Μια 107χρονη από το Νιου Τζέρσεϊ, που σε έναν μήνα κλείνει τα 108 χρόνια της, η Άννα ντελ Πριόρε, είναι ανάμεσα στους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο που νίκησαν τον κορονοϊό (το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει μέχρι στιγμής μια 113χρονη Ισπανίδα). Όμως η ιστορία της Άννα είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμα λόγο: Ως παιδί, είχε καταφέρει να επιβιώσει και από την ισπανική γρίπη, που το 1918 είχε θερίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Όταν η Ντελ Πριόρε διαγνώστηκε με COVID-19 τον Μάιο, η εγγονή της, Νταρλίν Τζασμίν, περίμενε τα χειρότερα. Όπως είπε η τελευταία στην εφημερίδα Asbury Park Press: «Σκέφτηκα, Θεέ μου, αυτό ήταν. Αυτό θα τη νικήσει».

Αλλά η Ντελ Πριόρε δεν υπέκυψε στην επίθεση του νέου κορονοϊού. Ναι μεν παρουσίασε πυρετό και ανορεξία, αλλά δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα ούτε νοσηλεία. Αντιθέτως, συνεχίζει μέχρι σήμερα να απολαμβάνει τη μουσική και το χορό στο ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων Brighton Gardens, όπου διαμένει πλέον.

«Ανέκαθεν χόρευε, ανέκαθεν αγαπούσε τη μουσική» λέει η 66χρονη εγγονή της. «Μόλις ακούει μουσική, αρχίζει να χτυπάει το πόδι της ρυθμικά».

Δεν βρίσκει όμως ενέργεια μόνο για χορό, αλλά και για καθημερινό κολύμπι η αειθαλής υπεραιωνόβια. «Νιώθω καλά. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανή» δηλώνει η ίδια.

Η Τζασμίν χαρακτηρίζει την επιβίωση της γιαγιάς της ως «θαύμα», ταυτόχρονα όμως την αποδίδει στον υγιεινό τρόπο ζωής που ανέκαθεν ακολουθούσε. «Συνηθίζαμε να περπατάμε συχνά στο Μπρούκλιν – για να πάμε στο σουπερμάρκετ, στον φούρνο. Κάθε βράδυ μαγείρευε σπιτικά γεύματα από το μηδέν. Όλα μεσογειακά: με ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς».

«Ο κόσμος δεν με πιστεύει όταν το λέω, αλλά είναι καταπληκτικό να βλέπεις τη διαδρομή της Άννα» λέει μια από τις γυναίκες που τη φροντίζουν στο ίδρυμα, η Λόρα Χέιλ, προσθέτοντας: «Για την υπόλοιπη ζωή μου θα έχω να λέω ότι γνώρισα και αγάπησα κάποιον που κατάφερε να φτάσει σε αυτή την ηλικία υγιής».

Δείτε την Άννα ντελ Πριόρε να χορεύει ακόμα και σήμερα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Brighton Gardens of Middletown

TAGS