«Οι γυναίκες έχουν μυαλό και έχουν και ψυχή, εκτός από καρδιά,» να λέει η Τζο Μαρτς, μία από τις πιο εμβληματικές, ανατρεπτικές, ξεχωριστές και δυναμικές ηρωίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 

Όταν η Λουίζα Μέι Άσκοτ πρωτοέγραψε τις «Μικρές Κυρίες» το 1868, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Με τη Τζέιν Ώστεν και τις αδελφές Μπροντέ να έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μία λαμπρή πορεία των γυναικών στον κόσμο των γραμμάτων, όλο και περισσότερες γυναίκες έπαιρναν την απόφαση να δημοσιεύσουν τα έργα τους, υπογράφοντας με το όνομα τους, δίχως να κρύβονται πια πίσω από την ανωνυμία τους.

Η τρυφερή ιστορία των τεσσάρων αδελφών Μαρτς, της Μεγκ, της Τζο, της Μπεθ και της Έιμι είναι σχεδόν αυτοβιογραφική και η κεντρική ηρωίδα εμφανίζεται να γράφει κι εκείνη ένα βιβλίο για την δική της οικογένεια. Μυθιστόρημα μέσα σε μυθιστόρημα, λοιπόν, και ένα απίστευτα γλυκό στόρυ για την αδελφική αγάπη, την ενηλικίωση που δεν την δέχονται όλοι το ίδιο ψύχραιμα, για τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, την ανεκπλήρωτη επιθυμία, τον πόλεμο, τον θάνατο, τις οικογενειακές σχέσεις, τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Με τη Τζέιν Ώστεν και τις αδελφές Μπροντέ να έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μία λαμπρή πορεία των γυναικών στον κόσμο των γραμμάτων, όλο και περισσότερες γυναίκες έπαιρναν την απόφαση να δημοσιεύσουν τα έργα τους, υπογράφοντας με το όνομα τους.

Ίσως η απόλυτα χριστουγεννιάτικη ιστορία των εφηβικών μας χρόνων, ένα βιβλίο στο οποίο πολλοί από εμάς επιστρέψαμε ξανά και ξανά ανακαλύπτοντας νέα νόηματα μέσα στο πέρασμα των χρόνων, οι κλασικές πια «Μικρές Κυρίες» επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη μετά την συγκλονιστική μεταφορά τους το 1994 με τους Γουινόνα Ράιντερ, Κρίστιαν Μπέιλ, Γκαμπριέλ Μπερν, Κρίστεν Ντανς, Κλερ Ντέιβις και Σούζαν Σάραντον. 

Το καστ παραμένει το ίδιο εντυπωσιακό και στη φετινή μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος, έχοντας στους βασικούς ρόλους τους Τίμοθι Σαλαμέ (γνωστό από την υπέροχη ερμηνεία του στο «Call Me By Your Name»), Έμμα Γουάτσον, Φλόρενς Πογκ, Λάουρα Ντερν και Μέριλ Στριπ. 

Ένα απίστευτα γλυκό στόρυ για την αδελφική αγάπη, την ενηλικίωση που δεν την δέχονται όλοι το ίδιο ψύχραιμα, για τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, την ανεκπλήρωτη επιθυμία, τον πόλεμο, τον θάνατο, τις οικογενειακές σχέσεις, τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Το φιλμ έχει τη σκηνοθετική υπογραφή της υπέροχης Γκρέτα Γκέργουικ, του «θηλυκού Γούντι Άλεν», της γυναίκας πίσω από το «Frances Ha»,  το "Μaggie's Plan" και το "Lady Bird" και θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Δες το υπέροχο τρέιλερ της ταινίας «Μικρές Κυρίες» που έρχεται στους κινηματογράφους ανήμερα των Χριστουγέννων. 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS