Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι χαρακτηρίζεται συχνά ως «η ομορφότερη λεωφόρος του κόσμου». Είτε είναι πράγματι, είτε όχι το σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Φωτός, φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως. 

Τώρα ο διάσημος, φαρδύς δρόμος της γαλλικής πρωτεύουσας ετοιμάζεται να ανανεωθεί και να αποκτήσει έναν φρέσκο, περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα, αφού ο δήμος του Παρισιού θα ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τη λεωφόρο σε έναν καταπράσινο, όμορφο κήπο που θα αποτελέσει την καρδιά ολόκληρης της πόλης. 

Το έργο ανακατασκευής έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο PCA, το οποίο έχει καταθέσει ήδη τις σχεδιαστικές μακέτες, έχοντας οραματιστεί έναν τεράστιο, υπέροχο κήπο τον οποίο θα διασχίζουν πλέον ο μισός αριθμός αυτοκινήτων από εκείνον που περνούσαν μέχρι τώρα από τα γνωστό Champs-Élysées. Στόχος είναι να προωθηθεί η κουλτούρα της πεζοπορίας, αλλά και της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που αναμένεται να μειώσει σημαντικά και τη ρήπανση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο το πλάνο θα ολοκληρωθεί σε βάθος αρκετών χρόνων με σκοπό να μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος, η υπερθέρμανση και το μποτιλιάρισμα, τρία βασικά θέματα στον δήμο του Παρισιού, και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα αλλά και του χώρου όπου θα κινούνται οι πεζοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο θα έχει τελειώσει στο σύνολο του το 2030, αν και η αρμόδια επιτροπή που διαχειρίζεται τη μεταμόρφωση των Ηλυσίων Πεδίων επιθυμούσε να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024, οι οποίοι θα λάβουν χώρα στο Παρίσι. Ωστόσο έχει γίνει πλέον σαφές ότι ένα πρότζεκτ τόσο μεγάλης έκτασης, το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης δε μπορεί να τελειώσει με βιασύνη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS