Η γηραιά ήπειρος ζει καταστάσεις που φέρνουν στο νου άλλες, πολύ παλιότερες, εποχές. Η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πλέον είναι η πρώτη λέξη που ακούει κάποιος όταν ξυπνάει και η τελευταία πριν κοιμηθεί.

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που μέχρι πρότινος οι περισσότεροι από εμάς αγνοούσαμε αλλά πλέον τις λέμε και τις ακούμε συνέχεια. Ποιες είναι αυτές οι ορολογίες που ο κορονοϊός τις έφερε στην καθημερινότητα μας και τι σημαίνουν ακριβώς;

 

Ασθενής μηδέν

Η έννοια του «ασθενή μηδέν» μιας επιδημίας αναφέρεται στον πρώτο άνθρωπο που μολύνεται από μια ιογενή ή βακτηριακή ασθένεια σε ένα ξέσπασμα. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να βλέπουν από πού προήλθε μια επιδημία, καθώς η ανίχνευση αυτών των ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με το πώς, πότε και γιατί ξεκίνησε.

 

Ορφανό κρούσμα

«Ορφανά κρούσματα» είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί η εστία μετάδοσης, δηλαδή δεν πρόκειται για εισαγόμενο κρούσμα ή για επαφές αυτών.

 

Περίοδος επώασης

«Περίοδος επώασης» είναι ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έκθεση ενός ατόμου σε παθογόνο οργανισμό μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων από την έκθεση αυτή. Σε μια τυπική μολυσματική ασθένεια, η περίοδος επώασης είναι η περίοδος που χρειάζεται ο παθογόνος οργανισμός ώστε να εμφανίσει στον ξενιστή τα πρώτα συμπτώματα.

 

ΦΩΤΟ: Reuters

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS