Η «δημιουργία συναισθημάτων» ήταν ο βασικός στόχος της ανέγερσης του ιδρύματος Louis Vuitton στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Το αρχιτεκτονικό αυτό δημιούργημα, κατασκευασμένο από γυαλί και ατσάλι, αντικατοπτρίζει από γωνιά σε γωνιά, την καλαισθησία και το εκλεπτυσμένο γούστο του βραβευμένου με Pritzker αρχιτέκτονα, Frank Gehry. Πρόκειται για ένα μουσείο τέχνης και πολιτισμού υπό την αιγίδα του παγκοσμίου φήμης brand Louis Vuitton.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η αίσθηση που αφήνει σε όσους το επισκέπτονται είναι μοναδική, καθώς όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι, η εξωτερική του όψη με τα 12 πάνελ μοιάζει με εκείνη του πλοίου που κινείται πάνω στην θάλασσα με τον αέρα να φυσά πάνω στα πανιά. Οι επιρροές από σημαντικά κτίσματα του 19ου αιώνα, όπως το Γκραν Παλέ, είναι στοιχείο της αγάπης του αρχιτέκτονα για τις πρότυπες δημιουργίες με σπουδαία αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. Το μουσείο που εδρεύει στο δάσος της Βουλώνης, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, περιτριγυρίζεται από εντυπωσιακούς πράσινου κήπους, ολοκληρώνοντας την αρμονική παρουσία του στον χώρο.

Στο εσωτερικό του μουσείου Louis Vuitton, ο Gehry φρόντισε να διατηρήσει την ίδια μοντέρνα υπόσταση με αρκετές δηλωτικές πινελιές του μινιμαλισμού. Στο μουσείο στεγάζεται η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πίνακες του Μονέ και του Πικάσο. Συνολικά αποτελείται από 11 γκαλερί διαφόρων μεγεθών, ένα μεγάλο αμφιθέατρο χωρητικότητας 350 ατόμων, αλλά και αρκετά roof garden για εκθέσεις και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.

«Η δημιουργία τέχνης είναι μια πράξη αγάπης, η αγάπη προς τον κόσμο»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«Η δημιουργία τέχνης είναι μια πράξη αγάπης, η αγάπη προς τον κόσμο», εξομολογείται ο Frank Gehry, ο οποίος έβαλε όλες τις γνώσεις του αλλά και την φαντασία του για την ενσάρκωση της καλλιτεχνικής αυτής δημιουργίας που έχει ως βασική αρχή την πρόκληση συναισθημάτων και την ανάδειξη του πολύπλευρου χαρακτήρα του ομώνυμου πολυτελούς γαλλικού οίκου.

Κεντρική Φωτογραφία: EPA/IAN LANGSDON

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS