Τα ματάκια και τα χειλάκια τα πήρε από τη μαμά και τη διατροφή από τον μπαμπά. Δεν πρόλαβε το χαριτωμένο κοριτσάκι να σβήσει τα τρία κεράκια στην τούρτα του και το ζευγάρι χώρισε. Ασυμφωνία χαρακτήρων, δήλωσαν κατόπιν οι νεαροί γονείς. Αυτός πήρε την κρεβατοκάμαρα και το σκρίνιο, αυτή τα λινά που ήταν στην προίκα της και τις ηλεκτρικές συσκευές. Εκτός από το ψυγείο που ήταν χαλασμένο. Ο γάμος τους βγήκε πολύ γρήγορα από την «πρίζα», ωστόσο προέκυψε κιόλας ένα παιδί.

«Δεν αντέχω άλλο τις παραξενιές σου» του είπε λίγο πριν εγκαταλείψει οριστικά την οικογενειακή εστία κρατώντας από το δεξί χεράκι την κορούλα της. «Άσε που ροχαλίζεις και σαν χύτρα ταχύτητας» συνέχισε το ίδιο εκνευρισμένη κι έκλεισε πίσω της με δύναμη την πόρτα. Αυτή την πόρτα δεν θα την ξανάνοιγε ποτέ. «Που πάμε μαμά;» ψέλλισε η μικρή με σιγανή φωνούλα. Κανείς δεν της απάντησε. Το καινούργιο τους σπίτι ήταν ευρύχωρο με λιγοστά έπιπλα και μπορούσε να παίζει ανέμελα δίχως να σκοντάφτει πουθενά. Ο καιρός πέρασε. Όχι όμως και ο θυμός που έτρεφε ο ένας σύζυγος προς τον άλλον. Ίσως και μίσος. Και το κοριτσάκι στο μεταξύ μεγάλωνε. Πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον γονέα. Σαν ένα ρούχο δανεικό που άλλαζε χέρια. Μέχρι που η μαμά πείσμωσε. «Ε, όχι και κάθε Σαββατοκύριακο να το περνάς με αυτόν που μου χάλασε τη ζωή». Αυτό ήταν. Ούτε που τον ξανάδε τον μπαμπά η μικρή που ρίχτηκε με τα μούτρα στο τάμπλετ. Μία εύκολη αναζήτηση ενός άλλου κόσμου που θα διέφερε από την πραγματικότητα.

Στην τελετή του γάμου δεν φόρεσε νυφικό, παρά ένα λευκό φόρεμα με κεντήματα στα μανίκια.

 

Κι αν το Οικογενειακό Δίκαιο μεταρρυθμίστηκε πρόσφατα, δεν είναι βέβαιο ότι θα «μεταρρυθμιστεί» και η καθημερινότητα αυτού του κοριτσιού. Το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών μπαίνει στο μικροσκόπιο με τον νέο Νόμο. Έτσι προβλέπεται ότι ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο, έχει το δικαίωμα να το παίρνει και να ζει μαζί του για το 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας. Δηλαδή, να ζουν μαζί όχι μόνο λίγες μέρες το καλοκαίρι ή στις διακοπές όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά συχνότερα σε τακτική βάση. Επιπλέον οι χωρισμένοι γονείς θα αποφασίζουν από κοινού για θέματα που αφορούν τη ζωή του παιδιού τους. Ήτοι την επιλογή του σχολείου, τις δραστηριότητες του, την ονοματοδοσία και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Παρά τις προβλέψεις όμως του νέου Νόμου αυτή συνεχίζει να αποκλείει τον πατέρα του κοριτσιού από την επικοινωνία μαζί του.

Άλλωστε γρήγορα έγινε η επιλογή του νέου της συζύγου. Πολύ προσεκτικά αυτή τη φορά. Για το λόγο αυτό προτίμησε να ζήσει μαζί του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δει και τα κουσούρια του. Και κυρίως αν ροχαλίζει κι αυτός στον ύπνο σαν χύτρα ταχύτητας. Στην τελετή του γάμου δεν φόρεσε νυφικό, παρά ένα λευκό φόρεμα με κεντήματα στα μανίκια.

Η κόρη της είχε ντυθεί παρανυφάκι και ο γιος του που ήταν φαντάρος πήρε άδεια από τον στρατό για να παραβρεθεί στο ευτυχές γεγονός. Στο τραπέζι τώρα έστρωνε τέσσερα πιάτα. Το πέμπτο μέλος θα έρχονταν σε λίγους μήνες. Η νέα οικογένεια θυμίζει γρίφο. Η κόρη με την μητέρα της που έχει χωρίσει από τον πρώτο της γάμο, ο πατριός με το παιδί του, ολοκαίνουργιοι παππούδες και γιαγιάδες, πεθερικά στο σελοφάν κι ένα μωρό που το φέρνει ο πελαργός. Τι είναι; Η δεύτερη ευκαιρία για οικογενειακή ευτυχία. Ευτυχώς που ο νομοθέτης δίνει και τρίτη.

 

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

 

Photo: Boston Public Library / Unsplash 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS