Το ριζοσπαστικό best seller της Deborah Feldman, «Unorthodox, Το τίμημα της προσωπικής μου ελευθερίας», στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη γνωστή σειρά του Netflix κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις 2 Νοεμβρίου.

Κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2012 κι έγινε αμέσως best seller. Ο λόγος για το «Unorthodox» της Deborah Feldman, ένα διαφορετικό μυθιστόρημα «ενηλικίωσης» στους κόλπους της μικρής και κοινωνικά απομονωμένης κοινότητας των υπερορθόδοξων Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ως μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας των χασιδιστών Εβραίων του Σάτμαρ που δημιουργήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ντέμπορα Φέλντμαν μεγάλωσε υπό έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που διέπει κάθε λεπτό της μέρας και υπαγορεύει από το τι μπορεί κανείς να φορέσει και σε ποιον μπορεί να μιλήσει, μέχρι το τι επιτρέπεται να διαβάσει, τι (και πώς) να φάει· και, φυσικά, ποιον να παντρευτεί.

Η περιπέτειά της, από τα συναισθηματικά στερημένα παιδικά χρόνια της με τον παππού και την γιαγιά της, τις «επιδρομές» της στην δημοτική βιβλιοθήκη για να διαβάσει στα κλεφτά τα «απαγορευμένα» έργα της Τζέιν Όστεν και άλλων, τον γάμο από προξενιό, τον τραυματικό έγγαμο βίο, την γέννηση του γιού της και την «απόδρασή» της, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το συνταρακτικό «Unorthodox».

Στα δεκαεπτά της, αναγκάζεται να παντρευτεί έναν άγνωστο σε αυτήν νεαρό άνδρα. Παγιδεύεται έτσι σε έναν σεξουαλικά και συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο, όπου η αδυναμία του ζευγαριού να συλλάβει παιδί (κι άρα να αναπληρώσει τους νεκρούς τους Ολοκαυτώματος) γίνεται εφιάλτης και για τους δύο.

Αφού τελικά μείνει έγκυος, η 19χρονη συνειδητοποιεί ότι οφείλει να χαράξει έναν άλλο δρόμο για την ίδια και για το παιδί της και σχεδιάζει την απόδρασή της. Μετά τη βασανιστική αποχώρησή της από την κοινότητα, η Φέλντμαν θα δημοσιεύσει την ιστορία της το 2012, υπό τον τίτλο Unorthodox. Και παρ’ όλο τον φόβο της στην ιδέα και μόνο της Γερμανίας, θα μετακομίσει το 2014 στο Βερολίνο, σε αναζήτηση της ελευθερίας, όπου και θα συναντηθεί με τους δημιουργούς της ομώνυμης σειράς του Netflix.

Η έκδοση του βιβλίο προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την έντονη αντίδραση των Χασισδιτών, που έφτασαν να συγκρίνουν την Feldman με τον Γκέμπελς, και έριξε φως για πρώτη φορά στις συνθήκες της ζωής της «αόρατης» κοινότητας Σάτμαρ, μια από τις πιο ακραίες σέχτες στους κόλπους των υπερορθόδοξων Χασιδιστών Εβραίων, που γεννήθηκε στην Βουδαπέστη στις αρχές του 20ου αιώνα και «μεταφυτεύτηκε» στο Μπρούκλιν μετά το τέλος του 2ου παγκόσμιου Πολέμου.

Από τις 2 Νοεμβρίου το βιβλίο «UNORTHODOX, Το τίμημα της προσωπικής μου ελευθερίας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS