Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου - George Zongolopoulos Foundation, δίνει ζωή σε ένα έργο-σύμβολο της Αθήνας, το «Πεντάκυκλο» του διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επαναφέροντάς το σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με το όραμα του δημιουργού του.

Ένα έργο ζωντανό στην ανανεωμένη Πλατεία Ομονοίας, όπου η αδιάκοπη ροή του νερού δίνει την κίνηση στους πέντε μεταλλικούς κύκλους που το αποτελούν, αντανακλώντας τον ρυθμό της καρδιάς της Αθήνας.

Κατά την διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας το 2001 τοποθετήθηκε το έργο «Πεντάκυκλο», το οποίο είχε εκτεθεί και στην Biennale Βενετίας τον ίδιο χρόνο αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια. Το έργο έχει ύψος 15 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελείται από πέντε κύκλους. Με την βοήθεια του νερού οι κύκλοι κινούνται δίνοντας ζωή και ρυθμό στο έργο. Ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος, συνήθιζε να αναφέρεται στο νερό σαν το αίμα του γλυπτού.

Ο Έλληνας γλύπτης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Θωμά Θωμόπουλο και στη συνέχεια εργάστηκε στο ατελιέ του Γάλλου γλύπτη Marcel Gimond, στο Παρίσι. Εκτός από τη γλυπτική ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του υπουργείου Παιδείας την περίοδο 1930-1940 και ασχολήθηκε με την μελέτη και κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων κι εκκλησιών. Υπήρξε ενεργό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων, συμμετέχοντας σε πλήθος εκθέσεων. 

Το υδροκινητικό γλυπτό αποκαταστάθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας με τον Δήμο Αθηναίων, «Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο».

Μάθετε περισσότερα στο https://www.onassis.org/el/news/five-circles-g-zongolopoulos-fully-functional-omonoia-square

 

 

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram 

TAGS