν τη σήμανση των δρόμων με κορδέλες.

«Φυσάει», «φυσάει πολύ», δύο λέξεις που ακούς σαν μάντρα στο νησί. «Είναι καλός ο αέρας, τον έχουμε ανάγκη» λέει ο Μαθιός, που είναι παλιός και ξέρει. Πράγματι, μια μέρα δε κουνήθηκε ούτε φύλλο, η άπνοια ακινητοποίησε τα πάντα. Η ζέστη έπεσε πάνω μας σαν εγκάρδια μαρμελάδα στο ψωμί. «Αχ, να φυσήξει λίγο» είπε κάποιος από την παρέα, βουτώντας στη μυστική θάλασσα της Απηγανιάς και οι υπόλοιποι ήμασταν σίγουροι ότι ο Μαθιός χαμογελούσε πονηρά στη βεράντα του. «Τι σημαίνει μπορεί;» ρωτάει ο Μπόρις από το Εκουαδόρ, ο οποίος ακούει παράτονα το όνομά του να αναπαράγεται σχεδόν σε κάθε φράση μεταξύ των Ελλήνων. «Ίσως, Μπόρις, αυτό σημαίνει». «Ίσως, ε; Ούτε ναι, ούτε όχι. Η πιο σοφή απάντηση σε όλα» συμπληρώνει.

Στο χωριό του Πύργου η υψηλή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής συνεχίζεται.
Η σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «Η Αλίκη στα χωριά της Τήνου».

Ίσως να είναι υπερβολή, αλλά το καλοκαίρι σετάρει με τα άκρα: Ο έρωτας με το νησί περνάει πρώτα από το στομάχι. Η κουλτούρα της γεύσης είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να απολαύσεις, μαζί με τη νιρβάνα και την έλλειψη πόζας. Αμέσως μετά έρχεται η σχεδόν μεταφυσική αίσθηση ότι τα θαύματα συμβαίνουν και ότι σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «Η Αλίκη στα χωριά της Τήνου». Κάθε χωριό και μια ιστορία, μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση, μια συναρπαστική συμφωνία με το απρόσμενο. Πολλά χωριά, πολλές ιστορίες κι άλλες τόσες διαδρομές. «Δεν μας φτάνουν οι μέρες. Θα ξανάρθουμε» συμφωνούν ο Μπίλυ και η Χαρά.

Το τελικό βάπτισμα γίνεται στην Κολυμπήθρα, την παραλία που ξεπλένει όλες τις αμαρτίες. Μεγάλη, φουριόζα και κυματιστή. Σαν τα μαλλιά του Ποσειδώνα. Τα μαγικά μανιτάρια-ομπρέλες δε βρίσκονται εκεί τυχαία. Όπως τυχαία δεν βρίσκεται κανένας από τους πάμπολλους γνωστούς και φίλους που αποβιβάστηκαν φέτος στο νησί. Όλοι ξέρουν.

Τα μαγικά μανιτάρια-ομπρέλες δε βρίσκονται εκεί τυχαία.

Η πράσινη, χιλιοφωτογραφημένη βελούδινη πολυθρόνα στην Κολυμπήθρα.
Να κι ένα τσαγιερό καταμεσής της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Στο Βόλακα.
Καρτ ποστάλ όπως παλιά.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.