Η ευαισθησία μου απέναντι στην αγένεια είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ρολάρω τα μάτια μου απλώς αν κάποιος μπει μαζί μου στο ασανσέρ και δεν καλημερίσει. Το παραδέχομαι πως η έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας συνδυαστικά – ή μη - με την αρνητικότητα μπορούν να μου προκαλέσουν αυτή την έντονα δυσάρεστη αίσθηση σαν να έφαγες ληγμένο γιαούρτι.

Ωστόσο, ο ανίκητος συνδυασμός της ανοχής στη χυδαιότητα και της θρασύτητας υπό την αιγίδα του πολυφορεμένου «μα είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου» με ιντριγκάρουν ακόμη περισσότερο να ανταποδίδω με εκείνον τον τρόπο που ξεφεύγει από την κοινωνική νόρμα. Παραδόξως με ευγένεια. Και όταν έχω κέφι και με λίγο σαρκασμό.

Η παραπάνω διαμαρτυρία ως προς την αγένεια και την αδιακρισία που μαστίζουν την Ελλάδα του 2020 προκύπτει με αφορμή μια ερώτηση που δεν παύει να με εκπλήσσει ποτέ. Πάρτε λίγα λεπτά και σκεφτείτε, ποιο είναι το πιο αδιάκριτο πράγμα που θα μπορούσε να σας ρωτήσει κάποιος. Κάθε πότε κάνεις σεξ; Πόσα λεφτά βγάζεις; Εχεις απατήσει ποτέ το σύντροφό σου;

Αν νιώσατε άβολα μόνο στη σκέψη αυτών των ερωτήσεων, τότε μπορείτε να κατανοήσετε σε τι δύσκολη θέση έρχονται οι άνθρωποι – συνήθως άνω των 30 – που πρέπει να απαντήσουν στο «εσείς πότε με το καλό θα κάνετε παιδί;». Αν εξετάσουμε επομένως τις προεκτάσεις πίσω από αυτό το ερώτημα. Μπορείς να διαβάσεις πίσω από αυτές τις 8 λέξεις, απορίες όπως «θέλετε να κάνετε παιδιά;», «έχετε κάποιο πρόβλημα γονιμότητας» ή ακόμη και «έχετε τακτικές σεξουαλικές επαφές;». Προφανώς κανένας δεν θα ρωτούσε ευθέως κάποιον άλλο «Εχετε προβλήματα υπογονιμότητας»; Ωστόσο, είναι σύνηθες να ρωτούν νιόπαντρα και μη ζευγάρια είτε με αφέλεια είτε με δεύτερες σκέψεις από πίσω, για το πότε θα κάνουν παιδί.

Όσο οικειότητα και να αισθάνεται κάποιος, δεν του παραχωρείται κανένα δικαίωμα να ασχολείται με τόσο προσωπικά θέματα που αφορούν το ζευγάρι. Είναι βαθιά αδιάκριτο και το μόνο που συμβαίνει είναι ο άνθρωπος που ερωτάται να έρχεται σε τρομερά δύσκολη θέση. Όποια και να είναι τα κίνητρα, από απλή περιέργεια/διάθεση κουτσομπολιού μέχρι πλύση εγκεφάλου σχετικά με την αυτοεκπλήρωση της γυναίκας μέσω της μητρότητας, το σίγουρο είναι ότι δεν είναι η δουλειά κανενός πως διαχειρίζεται μια γυναίκα τη ζωή της, το σώμα της και την οικογένεια της.

Όχι, το απαράδεκτο αυτού του ερωτήματος δεν έγκειται στην θλιβερή απάντηση η οποία μπορεί να αφορά όσους προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ταλαιπωρούνται για καιρό και δεν τα καταφέρνουν. Αφορά κάθε άνθρωπο που είτε θέλει/δεν θέλει/μπορεί/ δεν μπορεί, σίγουρα δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό στους άλλους το τι θα κάνει στην προσωπική του ζωή.

Όπότε το πρώτο βήμα για να δώσουμε να καταλάβει ο άλλος πως το αν και πότε θα τεκνοποιήσουμε είναι μια πολύ ιδιωτική υπόθεση, είναι να ξεκαθαρίζουμε με ευθύτητα αλλά πάντα ευγενικά πως δεν έχουμε απάντηση για κάτι τόσο προσωπικό. Το δεύτερο βήμα είναι να μην δικαιολογούμαστε σε κανένα επίπεδο ούτε για μυστικοπάθεια ούτε για έλλειψη εμπιστοσύνης στο συνάνθρωπο. Τέλος αν θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας μήπως και παραδειγματιστεί κάποιος εκεί έξω, μπορούμε να εξηγήσουμε ευγενικά πως η σεξουαλική μας ζωή, οι ωοθήκες μας και η φιλοσοφία μας απέναντι στη μητρότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Μόνο καλό θα τους κάνουμε αν τους το πούμε, αφού προφανώς στον εγκέφαλό τους δεν έχει κυκλοφορήσει αυτή η εκδοχή. Ετσι ίσως την επόμενη φορά να το σκεφτούν διπλά πριν κάνουν τέτοιου είδους αγενείς ερωτήσεις με το μανδύα του αυθορμητισμού. Και μην ξεχνάμε πως διατηρώντας την ευγένεια μας και τη ψυχραιμία μας, θα βάλουμε πολύ πιο εύκολα τον καθένα στη θέση του. Αλλωστε, η αγένεια μπορεί να χάσει μόνο από την ευγένεια.

Φωτογραφία: upsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS