Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η φαρμακευτική εταιρία Pfizer, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι το δικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με την BioNTech, είναι αποτελεσματικό κατά 95%. To νέο νούμερο προέκυψε μετά από τις τελευταίες δοκιμές που έγιναν στα εργαστήρια της εταιρίας.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της εταιρίας Moderna που έκανε λόγο για ένα εμβόλιο το οποίο είναι 94,5% αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ αποτελεσματικότητας από τη Pfizer, η οποία πλέον τοποθετεί το εμβόλιο του κορονοϊού στη λίστα με τα πολύ αποτελεσματικά εμβόλια όπως αυτά του έρπη και της ιλαράς.

Pfizer και BioNTech προετοιμάζονται τώρα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του πειραματικού εμβολίου μέσα στις επόμενες ημέρες.   

Στις κλινικές δοκιμές με 44.000 εθελοντές, από τους 170 που νόσησαν με Covid-19 μόλις 8 ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν τις δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι 162 ήταν άτομα που τους είχε χορηγηθεί placebo για την σύγκριση των αποτελεσμάτων.   

Σύμφωνα με τη Pfizer, η πιο συχνή παρενέργεια ήταν το αίσθημα κόπωσης που αναφέρθηκε από το 3,8% των εθελοντών και οι πονοκέφαλοι σε ποσοστό 2%.   

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τόσο η Moderna όσο και η Pfizer, είναι έτοιμες να πάρουν έγκριση για δύο πραγματικά πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, δημοσκοπήσεις που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών που είναι ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στα νέα εμβόλια του κορονοϊού, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν. 

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS