ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

Εάν δεν το προσέξεις, δεν το φροντίζεις και δεν το κρατάς καθαρό.

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

Τα δόντια μας είναι η εικόνα του στόματός μας, του χαμόγελού μας, αλλά και της γενικότερης αντίληψης που έχουμε για την υγιεινή του σώματός μας. Ένα στόμα απεριποίητο εκτός από επικίνδυνο για την υγεία μας είναι απωθητικό και προσθέτει χρόνια.

Πόσο «φιλικό» για τα δόντια είναι ένα αποξηραμένο σύκο; Είναι απαραίτητο το στοματικό διάλυμα; Τι χρωματίζει το σμάλτο των δοντιών; Ας μάθουμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια μας.

Εάν βαθμολογούσαμε τις επιδόσεις μας όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή, εμείς οι Έλληνες μάλλον θα παίρναμε κάτω από τη βάση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο μόνο 150 ml οδοντόκρεμας συγκριτικά με τα 250-300 ml που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και η κατάσταση των δοντιών μας είναι απογοητευτική όσον αφορά την έκταση και τη βαρύτητα της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας που προσβάλλει και τα οστά των γνάθων). Οι 6 στους 10 βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόλις μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά, ενώ μόνο οι 3 στους 10 τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα. Καλό είναι, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

SOS με κάθε μπουκιά
Κάθε φορά που τρώμε, το περιβάλλον του στόματος γίνεται όξινο -δηλαδή μειώνεται το pH της στοματικής κοιλότητας- και τα οξέα που παράγονται διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών (την εξωτερική λευκή στιβάδα), προκαλώντας τερηδόνα. Συνεπώς, εάν τσιμπολογάμε διαρκώς -και όχι απαραιτήτως γλυκά-, το pH του στόματος δεν προλαβαίνει να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, οπότε εκθέτουμε συνεχώς τα δόντια μας στο διαβρωτικό έργο των οξέων.

Υγιεινά ναι, αλλά όχι για τα δόντια
Τα φρούτα αναμφίβολα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα δόντια μας, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που διαβρώνει τα δόντια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Γι’ αυτό, ας ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό μετά την πόση τους.

«Όχι» σε ό,τι κολλάει
Όσο πιο κολλώδης είναι η υφή ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η τερηδογόνος δράση του, επειδή επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Αυτό ισχύει τόσο για τα κολλώδη ζαχαρούχα τρόφιμα (π.χ. λουκούμια), όσο και για τα θρεπτικά τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως ο κρόκος του αυγού, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα. Όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή δηλαδή, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σνακ που δεν επικολλώνται στα δόντια, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια). Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών με κολλώδη υφή. Επίσης, μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μαστίχα, που ευνοούν την παραγωγή σάλιου, το οποίο αποτελεί ένα «φυσικό» καθαριστικό του στόματος.

Προσοχή, χρώμα!
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε καφέ με μέτρο (π.χ. 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη του τσιγάρου. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας.

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου να μην αφήνουμε την αδαμαντίνη των δοντιών εκτεθειμένη στο διαβρωτικό έργο των τερηδογόνων βακτηρίων. Επίσης, να βουρτσίζουμε πάντα και τη γλώσσα μας, δεδομένου ότι εκεί συγκεντρώνονται τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

7 απορίες για τα δόντια
Κάθε πότε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;
Κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής, αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών μας. Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνουν ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικότερα (ανά τρίμηνο ή τετράμηνο).

Τι οδοντόκρεμα να διαλέξω;
Μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι μια καλή επιλογή. Για τα άτομα με υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί ένας έλεγχος από τον οδοντίατρο.

Είναι απαραίτητη η χρηση στοματικού διαλύματος;
Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά, φροντίζοντας να τηρούμε το χρόνο που αναγράφεται στην ετικέτα του όσον αφορά τη διάρκεια που επιτρέπεται να το κρατήσουμε στο στόμα μας (π.χ. για 2 λεπτά), ώστε να αποφύγουμε τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος. Επίσης, καλό είναι προτού επιλέξουμε στοματικό διάλυμα να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας.

Είναι αποτελεσματικές οι οδοντόκρεμες που λευκαίνουν τα δόντια;
Καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια;
Πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών. Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ. Εάν, όμως, έχουμε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να μας υποδείξει να τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που το μεσοδόντιο βουρτσάκι δεν χωράει στο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, τότε πρέπει να χρησιμοποιούμε νήμα.

Πώς θα προστατεύσω τα δόντια μου από την ουλίτιδα;
Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν. Για την αποφυγή αυτής της σοβαρής οδοντικής νόσου, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, επιμένοντας στα σημεία όπου ματώνουν τα ούλα για να φύγει η μικροβιακή πλάκα (η φροντίδα των δοντιών ολοκληρώνεται με το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εφόσον χρειάζεται, καθώς και με την επίσκεψη στον οδοντίατρο).

Πηγή: vita.gr

Read Next

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

Περισσότερα από

Life

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.