Αποκαλείται «γάτα celebrity» και είναι από τις πιο διάσημες γάτες της Τουρκίας. Η Gli ζει εδώ και δεκαέξι χρόνια στην Αγία Σοφία και έχει χαϊδευτεί από τον Ομπάμα και τον Ερντογάν. Αν και η δική της προτεραιότητα είναι, μάλλον, να έχει μια στέγη και σταθερό φαγητό, τα οποία έχει εξασφαλίσει από τη γέννησή της, γι’ αυτό και έχει μετατρέψει το ορόσημο της Κωνσταντινούπολης σε σπιτικό της.

Η Gli, που το όνομά της σημαίνει «ένωση αγάπης», υιοθετήθηκε από μια αρχαιολόγο, την Defne Bali, που δουλεύει στην Αγία Σοφία εδώ και χρόνια. Η τιγρέ γατούλα είχε έναν αδερφό, τον Pati, και μια αδερφή, την Kizim. Η μητέρα τους ονομαζόταν Sofi. Ο Pati πέθανε, δυστυχώς, ενώ η Kizim είχε μια περιπέτεια, με ευτυχή έκβαση. Εγκλωβίστηκε σε ένα περιφραγμένο σημείο του ναού αλλά από τα ουρλιαχτά της, το προσωπικό κινητοποιήθηκε και την έσωσε. Από τότε, έχασε κυριολεκτικά τη φωνή της: έκανε δύο χρόνια να νιαουρίσει ξανά.

Η Gli σε όλη της τη ζωή απέκτησε ένα και μοναδικό γατάκι, το μαυράκι Karakiz, που δυστυχώς δεν έμελλε να ζήσει πολύ. Σε ένα ατύχημα με τουριστικό λεωφορείο έσπασε την πλάτη του και ο τότε διευθυντής του μουσείου αποφάσισε να του κάνει ευθανασία.

Το αρχικό όνομά της ήταν Gri, από το χρώμα της, αλλά η λέξη μετατράπηκε σε Gli γιατί έμοιαζε να της ταιριάζει περισσότερο. Όταν ήταν μικρότερη συνήθιζε να κυνηγάει πουλιά, αλλά πλέον λόγω της ηλικίας και των προβλημάτων όρασής της έχει κόψει αυτό το «χόμπι».

Τι θα απογίνει όμως μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί; Μάλλον η καθημερινότητά της θα συνεχιστεί όπως πριν. Συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος Defne Bali έγραψε στο Instagram: «Η Αγία Σοφία άνοιξε για λατρεία ως τζαμί. Για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για μετεγκατάσταση της Gli. Η Gli θα συνεχίσει να ζει εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Δείτε φωτογραφίες της Gli:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS