«Το καλύτερο βιβλίο που διάβασα πρόσφατα» είχε πει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2019. 

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο (γενν. 1959), από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Είναι η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που γι' αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker (2019).

Bernardine Evaristo, Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο, Εκδόσεις Gutenberg, Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ, Έργο εξωφύλλου: Μιχάλης Κιούσης, Σελ.: 648

Η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ και η Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο, ήταν οι μεγάλες νικήτριες του Man Booker Prize, του βραβείου αγγλόφωνης λογοτεχνίας. 

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και οι δυο συγγραφείς μοιράστηκαν το μεγάλο βραβείο, η Ατγουντ για το «The Testaments» (σίκουελ του δυστοπικού ”Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλης”) και η Εβαρίστο για το «Girl, Woman, Other» (”Κορίτσι, Γυναίκα, Αλλη”). Τα βιβλία χαρακτηρίστηκαν από την κριτική επιτροπή ως τα καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα της χρονιάς. Και οι δυο συγγραφείς είπαν πως δεν περίμεναν να βραβευτούν.

Πρόκειται για την τρίτη φορά από τη δημιουργία του βραβείου πριν από πενήντα χρόνια, που δίνεται ταυτόχρονα σε δύο βιβλία, γεγονός που συνέβη ξανά το 1974 και το 1997.

Το βιβλίο της -ήδη νικήτριας του βραβείου πριν από 19 χρόνια- Άτγουντ έχει πουλήσει μόνο στην αγγλική του έκδοση οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα (σ.σ.: στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει δύο φορές, την πρώτη από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας σε μετάφραση Παύλου Μάτεση με τίτλο «Η ιστορία της Πορφυρής Δούλης» και τη δεύτερη από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο «Η ιστορία της Θεραπαινίδας», σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, το 2018.

 

Την πρώτη φορά, η Άτγουντ είχε βραβευτεί για το μυθιστόρημά της The Blind Assassin (”Ο τυφλός δολοφόνος”), σε μετάφραση Π. Μοσχοπούλου, που κυκλοφόρησε το 2012.

Από αριστερά προς δεξιά: Η διευθύντρια λογοτεχνίας για το βραβείο Booker Γκάμπι Γουντ, η Μαργκαρετ Ατγουντ, η Μπερναρντίν Εβαρίστο και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Πίτερ Φλόρενς. 

«Εχω μείνει έκπληκτη, νόμιζα πως ήμουν πια πολύ ηλικιωμένη γι’ αυτό το βραβείο», είπε η Άτγουντ, η οποία στην τελετή φορούσε μια κονκάρδα του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion («Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης»).

Το βιβλίο της Εβαρίστο «Girl, Woman, Other» είναι μια μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. «Είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο» το γεγονός ότι μοιράστηκε το Booker με την Άτγουντ, έναν τέτοιο «θρύλο» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Το Μan Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών. Παρότι οι κανόνες είχαν αλλάξει το 1993 και τυπικά το βραβείο έπρεπε να είχε απονεμηθεί σε ένα βιβλίο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να μην περιοριστεί.

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS