ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το μυστικό της 108χρονης που νίκησε και την ισπανική γρίπη του 1918 και τον κορονοϊό

Η εγγονή της υπεραιωνόβιας Άννα ντελ Πριόρε χαρακτηρίζει «θαύμα» την επιβίωση της γιαγιάς της, ταυτόχρονα όμως την αποδίδει στον τρόπο ζωής της.

Το μυστικό της 108χρονης που νίκησε και την ισπανική γρίπη του 1918 και τον κορονοϊό

Μια 107χρονη από το Νιου Τζέρσεϊ, που σε έναν μήνα κλείνει τα 108 χρόνια της, η Άννα ντελ Πριόρε, είναι ανάμεσα στους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο που νίκησαν τον κορονοϊό (το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει μέχρι στιγμής μια 113χρονη Ισπανίδα). Όμως η ιστορία της Άννα είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμα λόγο: Ως παιδί, είχε καταφέρει να επιβιώσει και από την ισπανική γρίπη, που το 1918 είχε θερίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Όταν η Ντελ Πριόρε διαγνώστηκε με COVID-19 τον Μάιο, η εγγονή της, Νταρλίν Τζασμίν, περίμενε τα χειρότερα. Όπως είπε η τελευταία στην εφημερίδα Asbury Park Press: «Σκέφτηκα, Θεέ μου, αυτό ήταν. Αυτό θα τη νικήσει».

Αλλά η Ντελ Πριόρε δεν υπέκυψε στην επίθεση του νέου κορονοϊού. Ναι μεν παρουσίασε πυρετό και ανορεξία, αλλά δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα ούτε νοσηλεία. Αντιθέτως, συνεχίζει μέχρι σήμερα να απολαμβάνει τη μουσική και το χορό στο ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων Brighton Gardens, όπου διαμένει πλέον.

«Ανέκαθεν χόρευε, ανέκαθεν αγαπούσε τη μουσική» λέει η 66χρονη εγγονή της. «Μόλις ακούει μουσική, αρχίζει να χτυπάει το πόδι της ρυθμικά».

Δεν βρίσκει όμως ενέργεια μόνο για χορό, αλλά και για καθημερινό κολύμπι η αειθαλής υπεραιωνόβια. «Νιώθω καλά. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανή» δηλώνει η ίδια.

Η Τζασμίν χαρακτηρίζει την επιβίωση της γιαγιάς της ως «θαύμα», ταυτόχρονα όμως την αποδίδει στον υγιεινό τρόπο ζωής που ανέκαθεν ακολουθούσε. «Συνηθίζαμε να περπατάμε συχνά στο Μπρούκλιν – για να πάμε στο σουπερμάρκετ, στον φούρνο. Κάθε βράδυ μαγείρευε σπιτικά γεύματα από το μηδέν. Όλα μεσογειακά: με ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς».

«Ο κόσμος δεν με πιστεύει όταν το λέω, αλλά είναι καταπληκτικό να βλέπεις τη διαδρομή της Άννα» λέει μια από τις γυναίκες που τη φροντίζουν στο ίδρυμα, η Λόρα Χέιλ, προσθέτοντας: «Για την υπόλοιπη ζωή μου θα έχω να λέω ότι γνώρισα και αγάπησα κάποιον που κατάφερε να φτάσει σε αυτή την ηλικία υγιής».

Δείτε την Άννα ντελ Πριόρε να χορεύει ακόμα και σήμερα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Brighton Gardens of Middletown

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.