ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To ξεχαμένο Κάστρο των Παραμυθιών στη Μεσσηνία που θυμίζει Disneyland

Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του κι όμως είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της χώρα μας

To ξεχαμένο Κάστρο των Παραμυθιών στη Μεσσηνία που θυμίζει Disneyland

Κάπου ανάμεσα στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, στο γραφικό ψαροχώρι του Αγρίλη Μεσσηνίας, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, βρίσκεται ένα κάστρο που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από μια άλλη εποχή.

Ίσως και από μια άλλη διάσταση θα έλεγε κανείς, κρίνοντας από το πόσο παράταιρο είναι σε σχέση με το γύρω περιβάλλον του.

To ξεχαμένο Κάστρο των Παραμυθιών στη Μεσσηνία που θυμίζει Disneyland

Ένα κάστρο που θυμίζει παραμύθι και ακριβώς επειδή πρόκειται περί «ονόματος και πράγματος», αναφερόμαστε στο Κάστρο των Παραμυθιών. Πρόκειται για ένα κάστρο τόσο εντυπωσιακό και παραμυθένιο, που αν σας έλεγε κανείς «κλείσε τα μάτια μέχρι να φτάσουμε» και τα ανοίγατε μόνο όταν θα φτάνατε στις πύλες του, θα νομίζατε πως βρίσκεστε στη Disneyland.

Πράγματι, ο δωρητής του, εμπνευστής του, και -σε μεγάλο βαθμό- δημιουργός του, ο γιατρός Χαράλαμπος Φουρναράκης ή κατά κόσμον Χάρρυ Φουρνιέ, δημιούργησε ένα αποτέλεσμα που όμοιό του, δεν υπάρχει.

Συνδυάζοντας αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορίες, και μπλέκοντας κυριολεκτικά διάφορα θέματα από την ελληνική και δυτική ιστορία και μυθολογία, φτιάχτηκε «για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μάς έλεγε η γιαγιά μας».

Ο χρόνος δε, μοιάζει να σταματά καθώς ο επισκέπτης μπορεί να δει θεματικές ενότητες από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο Κάστρο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα θα θαυμάσει κανείς μεγαλοπρεπείς πυργίσκους, πανοπλίες ιπποτών, πολεμίστρες, οικόσημα, έναν τεράστιο Δούρειο Ίππο που παλιότερα λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη, μεγάλες φιγούρες του Ποσειδώνα και της Αθηνάς και πολλά άλλα αξιοθέατα τόσο στην αυλή του, όσο και στο εσωτερικό του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πέρασμα των δεκαετιών, το κάστρο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις γύρω περιοχές και πρόλαβε να λειτουργήσει ως χώρος θεατρικών και εικαστικών παραστάσεων, μουσείο, χώρος αναψυχής και περιπάτου ακόμα και ως ξενοδοχείο.

Τεράστιο και επιβλητικό, μυστηριώδες και… απόκοσμο, το κτίσμα αυτό προκαλεί στον επισκέπτη ένα αλλόκοτο συναίσθημα· ένα περίεργο κράμα νοσταλγίας, ρομαντισμού, απελπισίας για το ακατάληπτο των «μπλεγμένων» ιστοριών του και οργής.

Ίσως μάλιστα το τελευταίο, να είναι και το κυρίαρχο, βλέποντας έναν τόσο πρωτότυπο και ξεχωριστό χώρο να είναι αφημένο στη σήψη και τη φθορά του χρόνου, υπομένοντας παράλληλα κάθε είδους βανδαλισμό από ασυνείδητους επισκέπτες (σκουπίδια, graffiti, φθορά αντικειμένων). Πιθανότατα, σε κάποια άλλη χώρα του δυτικού κόσμου, αυτό το ιδιαίτερο δημιούργημα, για άλλους πρωτότυπο για άλλους κιτς, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει έναν all-year πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες, δεν θα ερχόταν ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση. Αλίμονο όμως.

Ο Σύλλογος που το διαχειρίζεται δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα έξοδα της συντήρησης και τις αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να αξιοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο και γίνεται έκκληση να το αναλάβει ο δήμος Τριφυλίας, μήπως και βρεθεί μια λύση.

Πάντως ακόμη και με την αφρόντιστη όψη του, τη χορταριασμένη αυλή του και τα σπασμένα του στολίδια, το Κάστρο των Παραμυθιών, όσο φτωχικό κι αν δείχνει πλέον, παραμένει πανέμορφο και σαγηνευτικό. Όπως έλεγε μάλιστα και ο Χάρρυ Φουρνιέ, «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του».

Ίσως λοιπόν να μην βιώνει την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος του, ενώ μόλις τρία με τέσσερα αυτοκίνητα να το προσεγγίζουν σε καθημερινή βάση, ωστόσο αυτό το νοσταλγικό ευτυχισμένο χαμόγελο που χαρίζει στους ελάχιστους ρομαντικούς τύπους που το επισκέπτονται με τις οικογένειές τους, είναι ανεκτίμητο…

Πηγή: eleftherostypos.gr

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.