Σε μία παιδίατρο από τη Συρία, την Αμάνι Μπαλούρ, η οποία διατηρούσε υπόγειο νοσοκομείο στην ανατολική Γκούτα της Συρίας την περίοδο 2012-2018, απονέμει το Συμβούλιο της Ευρώπης φέτος το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» προκειμένου να τιμήσει το θάρρος, τη γενναιότητα και την αφοσίωσή της στη διάσωση εκατοντάδων ζωών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, η Αμάνι Μπαλούρ ξεκίνησε ως εθελόντρια και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη μιας ομάδας 100 ατόμων στο υπόγειο νοσοκομείο «Cave» («Σπηλιά») στη γενέτειρά της, κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Το 2018 η Αμάνι Μπαλούρ έφυγε από τη Συρία και ζει σήμερα στην Τουρκία ως πρόσφυγας. Ωστόσο, συνεχίζει να βοηθάει ανθρώπους μέσα από τη συμμετοχή της σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.

«Δεν έχουμε αναισθητικό, αλλά έχουμε μουσική»

H ιστορία της παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ «The Cave», που βρέθηκε υποψήφιο για Όσκαρ: αφιερωμένο στο υπόγειο νοσοκομείο όπου εργάστηκε η Αμάνι Μπαλούρ κάτω από ακραίες συνθήκες - «δεν έχουμε αναισθητικό, αλλά έχουμε μουσική» φέρεται να λέει ένας γιατρός στο τρέιλερ του. Εκεί κλήθηκε επίσης η ηρωική παιδίατρος να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα κατά των γυναικών, σε μια χώρα που όπως σχολιάζει ένας άντρας στο «The Cave»: «Οι γυναίκες θα έπρεπε να μένουν σπίτι και να μην εργάζονται». Η συνεισφορά της ήταν «το φως κάτω απ’ την κόλαση», σύμφωνα με το σλόγκαν του φιλμ.

Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου, στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη ο οποίος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σώσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η 17η Ιανουαρίου 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο της σύλληψης του Ραούλ Βάλενμπεργκ στη Βουδαπέστη.

Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που ξεχωρίζουν για τα ανθρωπιστικά επιτεύγματά τους. Το 2016 το βραβείο απονεμήθηκε στην ελληνική ΜΚΟ «Αγκαλιά».

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Stine Heilmann / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS