Η ανακαίνιση της πλατείας Ομονοίας ολοκληρώθηκε και το εμβληματικό, κεντρικό σημείο της Αθήνας ανοίγει σήμερα για όλους τους πολίτες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το βράδυ θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά και το σύντριβάνι το οποίο έχει διάμετρο 40 μέτρων και δεσπόζει στο κέντρο της μεγάλης πλατείας.

Εκεί και το εντυπωσιακό μεταλλικό γλυπτό «Πεντάκυκλο», μία σύνθεση από κύκλους που έχει την υπογραφή του βραβευμένη καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου. 

Το χαρακτηριστικό έργο τοπθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ομόνοια το 2001, ενώ την ίδια χρονιά είχε εκπροσωπήσει την χώρα μας και στην Biennale της Βενετίας.


Το πολύπαθο γλυπτό, που μέχρι σήμερα φάνταζε από μακρυά σαν μια περίτεχνη σιδεριά, βρίσκεται ανατολικά της πλατείας μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή νερού. Εχει ύψος 15 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελείται από σταυροειδή κατασκευή με πέντε κύκλους οι οποίοι κινούνται με τη βοήθεια του νερού.

Η υδροκινητική λειτουργία του γλυπτού επί σειρά ετών παρέμενε ημιτελής, καθώς είχε διακοπεί η παροχή νερού. Εξαίρεση αποτελεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τέλη 2008 με αρχές 2009, κατά το οποίο το έργο συντηρήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και λειτούργησε, όπως το είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του.

Και ξεχασμένος να είναι κάποιος, περνώντας από την Ομόνοια, δεν μπορεί παρά να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να απολαύσει τις ψιχάλες από το γλυπτό που πέφτουν στο πρόσωπο. Οπως έλεγε και ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος, «Το νερό είναι το αίμα του γλυπτού».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS