Το πρώτο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στα νότια προάστια της Αθήνας ανοίγει για το κοινό στην καρδιά του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace, στη Βουλιαγμένη. Μια κάψουλα του ελληνικού πολιτισμού βρίσκεται πλέον σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον διεθνούς αναψυχής, προσφέροντας σε ξένους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, έναν μοναδικό προορισμό για αγοραστικές εμπειρίες με ψυχή.

Βραχιόλι από την ομάδα B612 με θέμα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Τολμηρή κίνηση πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, το Benaki Museum Pavilion καινοτομεί σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται για το πρώτο μουσειακό κατάστημα στον κόσμο που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σχεδιάστηκε, έτσι, ως ένας πρότυπος «τόπος» στον οποίον συνοψίζεται η σταθερή επιδίωξη του Μουσείου Μπενάκη να γεφυρώσει το παρελθόν με το μέλλον.

Από άποψη σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική πρόταση του γραφείου Kois Associated Architects βασίζεται στη λειτουργική απλότητα του μοντερνισμού, την οποία επενδύει με εντυπωσιακά σύγχρονα υλικά, δημιουργώντας ένα αυτόνομο κτίριο 60 τ.μ. που παραδίδει στο μέλλον την ελληνική αρχιτεκτονική κληρονομιά της γενιάς του ΄60.

Μαντήλι του Παντελή Βιταλιώτη με θέμα εμπνευσμένο από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη
Ασημένιο αντίγραφο οινοχόης από το 675-650 π.Χ.

Παράλληλα, με μια προκλητική επιμέλεια επιλογής αντικειμένων, το Benaki Museum Pavilion αναδεικνύει το δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, στους τομείς του design, της κοσμηματοποίας και της μόδας, απευθυνόμενο σε ένα αγοραστικό κοινό που αποζητά αυθεντικές συγκινήσεις, πολύτιμες αναμνήσεις και σύνδεση με τον τόπο που επισκέπτεται. Την ίδια στιγμή, η εκλεκτική αγοραστική εμπειρία προεκτείνεται και εμπλουτίζεται με μουσειακά στοιχεία, σε ένα περιβάλλον μοντέρνου concept store όπου η παράδοση και η τεχνική αρτιότητα της Ελλάδας προβάλλονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Πορσελάνινη πιατέλα της Θωμαής Κόντου εμπνευσμένη από το 'Τοπίο στον Πόρο' του Ν.Χ.Γκίκα

Στο νέο Πωλητήριο βρίσκει κανείς διαχρονικά μουσειακά αντίγραφα, αλλά και σύγχρονα διακοσμητικά αντικείμενα, καλλιτεχνικά κεραμικά και πολυτελή αξεσουάρ, όπως τσάντες σχεδιαστών, νεο- φολκ υφαντά ταγάρια, μαντήλια, πετσέτες θαλάσσης και, φυσικά, κοσμήματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου. Σχεδιασμένες ειδικά για διάθεση στο Benaki Museum Pavilion, όλες οι αποκλειστικές σειρές του καταστήματος προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην εγχώρια υψηλή χειροτεχνία του σήμερα.

Πορσελάνινα μπολ 'καρύδια' από τον Μάνο Καλαμένιο
Ξύλινος δίσκος διακοσμημένος με έργο του Γ. Μόραλη

Η ψηφιακή τεχνολογία ολοκληρώνει την καινοτόμο πρόταση του Benaki Museum Pavilion, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εισαγωγή στον κόσμο του Μουσείου Μπενάκη.

Τα πιο εμβληματικά εκθέματα από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού ζωντανεύουν μέσα στο Pavilion με τη βοήθεια μιας οθόνης αφής προηγμένης τεχνολογίας της Samsung, ενώ χάρη σε RFID (radio-frequency identification) βάσεις ανάγνωσης δεδομένων σύγχρονα αντικείμενα θα «αποκαλύπτουν» σε παρακείμενα tablets την έμπνευση ή τις δεξιότητες που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους.

Μαρμάρινο βάζο από τους on entropy εμπνευσμένο από κεραμικό ειδώλιο της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη

Το Benaki Museum Pavilion ξεκινά τη λειτουργία του την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019.

Ωράριο λειτουργίας: 10 πμ έως τις 10 μμ

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3671034 | Email the-shop@benaki.gr

Hashtag: #BenakiMuseumPavilion | Instagram | Facebook

Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace Athens | Απόλλωνος 40 | 166 71 Βουλιαγμένη

Μαρμάρινη λήκυθος από τους on entropy εμπνευσμένη από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS