Οι φανατικοί του φανταστικού θα στο πουν με το χέρι στην καρδιά. Καμία άλλη ιστορία του είδους δεν μπορεί να ξεπεράσει σε γοητεία, αλλά και σε σημασία την τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Ο μεταγενέστερος Μάικλ Μούρκοκ έκανε την δική του μνημειώδη προσπάθεια, κατασκευάζοντας τον απόλυτο αντιήρωα της λογοτεχνίας φαντασίας, τον καταραμένο, από πολλές απόψεις, Έλρικ του Μελνιμπονέ, η J.K Rowling έγινε η πρώτη συγγραφέας στον κόσμο που γίνεται δισεκατομμυριούχος αποκλειστικά από τις εισπράξεις των βιβλίων της χάρη στον Χάρι Πότερ, και ο George Lucas πέρασε στο πάνθεον του σινεμά με την πιο καταπληκτική σειρώ sci-fiction ταινιών στην ιστορία: το saga του Star Wars. Παρόλα αυτά η αγωνιώδης περιπέτεια του Φρόντο και της παρέας του να φτάσουν μέχρι τη Μόρντορ προκειμένου να καταστρέψουν μία για πάντα το δακτυλίδι που έχει την δύναμη να κυριεύει, να καταδυναστεύει και να κάνει υποχείριο του όποιον το φοράει, παραμένει αξεπέραστη και ο κόσμος που δημιούργησε ο μάγος J.R.R. Tolkien το 1954 θα είναι πάντα στις συνειδήσεις όλων όσων αγαπούν το ανεξάντλητο πεδίο του fantasy η κορωνίδα στο στέμμα της πιο παραμυθένιας ενδοχής της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Χάρη σε όλα τα παραπάνω η μακρινή Νέα Ζηλανδία θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από ένας ενδιαφέρον, διαφορετικός τουριστικός προορισμός που αποτελεί σίγουρα, για πολλούς, ταξίδι ζωής. Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι εκεί προκειμένου να επισκεφθούν για λίγες έστω ώρες το σημείο των γυρισμάτων της υπέροχης τριλογίας, εκεί όπου μέχρι σήμερα υπάρχει άθικτο το Shire, το καταπράσινο, φωτεινό χωριό των Χόμπιτ, το μέρος όπου η μπύρα ρέει άφθονη και ο ύπνος κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων είναι πιο γλυκός.

Με άλλα λόγια ο ενθουσιασμός του κοινού την στιγμή που ανακοινώθηκε πως μία μεγάλη έκθεση γεμάτη αντικείμενα από τον κόσμο του J.R.R. Tolkien πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Πανέμορφα, αυθεντικά σχέδια από την προσωπική συλλογή του μεγάλου συγγραφέα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Tolkien φαντάστηκε στο μυαλό του τον Άρχοντα του Δακτυλιδιών τόσες δεκαετίες νωρίτερα και μας εντάσσουν εκ νέου, στο σύμπαν των Χόμπιτ, του Σιλμαρίλιον και του Άρχοντα μέσα από την πιο ζωντανή σειρά ζωγραφιών.

Η εκτενής έκθεση αφιερωμένη στο έργο και τις δημιουργίες του πιο αγαπημένου, σύχρονου «παραμυθά» έκανε εγκαίνια στις 25 Ιανουαρίου στο The Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει ως τις 10 Μαίου.

Conversations with Smaug

Εξαιτίας του μεγάλου κόστος η ζωγραφιά Conversations with Smaug δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική έκδοση του Hobbit και δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

The Hill: Hobbiton-across-the Water

Ο Τolkien εμπνεύστηκε στο χωριό των Χόμπιτ, Shire, από τα τοπία στην εξοχή έξω από την πόλη του Birmingham.

 Dust-jacket design for The Hobbit

Στο εξώφυλλο του βιβλίου Χόμπιτ τα πουλιά στα δεξιά συμβολίζουν τις δυνάμεις του καλού, ενώ ο δράκος στα αριστερά τις δυνάμεις του κακού.

Mε πληροφορίες από το Time Out.

TAGS